Pretraga

Znate koliko je sati kad Mladež HDZ-a upozorava da neki sveučilišni profesori ne rade ništa od uvođenja online nastave

A- A+

Osim što su 16. ožujka zatvorene škole, redovita nastava prekinuta je i na fakultetima te drugim visokoškolskim ustanovama i preseljenja je u virtualnu sferu. No, informacije s terena govore kako online nastavu pojedini sveučilišni profesori uopće ne održavaju. Nekima će možda zazvučati ironično, ali na to je ovih dana upozorila i Mladež HDZ-a.

Screenshot: YouTube

SDP je jučer održao online press konferenciju za medije, tema je bilo obrazovanje, a u njoj su se dotaknuli i pitanja studenata – Sabina Glasovac  tražila je da se razmotri snižavanje školarina za fakultete i cijene studentskih domova. To je rekao i Emil Tafra koji je istaknuo da je važno reagirati na studentski standard.

‘Veliki je broj slučajeva u kojima sveučilišni profesori ignoriraju bilo kakav oblik nastave na daljinu’

Ovih dana oko tog se pitanja oglasila i Mladež HDZ-a, a osvrnuli su se na činjenicu da dio profesora na fakultetima ne održava predavanja na daljinu, a neki od onih koji je održavaju – pogrešno je provode.

Izdvojeni članak
laptop

SDP traži smanjenje školarina za studente i stanarina u domovima

– Otkada je donesena odluka o prekidu nastave na sveučilištima i započela nastava na daljinu, zabilježen je veliki broj slučajeva u kojima sveučilišni profesori ignoriraju bilo kakav oblik nastave na daljinu ili ga u potpunosti pogrešno provode. Dužnost i primarna uloga svih sveučilišnih nastavnika i suradnika je održavanje nastave i prenošenje znanja na studente. Zatražit ćemo snažniju kontrolu svih pojedinih nastavnika i suradnika u održavanju online nastave i sankcioniranje svih onih koji smatraju da oni takav oblik nastave ne trebaju provoditi ili koji smatraju da je podizanje Powerpoint prezentacija i materijala na internet oblik nastave, poručuju mladi HDZ-ovci.

U dopisu koji su, pak, poslali ministrici Blaženki Divjak, HDZ-ovci predlažu i alternativni način provedbe ispita za studente.

– Kolokviji i ispitni rokovi koji se bliže ne smiju ostati nedefinirani te ih je potrebno provesti online temeljeći se na povjerenju prema studentima, ili u dogovoru s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite iste provoditi u velikim sportskim dvoranama u kojima je navedeno moguće obaviti uz poštivanje svih pravila o razmaku i izbjegavanju socijalnog kontakt, stoji u dopisu Mladeži.

Ovih dana kazali su i da Studentski centar Zagreb ‘radi na rješenju kojim će se izaći u susret studentima koji su bili najpogođeniji nakon iseljavanja SD “Cvjetno naselje” radi zbrinjavanja građanki i građana Zagreba nakon razornog potresa i na određeni način ih obeštetiti, kroz snižavanje mjesečne cijene smještaja.’

– Iskreno nam je žao što je, zbog izvanredne situacije u kojoj smo se svi zatekli, preseljenje bilo učinjeno na takav način, kažu iz Mladeži.

Traže razmatranje mogućnosti davanja studentskih zajmova

U dopisu ministrici Divjak, upozorili i na problem studentskog standarda jer mnogi od studenata ostali su u ovim okolnostima bez angažmana na studentskim poslovima.

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Sažeti obrazovni pregled: Pogledajte kako je protekao 14. dan online nastave u Hrvatskoj

– Pozvali smo na dodatni angažman u očuvanju standarda studenata u Hrvatskoj, a u prvom redu svih onih koji svoje obrazovanje financiraju iz stipendija ili honorara koje ostvaruju putem studentskih ugovora o djelu. Smatramo da je od najveće važnosti očuvati sve iznose i alokacije za učeničke i studentske stipendije, posebice za izvrsne studente i studente slabijeg socioekonomskog statusa. Veliki broj studenata će ostati bez svojih angažmana putem student servisa, a istovremeno veliki broj roditelja će imati manja mjesečna primanja, slijedom čega smatramo da je važno razmotriti mogućnost davanja studentskih zajmova putem HBOR-a i/ili Europskog socijalnog fonda kako bi se velikom broju studenata dala mogućnost da svoje obrazovanje završe sa što manje egzistencijalnih briga, uz povoljne kamatne stope i mogućnost otpisa dijela glavnice sukladno izvrsnosti i uspješnosti studenata, predlažu iz Mladeži HDZ-a.

Na kraju su apelirali i da se čim prije riješi glavni problem maturanata – neizvjesnost oko provedbe ovogodišnje mature.

– Cjelokupna situacija stvara težak teret na leđima maturantica i maturanata koji se ionako nalaze u već dovoljno stresnom razdoblju života. Tražit ćemo, ne samo što žurnije iznalaženje rješenja vezana za zaključenje školske godine i provođenja državne mature, već i otvorenije i učestalije komuniciranje s maturantima oko opcija za rješavanje ovog problema. Maturantice i maturanti ne mogu i ne smiju stajati na čekanju jer u idućim mjesecima određuju svoju profesionalnu karijeru!, poručili su mladi HDZ-ovci.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s FIlozofskog predstavljamo vam serijal “kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.