Pretraga

Top lista zagrebačkih menzi: Lašćina

A- A+

Nakon što smo obišli menze na Ekonomiji i Veterinarskom fakultetu, odlučili smo da nam sljedeći studentski restoran koji ćemo ocijeniti bude u sklopu nekog doma. Prešli smo brdoviti put do SD Lašćina kako bismo otkrili je li se što u proteklih godinu dana promijenilo u njihovoj menzi.

S obzirom da smo prošle godine po prvi put posjetili menzu u sklopu Studentskog doma Lašćina, ostali smo zatečeni uzbrdicom koju smo morali prijeći prije nego što smo stavili pred sebe pladnjeve s izabranom hranom. Ove godine, stariji i pametniji, dosta lakše smo se uspeli do Lašćine, no svejedno nam je kroz glavu prošla misao kako u spomenutu menzu nećemo kročiti nogom, osim ako smo igrom slučaja u susjedstvu te osjetimo glad. Od Kvaternikova trga do konačnog cilja trebalo nam je nekih 15-ak minuta, a zatim smo sjeli u topli studentski restoran kako bismo provjerili što se promijenilo od naše zadnje posjete.

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Veterina

Veliki izbor ne baš tako ukusne hrane

Na samom ulazu, uz radno vrijeme menze, ugledali smo i radno vrijeme Caffe bara ‘Lašćina’ te se ponadali da ćemo nakon objeda popiti kavu, no sve je ostalo samo na nadi. Uz ulaz u prvu prostoriju gdje nas je dočekala teta za šalterom na kojem moraš čitati ponudu i odmah naručiti što želiš, nalaze se muški i ženski toaleti, što je jako poželjno jer ne trebaš lutati menzom u potrazi za slavinom kako bi oprao ruke prije jela.

Na Lašćinu smo stigli nešto prije 14 sati, tako da smo na redu za naručivanje bili za svega nekoliko sekundi. Ponuda je bila i više nego široka. Meni se sastojao od juhe od povrća, tjestenine s mesom, salatom od svježeg zelja, a za desert se mogao izabrati puding od čokolade ili krafna.

Izvan menija našla su se raznovrsna jela – varivo grah, prikulica na lešo, rizi bizi, pomfrit, pire krumpir, špikovana junetina, salata od graha i zagrebački odrezak. U ponudi su također bile banane, jabuke, ketchup, senf, sardine u ulju, izvorska voda ili nektar sok, razni jogurti, a posebno smo se obradovali kad smo vidjeli da studenti mogu u ovoj menzi kupiti i Euforiju.

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Ekonomija

Stručni tim srednje.hr bio je jako gladan, stoga smo izabrali meni plus dva jela po izboru koja su se sastojala od variva s grahom te špikovane junetine s pire krumpirom. Uz to smo uzeli dva pudinga od čokolade i tri soka od jabuke, a sve navedeno smo platili oko 20 kuna.

Nakon što smo dobili račune, morali smo otići na jednu liniju kako bi dobili meni te na drugu da nam zaposlenice uruče jela po izboru. Za razliku od prošle godine, po sokove nismo morali ići na treću liniju, nego smo iste dobili zajedno s hranom.

Tjestenina s mesom koja je bila u sklopu menija, osim što je bila prekuhana i bljutava, falilo joj je svih začina, a istu stvar možemo reći i za juhu od povrća. Salata od svježeg zelja prošla je put do naših praznih želudaca bez većih zamjerki. Varivo i junetina s pireom bili su sasvim zadovoljavajući, stoga smo se složili oko toga da je, u odnosu na prošlu godinu, Lašćina po pitanju kvalitete hrane zaslužila malo višu ocjenu.

Kvaliteta hrane: 6/10

Izdvojeni članak

Ekskluzivno: Ekonomski fakultet dobiva novu liniju u menzi, a planira se i preuređenje KEFA-e

Ljubazno osoblje, ali tmuran ambijent

Stolovi sa žuto-bijelim stolnjacima razbacani su na tri lokacije – u prostoriji gdje su Caffe bar (koji ne radi) i šalter za naručivanje hrane, zatim na liniji za meni i liniji za jela po izboru, koja je smještena u polovici kino dvorane. 

Zamijetili smo da su tete svakog drugog studenta ili studenticu srdačno pozdravile te se raspričale s njima, što i nije čudno s obzirom da se u ovoj menzi hrane u najvećem dijelu stanovnici SD Lašćina kojih nema niti 500 pa se skoro svi poznaju.

Veliki minus ove menze je činjenica da se po prvi put nećete baš tako lako snaći te ćete se osjećati kao muha bez glave dok tražite mjesto gdje ćete dobiti naručeni obrok. Ambijentu ne pridonose crne rešetke niti smeđi paravan koji dijeli menzu od kino dvorane.

Ambijent: 4/10

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Lašćina

Dovoljno nekoliko studenata da se stvori gužva

Iako smo mi uboli pravi trenutak kad ćemo jesti na Lašćini jer nas nije dočekala gužva, po rasporedu menze može se zaključiti kako je dovoljno da se ispred vas nađe 10-ak studenata i već ne možete normalno hodati istom. 

Nekoliko minuta prije 14 sati prošli smo kroz vrata menze te se ispred nas našla samo jedna studentica, no kako smo mi tu tek po drugi put, u formiranju ove ocjene, dosta su igrale ulogu izjave studenata i stanara doma koji se tu često hrane.

Gužva: 7/10

Čisto, ali uz zamjerku

Prilikom primopredaje variva od graha, zaposlenica je prolila umak po liniji, no istog trenutka je taj mali nered i počistila. Pribor, pladnjevi kao i stolovi bili su čisti, no kolegi je za oko zapelo nešto zbog čega je naša ocjena za higijenske uvjete Lašćine ipak malo pala.

Naime, teta mu je kruh uručila golim rukama, bez rukavica ili primjerice hvataljki za kruh. Na taj potez nismo mogli zažmiriti.

Čistoća: 7/10

Caffe bar čisto za gledanje

Kao što smo već naveli na početku teksta, ugledavši radno vrijeme Caffe bara, pomislili smo kako je i ovo jedna od onih menzi u kojima ćemo nakon obroka moći popiti kavu. No, naši planovi su uskoro pali u vodu. Kafić se sastoji od aparata za kavu koji nije u funkciji, hladnjaci su posve prazni, a za šankom ne postoji konobar.

Prilikom našeg posjeta vidjeli smo da studenti sami odlaze za šank te u plastične čaše ulijevaju vodu iz slavine. Da Caffe bar tu stoji čisto za gledanje, potvrdili su nam i stanari doma.

Bonus: 0/3

Izdvojeni članak

Otkrivamo misterij ‘Majburgera’ iz menze na zagrebačkoj Ekonomiji

Studenti sa sličnim stavovima

– Hrana je ukusna, no meni nije baš najbolji, ali ako usporedim s menzom na PMF-u onda je ovo sedmica, rekla nam je Mirela Kurbac studentica PMF-a koja često jede u menzi na Lašćini jer nema gužve nema, čisto je te su joj obroci po volji.

S obzirom da smo u ovogodišnje ocjenjivanje uvrstili studentsko mišljenje, potražili smo još jednog posjetitelja koji je živio na Lašćini da nam kaže svoj sud. Matej je ovoj menzi dao istu ocjenu kao i Mirela, uz slično obrazloženje. No također nas je informirao da se itekako zna zagužvati, pogotovo subotom oko 13 sati. Otkrio nam je i to da nije slučajnost to što Caffe bar nije radio, iako na ulazu možete naći radno vrijeme istoga, nego kafić nije u funkciji duže vrijeme, ali da nitko ne zna zašto.

Studentske ocjene: 14/20

Izdvojeni članak

Menzona: Aplikacija za zagrebačke menze

Dobra za one koji nemaju bolje

Nije se puno toga promijenilo u odnosu na prošlu godinu kada je Lašćina na našoj listi zauzela 13. mjesto od ukupno 17 zagrebačkih menzi. Ponuda je i dalje raznolika te široka, no kvaliteta se isto tako nije mijenjala.

Lokacija je još uvijek problematična, stoga su glavni gosti stanari doma. Za kraj vam možemo samo poručiti da spomenutu menzu posjetite samo u onim trenucima kad ste u blizini i ne možete dočekati da nešto stavite u usta.

Ukupna ocjena: 38/63

Foto: Ocjene zagrebačkih menzi 2013./2014.