Pretraga

[UŽIVO] Sažeti obrazovni pregled: Pogledajte kako je protekao 14. dan online nastave u Hrvatskoj

Bliži se kraj trećeg tjedna nastave na daljinu u Hrvatskoj, uvedene s ciljem prevencije širenja epidemije koronavirusa. Zbog toga je u srijedu i odgođen esej iz Hrvatskog koji se trebao pisati 16. svibnja, a novi datum još nije poznat. Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, uputila je danas pismo svim ravnateljima u kojemu navodi kako će uskoro dobiti upute za ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu. Sljedeći tjedan učenici bi trebali ponavljati gradivo, a nakon Uskrsa započinje i ocjenjivanje. Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr.

Nastava na daljinu; foto: srednja.hr

20:30h Gledajte novi podcast U centru mature o ispitu Matematike

18:55h Predstavljanje uputa za ocjenjivanje

Podsjećamo kako će u petak na konferenciji za medije s početkom u 10.30 sati u MZO-u biti predstavljene Upute za vrednovanje i ocjenjivanje za vrijeme trajanja nastave na daljinu. Konferenciju ćete uživo moći pratiti na našem YouTube kanalu.

18:46h Krizni stožer uputio ozbiljno upozorenje mladima zbog nepromišljenog čina: ‘To nije prihvatljivo ponašanje’

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je koronavirusom trenutno zaraženo 1011 osoba, a sedam ih je preminulo. Unatoč zabranama javnog okupljanja i apelima da ostanu kod kuće, na jugu Hrvatske u pojedinim se kafićima sa zatamnjenim staklima mladi okupljaju i druže. Ministar zdravstva Vili Beroš te ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, mladima su danas uputili važno upozorenje. Opširnije u članku.

17:54h Raspored za petak

Petak će biti posljednji dan trećeg tjedna nastave na daljinu, ujedno i dan kada ćemo saznati na koji će se način provoditi ocjenjivanje učenika. Objavljen je raspored online nastave za sutra, 3. travnja i dostupan je na linku.

17:42h Provjerili smo jesu li se profesori i studenti uhodali i je li online nastava na fakultetima bolja nego u prvom tjednu

U prvom tjednu provođenja online nastave na fakultetima razgovarali smo s nekoliko studenata koji su nam rekli kako je nastava organizirana kod njih, a sad smo provjerili kako su studenti zadovoljni nastavom i jesu li se oni i profesori uhodali. Ono što studenti najčešće zamjeraju jest postavljanje samo prezentacija i materijala bez ikakvog dodatnog objašnjenja, što studentima (posebice onima s tehničkih fakulteta) ne pomaže previše. Opširnije čitajte ovdje.

17:30h Pitali smo najveće SC-e koliko će studenti plaćati stanarinu u domovima za travanj

S obzirom na cjelokupnu situaciju s koronavirusom, mnogi studenti otišli su iz studentskih domova jer se nastava na fakultetima ne održava. Kako studenti nisu u sobama, a iz nekih zagrebačkih domova su studenti i iseljeni, postavilo se pitanje hoće li studenti uopće plaćati stanarinu za travanj te, ako hoće, u kojem iznosu. I Ministarstvo znanosti i obrazovanja od Studentskih centara tražilo je smanjenje stanarine, pa smo poslali upit Studentskim centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku i pitali ih kolike će na kraju biti stanarine za travanj. Više doznajte na linku.

17:15h Popis 10 trenutno najpopularnijih studija među maturantima: Objava oglednih rang-lista već ovog mjeseca

U srijedu je i službeno odgođen esej iz Hrvatskog, koji se trebao pisati 16. svibnja. Konačne odluke o novom datumu, kao i time što će se događati s ovogodišnjom maturom još uvijek nema i tek bi se u svibnju trebalo znati kada će se ispiti pisati. Ipak, prijave studijskih programa odvijaju se prema dosadašnjem planu, od 1. veljače. Doznali smo i kada će biti objavljene orijentacijske liste te provjerili koji su studiji najpoželjniji nakon dva mjeseca prijava. Opširnije na poveznici.

17:06h [Glas maturantice] ‘Dosta je toga da se svi nastavnici prikazuju svecima, to nikako nije istina’

U srijedu smo objavili pismo učiteljice koja se osvrnula na izjave pravobraniteljice za djecu, vezane uz nastavu na daljinu. Učiteljica u pismu navodi kako pravobraniteljica ne razumije funkcioniranje nove škole te kako su to okolnosti u kojima su se učitelji prvi puta našli. Istaknula je kako brojni učitelji više pažnje posvećuju učenicima nego vlastitoj djeci, kako ulažu velike napore da bi djeca bila na sigurnom te ća učiniti ‘sve da nova škola zaživi u najboljem mogućem obliku’. Na to pismo učiteljice stigao nam je odgovor jedne maturantice (podaci poznati redakciji, op.a.). Njoj se, kaže, ne sviđa glorifikacija svih nastavnika, jer to nije prava istina. Njeno pismo pročitajte ovdje.

16:34h MUP upozorava roditelje: Kontrolirajte kojim sadržajima pristupaju djeca

Ističemo da i u ovim izvanrednim okolnostima policija  povodom dojava ili saznanja o izloženosti djece fizičkom nasilju, seksualnom zlostavljanju ili drugom ugrožavajućem ponašanju kao i dojava o trenutnoj izloženosti nasilju u obitelji postupa žurno, u cilju poduzimanja mjera sprečavanja daljnjeg zlostavljanja i zaštite žrtava.

Digitalni svijet djeci nudi neograničene mogućnosti za učenje i povezivanje, međutim podsjećamo da su djeca u nekontroliranom digitalnom okružju izložena i štetnim sadržaju, kao što je izlaganje dobi neprimjerenim seksualiziranim prizorima, prizorima ekstremnog nasilja, promicanju rizičnih ponašanja,  a u nekim slučajevima mogu biti izložena seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju.

Pozivamo roditelje da kontroliraju internetski sadržaj kojem dijete pristupa, kao i da razgovaraju sa svojom djecom o izazovima korištenja društvenih mreža i drugih informacijsko komunikacijskih tehnologa kako bi ih osnažili u samozaštitom ponašanju.

Potičemo građane da svoja saznanja o zlostavljanju djece i nasilju u obitelji osim pozivima prema broju 192 prijavljuju i putem informacijsko komunikacijskih kanala, prije svega on-line aplikacije Red Button.

Putem on-line aplikacije Red Button može se prijaviti izloženost/saznanje o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djeteta putem interneta, seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece u neposrednom kontaktu s počiniteljem ali i bilo koje drugo kažnjivo ponašanje počinjeno na štetu djeteta: obiteljsko nasilje, fizičko zlostavljanje, zanemarivanje ili drugo po dijete ugrožavajuće ponašanje, priopćeno je iz Ministarstva unutranjih poslova.

16:28h Ne nasjedajte: Lažna snimka zaslona s netočnim informacijama kruži internetom

Možda najveći pokazatelj medijske nepismenosti među mladima činjenica je da se mnogi od njih informiraju isključivo putem snimki zaslona koje sadrže određenu ‘vijest’. Problematično je to jer se tako dobiva samo dio informacije, a isto tako putem snimke zaslona često je nemoguće odrediti je li riječ o snimci zaslona objave na društvenoj mreži ili opskurnom blogu. Ili je netko, uz par jednostavnih klikova, lažirao snimku zaslona i vijest s logom portala čijim informacijama inače vjerujete jer su provjerene. Prijavu jednog ovakvog slučaja u kojem je netko, poprilično nekvalitetno lažirao zaslon s nepostojećim na portalu srednja.hr, dobili smo putem Instagrama. Opširnije na poveznici.

16:02h Mladež HDZ-a upozorava da neki sveučilišni profesori ne rade ništa od uvođenja online nastave

Osim što su 16. ožujka zatvorene škole, redovita nastava prekinuta je i na fakultetima te drugim visokoškolskim ustanovama i preseljenja je u virtualnu sferu. No, informacije s terena govore kako online nastavu pojedini sveučilišni profesori uopće ne održavaju. Nekima će možda zazvučati ironično, ali na to je ovih dana upozorila i Mladež HDZ-a. Opširnije na poveznici.

15:40h Sutra predstavljanje uputa o načinu vrednovanja u online nastavi

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja u petak će na konferenciji s početkom u 10.30 sati u MZO-u predstaviti Upute za vrednovanje i ocjenjivanje za vrijeme trajanja nastave na daljinu. Konferenciju ćete uživo moći pratiti na našem YouTube kanalu.

14:34h Učiteljice nasmijale publiku: Nisu uspjele riješiti zadatak pa se našalile na vlastiti račun

Jučerašnja lekcija iz hrvatskog jezika za učenike trećeg razreda mnoge je nasmijala. Učiteljice su, naime, zapele na rješavanju memoryja. No, dobro su se snašle i našalile na vlastiti račun. opširnije čitajte ovdje.

14:19h U pauzama od učenja svoje znanje provjerite u kvizu iz hrvatske povijesti:

13:03h MZO: Izgeldno je da do kraja školske godine nema izleta

 Veliki broj roditelja i nastavnika ovih se dana pita što je s odgodom planiranih izleta. Naime, kako tvrde nastavnici, neke Agencije kažu im da će novac vratiti nakon što Ministarstvo znanosti i obrazovanja odluči da se sve otkazuje. Iz MZO-a ističu kako škole u suradnji s roditeljima trebaju donijeti odluku o eventualnoj odgodi planiranih putovanja za narednu školsku godinu, a ako to nije moguće onda mogu odlučiti o otkazivanju putovanja. Opširnije na poveznici.

12:40h U Kini odgođeni prijemni za fakultete

Po prvi puta u povijesti Kina je odgodila prijemne ispite za fakultete. Ispiti koje godišnje polaže oko 10 milijuna učenika zbog pandemije COVID-a 19 pisat će se u srpnju.

12:04h Nema pričesti i krizme za oko 5.000 djece

Kako piše Slobodna Dalmacija, na područu Splitske metropolije, odnosno u splitsko-makarskoj nadbiskupiji, te dubrovačkoj, šibenskoj i hvarskoj biskupiji odgađaju se slavlja prve pričesti i krizme za sljedeću godinu! Drugim riječima – pojasnili su iz Nadbiskupskog ordinarijata – oko pet tisuća krizmanika i otprilike toliko prvopričesnika splitksko-makarske županije pridružit će se sljedećoj generaciji i primiti sakramente kršćanske inicijacije tek na proljeće 2021. godine. Ostale metropolije, koliko je za sada poznato, nisu donijele takvu odluku.

11:04h Istraživanje vezano uz hakerski napad na CARNET još je u tijeku

Prvog dana online nastave u Hrvatskoj, 16. ožujka, iz CARNET-a je priopćeno kako je sustav AAI@EduHr pod kibernetičkim #DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama.  Napad je i prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu.

Ovog četvrtka poslali smo upit Ministarstvu unutarnjih poslova oko toga što je sa slučajem, a iz MUP-a stiže odgovor kako je kriminalističko istraživanje još uvijek u tijeku.

10:20h U studentsku akciju izrade vizira uključila se i domaća tvrtka

– Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je inicijativu #studentipomazu prepoznala tvrtka AD Plastik! Oni su odlučili slijediti naš primjer te će proizvesti i donirati 50.000 zaštitnih vizira. Zahvaljujući ovoj suradnji, 3D printere će zamijeniti serijska proizvodnja već od sljedećeg tjedna, priopćili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

U razgovorima oko uključivanja AD Plastik u akciju studjelovao je splitski rektor Dragan Ljutić i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

– Mi nastavljamo sa isporukom vizira našem medicinskom osoblju “na prvoj crti” u sljedećim danima, a na ostalima je da #ostanudoma jer #studentipomazu, poručuju iz HSZ-a.

9:22h Divjak uputila pismo školama: Sljedeći tjedan ponavljanje gradiva, ocjenjivanje nakon Uskrsa

Ministrica znanosti i obrazovanja u četvrtak je uputila pismo svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Najavila je njime kako će se sljedećeg tjedna ponavljati gradivo, dok bi vrednovanje trebalo započeti nakon Uskrsa.

– Do kraja ovog tjedna proslijedit ćemo vam Upute za vrednovanje i ocjenjivanje u virtualnom okruženju, a nakon Uskrsa te bi upute trebalo početi primjenjivati. S obzirom na to da ulazimo u drugu fazu nastave na daljinu, kad bismo u nastavnom procesu trebali primijeniti Uputu za vrednovanje i ocjenjivanje u virtualnom okruženju, važno je da se i učitelji i nastavnici, ali i učenici, pripreme za tu fazu. Zato je sljedeći tjedan – tjedan ponavljanja i planiranja. Aktivnosti učenika treba usmjeriti na ponavljanje i rješavanje eventualnih zaostataka. Učenici ne bi trebali tijekom tjedna dobivati nove zadatke od svojih učitelja i nastavnika, stoji u pismu ravnateljima.

Dodatno naglašava kako bi učitelji i nastavnici u tjednu ponavljanja trebali analizirati aktivnost učenika tijekom prethodnih triju tjedana nastave na daljinu te im dati povratnu informaciju je li njihova aktivnost bila u skladu s očekivanjima ili bi je trebalo unaprijediti.

– Za učenike koji nisu bili aktivni, razrednici trebaju kontaktirati roditelje kako bi se utvrdio razlog tog nesudjelovanja i pronašlo rješenje za poboljšanje. Podsjećamo da ukoliko je razlog nedovoljna tehnička opremljenost učenika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja kontinuirano odobrava sredstva za nabavu tableta ili drugih uređaja, a teleoperateri osiguravaju SIM kartice s besplatnim internetskim prometom za obrazovne sadržaje, navodi se u pismu.

Nastavnici bi sljedeći tjedan trebali i planirati na koji način provoditi vrednovanje u skladu s Uputom koja im stiže ‘imajući u vidu da je cilj povratna informacija učenicima o njihovu učenju te vrednovanje usvojenosti bitnih sadržaja i ishoda učenja.’

– S obzirom na sve navedeno, taj tjedan je nastavni tjedan, a učitelje i nastavnike upućujemo da u Dnevnik rada u E-dnevniku upišu nastavne sate u skladu sa školskim rasporedom, teme nastavnih satova trebaju biti ponavljanje i davanje povratnih informacija učenicima, navodi se, između ostaloga, u pismu ministrice Divjak.

Pismo u cijelosti možete pročitati u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

9:00h Današnji raspored nastave

Osim u virtualnim učionicama koje su pokrenuli njihovi nastavnici, učenici nastavu mogu slušati putem HRT3, RTL2 i Sportske televizije te na YouTube kanalu Škola za život. Raspored za četvrtak, 2. travnja dostupan je na poveznici.

Imate li vlastito računalo i internet za praćenje online nastave?


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s FIlozofskog predstavljamo vam serijal “kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.