Pretraga

[Ideja godine ’22] Kako izgleda finale jedinstvenog natjecanja za srednjoškolce?

A- A+

Ideja godine, poduzetničko natjecanje za srednjoškolce, bliži se svom velikom finalu. Svi koji se žele prijaviti, a to još nisu učinili, za prijavu imaju još samo tjedan dana. Prijave se zatvaraju 18. travnja. Neovisno o tome jeste li se već prijavili ili tek o tome razmišljate, sigurno ste se pitali o tome što bi vas moglo dočekati u finalu natjecanja i kako se za njega pripremiti. Donosimo, stoga, sve što trebate znati o finalu Ideje godine.

ideja godine 2022

Svi koji se žele prijaviti na Ideju godine, imaju još tjedan dana da to učine | Foto: srednja.hr

Ideja godine je srednjoškolsko natjecanje koje se razlikuje od onih na koje ste, možda, naviknuli. Ne ispitujemo vaše poznavanje školskog gradiva, već želimo čuti vašu najbolju poslovnu ideju. Na vama je kako ćete ju prezentirati, ali kako bismo vam pomogli usvojiti poduzetnički state of mind, pripremili smo poslovni plan kojeg je potrebno ispuniti u okviru prijave. Njega možete pronaći ovdje, a sve o tome kako se prijaviti pročitajte ovdje.

Nakon što sami ili u timu osmislite ideju za biznis te ju raspišete u poslovnom planu, morate ispuniti obrazac prijave koji je dostupan ovdje. Glavna nagrada desetog izdanja Ideje godine iznosi 10.000 kn bruto. Još uvijek se stignete prijaviti no požurite – finalni rok za prijavu ističe za tjedan dana, 18. travnja, a finaliste proglašavamo 23. travnja. Odgovore na često postavljana pitanja oko natjecanja potražite ovdje.

Izdvojeni članak

Što sve možemo napraviti s 10.000 kn? Imamo prijedloge, a i način da oni postanu stvarnost

Sve što preostaje nakon toga jest odlučiti kako ćete se pripremiti za finale. Ono se održava 28. travnja u prostorima našeg zlatnog partnera, EFFECTUS poduzetničkog studija. Za razliku od prošle godine kada se finale održalo online zbog loše epidemiološke situacije, ove se godine finalisti i stručni žiri koji će odlučiti o pobjedniku druže uživo. Svim finalistima koji nisu iz Zagreba, organizator osigurava smještaj i noćenje. Snimku prošlogodišnjeg online finala možete pogledati ispod.

Kako se najbolje pripremiti za finale?

Vratimo se ipak nekoliko koraka natrag. Nađete li se među finalistima Ideje godine koji će se natjecati za glavnu nagradu, imat ćete nešto manje od tjedan dana vremena da se pripremite za finale. Ove smo godine uveli veliku inovaciju u natjecanje: svi će finalisti dobiti mentore, poduzetnike i poslovnjake s dugim iskustvom. Oni će vam pomoći usavršiti vašu poslovnu ideju te vam dati savjete i podršku u njenu izlaganju. Uz njihovu pomoć ćete moći finalno doraditi svoj poslovni plan.

Naposlijetku, svoj ćete projekt morati izložiti pred stručnim žirijem. Žiri čine predstavnici partnera natjecanja, stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom koji će ocijeniti vaš projekt po nekoliko parametara. Primjerice, zanimat će ih koliko ste duboko o projektu razmislili, je li on inovativan na tržištu te koliko je realno provediv.

Vaša prezentacija smije trajati najviše 7 minuta. Prilikom osmišljavanja načina na koji ćete predstaviti svoju ideju, budite kreativni koliko želite. Klasična Power Point prezentacija, pogotovo ona o kojoj ste dobro promislili, siguran je odabir no nije jedini koji imate. Stručni žiri će posebno vrednovati ona izlaganja u koja je uložen dodatan trud.

Treba li vam inspiracije, na YouTube kanalu srednja.hr možete pogledati prethodna izdanja natjecanja. Ne zaboravite, pri tome, da jedinstveni recept za uspjeh ne postoji. Drugim riječima, svoju ideju prezentirajte na sebi svojstven način i slobodno izađite iz okvira.

Nakon što svoju ideju pitchate, odnosno izložite stručnom žiriju, vaš posao je gotov. Sve što preostaje jest čekati odluku žirija i proglašenje pobjednika. Večer finalnog dana natjecanja bit će posvećena zabavi, druženju i međusobnom upoznavanju natjecatelja. Idući dan, 29. travnja, nakon doručka i prije odlaska kući, svi finalisti će obići prostor partnera natjecanja i dobiti priliku upoznati se s njima. Razmišljate li o prijavi, ne oklijevajte jer vremena je malo, a potencijalni dobitak je velik – od glavne nagrade, do iskustva i uspomena koje ćete pamtiti cijeli život.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Vaša ideja je fantastična, ali kada ju morate prezentirati – pojede vas trema?


Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER i Fil Rouge Capital. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Ako želiš redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplati se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.