Pretraga

Sveučilišta uvode novu mjeru: Evo kako će izgledati testiranje i provjera COVID potvrda

A- A+

Proteklog tjedna Stožer civilne zaštite odredio je novu mjeru – svi zaposlenici javnih i državnih službi obavezni su testirati se dvaput tjedno ukoliko ne posjeduju COVID potvrde. To se odnosi i na zaposlenike sveučilišta i fakulteta. Javna sveučilišta u Hrvatskoj pitali smo kako će organizirati proces pregledavanja COVID potvrda te testiranje za svoje zaposlenike. Neka sveučilišta tako su već uspostavila baze COVID potvrda, a druga uspostavila punktove za testiranje.

Ilustracija: Unsplash

Od utorka su zaposlenici javnih i državnih službi obavezni testirati se prilikom dolaska na posao, a izuzetak su osobe koje imaju važeću COVID potvrdu. Tu mjeru prošli je tjedan propisao Stožer RH, a odnosi se i na fakultete te sveučilišta.

Tek nekolicina sveučilišta na svojim je web stranicama objavila obavijesti vezane uz COVID potvrde. Primjerice, Sveučilište Sjever jasno je informiralo zaposlenike i studente na koga se nova mjera odnosi, dok najveće, Sveučilište u Zagrebu na svojoj web stranici nema nikakve obavijesti o tome.

Svim javnim sveučilištima u petak smo poslali upit oko toga kako će organizirati proces pregledavanja COVID potvrda te testiranje za svoje zaposlenike te koliko je zaposlenika do tog dana bilo cijepljeno. Odgovore nam je do trenutka pisanja ovog teksta (15. studenog u 15:08) poslalo njih pet – Sveučilište Sjever, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište u Puli te Sveučilište u Splitu.

Sveučilište Sjever

Sa Sveučilišta Sjever kažu kako su uspostavili ‘bazu COVID potvrda’ za sve djelatnike i vanjske suradnike te je do petka bilo prikupljeno 60% COVID potvrda za djelatnike i 50% za vanjske suradnike (cijepljenje i preboljenje), a popunjavanje baze trajalo je i kroz vikend. Kako i stoji u odluci, pored COVID potvrda, prikupljaju se i relevantne liječničke potvrde o preboljenju, koje se inkorporiraju u bazu i bit će uvažene za dolazak na posao.

– Osobe zadužene za kontrolu COVID potvrda će na dnevnoj bazi provjeravati osobe koje su u “crvenom” statusu. Testiranje za djelatnike i vanjske suradnike bit će ili u vlastitom aranžmanu kod ovlaštenih testnih centara (uz refundaciju troškova) ili dva puta tjedno skupno testiranje na Sveučilištu od strane ovlaštenih ustanova/ordinacija, kažu nam sa Sveučilišta Sjever.

Konačne podatke o postotku cijepljenih u trenutku kad su nam dostavili odgovore nisu imali, ali procjenjuju da je takvih od 70 do 75%. Na Sveučilištu Sjever studenti su, barem za sada, izuzeti iz ovog sustava provjera COVID potvrda, odnosno testiranja.

Izdvojeni članak

Nastavnički sindikat pojasnio što je činiti članovima kojima se zabrani ulazak u školu zbog nove mjere

Sveučilište u Rijeci

Sa Sveučilišta u Rijeci kažu nam kako će svaka sastavnica sama definirati postupke provjere COVID potvrda.

– U pravilu, svi zaposlenici koji su se cijepili/preboljeli dostavit će potvrdu na uvid, nema potrebe za svakodnevnim provjerama za većinu zaposlenika. Zaposlenici koji se testiraju će po primitku potvrde istu dostavljati na uvid osobama koje čelnik ovlasti (dva puta tjedno). Za provjere potvrda posjetiteljima institucija sama definira postupke (dolasci uz najavu, predočenje na sastancima, provjere na ulazu ili sl.), kažu nam sa Sveučilišta u Rijeci.

Riječko sveučilište već je organiziralo mjesto za testiranje na Kampusu, a kako nam kažu, cijeli postapak provodi i nadzire Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ kroz program ‘Brzo antigensko testiranje na Kampusu Sveučilišta u Rijeci’, u kojem su partneri Sveučilište u Rijeci i NZZJZ PGŽ. U provedbi programa angažirani su i studenti koji su prošli kroz obuku pri NZZJZ.

Sa sveučilišta kažu i kako nemaju precizne podatke o postotku cijepljenih, ali su proveli dobrovoljno anketiranje svih zaposlenika te procjenjuju da ih je cijepljeno oko 80%.

– Obzirom na podatke koje redovito pratimo na razini svih sastavnica, poboljevanje i samo-izolacije među studentima nisu značajne, manje od 1% ukupne studenstke populacije (0,7%) izostaje zbog navedeih razloga. Ne smatarmo potrebnim uvesti istu obvezu za studente, kao što se spekuliralo ili najavljivalo od strane nekih fakulteta s drugih sveučilišta, kažu nam sa Sveučilišta u Rijeci.

Izdvojeni članak
Ivan-Pavao Boras, Bruna Bandula, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Studentski zbor oglasio se oko obveznih COVID potvrda za studente: Evo što kažu

Sveučilište u Puli

Na naš upit vezan uz organizaciju provjere i testiranja odgovorili su i sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

– Na Sveučilištu je uspostavljena evidencija potvrda o cijepljenju/preboljenju bolesti COVID – 19, a na mjestima ulaska u prostore Sveučilišta biti će organizirana provjera COVID potvrda od strane zaposlenika Sveučilišta
Sveučilište će organizirati antigensko testiranje za zaposlenike koji nisu cijepljeni. Predviđeno je jedno testno mjesto u prostorima Sveučilišta uz činjenicu da testovi vrijede interno samo za dolazak na radno mjesto zaposlenika, kažu sa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli.

Sveučilište u Slavonskom Brodu

Kada je riječ o najmlađem javnom, Sveučilištu u Slavonskom Brodu, oni kažu kako su putem službe za kadrovske i opće poslove proveli prikupljanje COVID potvrda o cijepljenju/preboljenju kako bi iste na vrijeme provjerilo i evidentiralo.

– Pregled COVID potvrda će pri ulasku vršiti zaposlenici Ureda za tehničke poslove i poslove zaštite na radu, kažu sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Kada je riječ o samom testiranju, dodaju da će Sveučilište postupiti sukladno Uputama o provedbi HZJZ i nadležnog ministarstva.

– Obzirom da se radi o manjem broju zaposlenika, Sveučilište će spremno dočekati primjenu, kažu sa Sveučilišta Slavonski Brod.

Na tom sveučilištu cijepljeno je oko 75% zaposlenika i vanjskih suradnika.

– Naglašavamo da je još i dio zaposlenika cijepljen jednom dozom cjepiva tijekom proteklog tjedna, a koliko nam je poznato u narednom periodu očekuje se cijepljenje i dijela  onih koji se nisu dosad cijepili. Napominjemo i da je dio prebolio koronu te posjeduje važeću COVID potvrdu o preboljenju, kažu sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Izdvojeni članak
covid potvrda

Zagrebački faks uvodi obvezne COVID potvrde i za studente, bez njih ne mogu na nastavu

Sveučilište u Splitu

Vrlo kratak odgovor poslali su i sa Sveučilišta u Splitu. kažu tek kako će sve regulirati sukladno napucima Ministarstva u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo te Stožerom svoje županije.

– Sveučilište u Splitu, odnosno Povjerenstvo za praćenje koronavirusa (COVID-19) na Sveučilištu u Splitu, kojeg je imenovao Senat na prijedlog rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića, uz predsjedanje prorektorice prof. dr. sc. Đurđice Miletić i sudjelovanje relevantnih stručnjaka, infektologa i epidemiologa, u stalnom je kontaktu s mjerodavnim institucijama i službama. Slijedom navedenog, Sveučilište u Splitu će upotrebu COVID potvrda, kako za zaposlenike, tako i studente, regulirati sukladno naputcima koje očekujemo od resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz suradnju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Stožerom civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, kažu nam sa Sveučilišta u Splitu.

covid potvrda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap