Pretraga

Reagirali su i iz Sabora, kažu da je rektor Boras zataškao jednu prijavu seksualnog uzemiravanja

A- A+

O skandalu na zagrebačkog sveučilištu gdje je rektor Damir Boras nagradio profesora prijavljenog za seksualno uznemiravanje, unatoč tome što je znao za prijavu, oglasili su se i iz Hrvatskog sabora. Zastupnici kažu da je to primjer zataškavanja i da je sad odgovoran Senat koji po svojim ovlastima može smijeniti rektora.

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Screenshot HRT Pozitivno

Na skandal o prijavljenom profesoru kojeg je zagrebački rektor Damir Boras, unatoč tome što je bio upoznat s prijavom, nagradio počasnim zvanjem, reagirali su iz političke platforme MOŽEMO.

‘Učinjena nesaglediva sramota i šteta’

Saborski zastupnik Damir Bakić, inače profesor matematike na zagrebačkom PMF-u i rektorov protukandidat na prošlim izborima za rektore obratio se novinarima povodom novog vala prijava za seksualno uznemiravanje i nasilje na zagrebačkom sveučilištu. Na sveučilišnoj je i akademskoj zajednici, smatra, posebna dužnost suprotstaviti se takvim pojavama te ih energično sankcionirati.

– To je posebno važno. Primjer smo vidjeli kod dekanice Akademije dramske umjetnosti i od dvojice kolega s Veterinarskog fakutleta te Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. S druge strane, rektor je sasvim nedavno zataškao jedan takav primjer, unatoč prijavi koja je bila potpisana od strane oštećene kolegice. Unatoč takvoj prijavi nije poduzeo ništa. Štoviše, zloupotrijebio je svoju ovlast i kolegu koji je bio optužen za seksualno uznemiravanje predložio je osobno Senatu da se taj kolega izabere u najviše zvanje na Sveučilištu, zvanje professora emeritusa.

Bakić se dodatno osvrnuo i na priopćenje rektora Borasa u kojem se obrušio na novinarku koja je pisala o slučaju prijavljenog profesora koji je na kraju nagrađen te istaknuo da se rektor tu poslužio “javnim difamacijama”.

– Mi smatramo da je ovakvim ponašanjem rektora učinjena nesaglediva velika sramota i šteta Sveučilištu u Zagrebu. Mi smatramo da to što se dogodilo rektora diskvalificira od obnašanja dužnosti, da se zapravo radi o eklatantnom činu zloupotrebe ovlasti i položaja. Sad je odgovornost na Senatu, ali i na Sveučilišnom savjetu, rekao je Bakić.

Tom je prilikom podsjetio i da Sveučilišni savjet već gotovo pet godina nije Hrvatskom saboru dostavio izvješće o radu zagrebačkog sveučilišta, što je zakonski bio dužan učiniti.

‘Senat je odgovoran da sačuva Sveučilište’

Na skandal na zagrebačkom sveučilištu ukratko se osvrnula i Sandra Benčić, naglasivši kako je Senat taj koji bi trebao preuzeti odgovornost za rektorove odluke i iskoristiti svoje ovlasti.

– Senat je odgovoran da se sačuva Sveučilište, ne samo čast i ugled, nego ono što Sveučilište treba u svakom društvu predstavljati. Nije više odgovornost samo na Borasu. Odgovornost je na onima koji prema Statutu imaju sada mogućnost sada ga smijeniti iz razloga što je kršio čast i ugled Sveučilišta, ali i neke druge statutarne odredbe. Oni isto tako imaju mogućnost tražiti da Boras provodi ono što oni odluče, a ne obratno, rekla je Benčić te pozvala na savjest sve senatore da spase ugled zagrebačkog sveučilišta.

Mišljenja je, dodaje, da treba poslati poruku svima da se ovakvi slučajevi neće tolerirati na svim razinama pa ni najvišim razinama javnih ustavnova i državnih institucija.

Nadopuna teksta 16.2. u 18h

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, zastupan po odvjetniku Maru Mihočeviću iz odvjetničkog društva Mihočević & Bajs d.o.o. poslao nam je ‘zahtjev za objavu ispravka objavljene informacije i odgovora na objavljenu informaciju’ vezano za ovaj članak, a možete ga pročitati ovdje.

Reagirali su i iz Sabora, kažu da je rektor Boras zataškao jednu prijavu seksualnog uzemiravanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap