Pretraga

Ovo su najbolje poslovne ideje učenika: Donosimo pregled svih pobjednika Ideje godine

A- A+

Aplikacija s kojom idemo u lov na mitska bića, pametni poštanski sandučić i sustav koji nas upozori prije nego se dogodi potres samo su neke od poslovnih ideja koje su učenici kroz godine predstavili na natjecanju Ideja godine. Riječ je o poduzetničkom natjecanju za srednjoškolce koje se ove godine održava dvanaesti put. Prijave su otvorene, a treba li vam malo inspiracije, donosimo pregled svih dosadašnjih pobjednika natjecanja.

Ideja godine svi pobjednici

Pogledajte pobjedničke projekte svih izdanja Ideje godine | Foto: srednja.hr

Želite se okušati u osmišljavanju vlastite poslovne ideje? Prijavite se na Ideju godine, poduzetničko natjecanje za srednjoškolce koje organizira portal srednja.hr. Nagradni fond za tri najbolja projekta ove godine iznosi 6.000 €.

Prijaviti se mogu svi učenici srednjih škola, sami ili u timu od najviše troje članova. U prijavi im može pomoći i nastavnik ili nastavnica. Kako biste se prijavili, napišite svoj poslovni plan čiji obrazac možete pronaći ovdje. On vas vodi korak po korak do osmišljavanja vaše poslovne ideje.

Nakon toga, poslovni plan nam pošaljite putem ovog linka. Za sve koji žele dodatnu pomoć u pisanju poslovnog plana organiziramo online edukaciju. Održat će se 28. ožujka. Prijave za edukaciju vrše se putem ovog linka.

Nagradni fond je 6.000 €

Rane prijave za slanje poslovnog plana zavaraju se 31. ožujka u 23:59 sati. Svi koji se do tada prijave od žirija će dobiti povratne informacije o tome što mogu popraviti. Finalni rok do kojeg se mogu poslati prijave na Ideju godine je 20. travnja u 23:59 sati.

Novost na ovogodišnjem izdanju Ideje godine je da nagrađujemo tri najbolja učenička projekta. Pobjednici osvajaju stipendije za Veleučilište Effectus:

  1. mjesto: stipendija za Effectus Veleučilište u iznosu od 3.000 €
  2. mjesto: stipendija za Effectus Veleučilište u iznosu od 2.000 €
  3. mjesto: stipendija za Effectus Veleučilište u iznosu od 1.000 €

Sva pravila i upute pronađite u ovom tekstu. Prije nego krenete u osmišljavanje svoje poslovne ideje, inspirirajte se izlaganjima svih dosadašnjih pobjednika Ideje godine.

Izdvojeni članak
ideja godine 2024 je poduzetničko natjecanje za srednjoškolce

Započela je Ideja godine 2024: Nagradni fond za najbolje ideje učenika je 6.000 €

Ideja godine 2023: Projekt Mythology TO GO

Učenice Dea Murat, Nika Roguljić i Nina Topić iz iz Srednje škole ‘Jure Kaštelan’, Omiš, našle su se na zajedničkom odmoru na selu. Vlasnik kuće u kojoj su odsjedale upozorio ih je da se paze ‘vukojarca’. Znatiželjne oko toga što je taj ‘vukojarac’, krenule su u istraživanje i tako je rođena ideja za Mythology TO GO.

Riječ je o aplikaciji koja koristi proširenu stvarnost u potrazi za mitskim bićima. Uz pomoć GPS-a, korisnici na određenim lokacijama love bića iz mitologije. Učenice su razradile ilustracije i priče kako bi nam približile drevan svijet mitologije. U svemu im je pomagala mentorica Elvira Sorić. Izlaganje učenica u finalu Ideje godine 2023 pogledajte ispod.

Ideja godine 2022: Projekt Iločani

Marijo Marić, maturant srednje škole Ilok pobjedio je konkurenciju na posljedenjem izdanju Ideje godine. Na ideju je došao nakon što je primijetio da njegov otac, koji brine o staroj i nemoćnoj baki, često zaboravi pogledati je li u njen poštanski sandučić stigla pošta. Zaključio je da takav problem vjerojatno imaju i drugi vlasnici nekretnina koji u njima ne žive – i tako je nastala ideja za njegov pametni poštanski sandučić.

Marijo je otišao i korak dalje te je u finalu članovima žirija pokazao i prototip svog sandučića. Funkcionira tako što notifikacijom na mobitelu korisnika obavijesti da mu je stigla pošta. Marijevo izlaganje u finalu koje je pripremio uz pomoć mentora i nastavnika Ivana Martinovića pogledajte ispod.

Ideja godine 2021: Projekt Nevera

Leo Janković i David Špiljak, učenici riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, Ideji godine su pobijedili sa svojim sustavom detekcije potresa pod nazivom Nevera. Riječ je o sustavu koji koristi mrežu pametnih mobilnih telefona za detekciju potresa i obaviještava stanovnike obližnjih mjesta o tome kako bi se pripremili.

Svaki mobitel sadrži uređaj zvan akcelerometar, objasnili su, koji detektira kretnju mobitela, a upravo tu funkciju iskoristili su kako bi na vrijeme upozorili građane na potres. Na ideju za ovaj projekt su došli nakon potresa koji je u prosincu 2020. godine pogodio dio Sisačko-moslavačke županije. Njihovu prezentaciju u finalu Ideje godine možete vidjeti u videu ispod.

Ideja godine 2020: Projekt Quillix

Pobjednik prve Ideje godine koja se održala online je Ramal Salha iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Ramal je predstavio svoju web aplikaciju Quillix koja korisnicima omogućuje da podijele video sadržaj s prijateljima, kolegama, profesorima ili klijentima u stvarnom vremenu.

Na ideju je došao kada je s prijateljima htio pogledati film, ali nisu se bili u mogućnosti naći. Nakon što je potražio već postojeća rješenja i shvatio da niti jedno nema to što mu treba, odlučio ga je sam razviti. Quillix se može koristiti u zabavne svrhe (zajedničko gledanje filmova u vezi na daljinu nikada nije bilo lakše), ali i u edukativne svrhe, primjerice, u podučavanju na daljinu. Ideju je osmislio uz pomoć nastavnika i mentora Ivana Marušića.

Ideja godine 2019: Projekt SortIT

Pobjednička ideja sedme Ideje godine dolazi iz Splita, a riječ je o pametnom spremniku za odlaganje otpada SortIT. Ideju su osmislili učenici III. gimnazije Split Duje Štolfa i Antonio Nikolić, a mentor im je bio profesor Ante Bartulović.

Ideju su dobili shvativši da se u Hrvatskoj odvaja samo 15% otpada. Njihov pametni spremnik može razvrstavati otpad uz pomoć umjetne inteligencije, za napajanje koristi solarne ploče, a za razliku od drugih sličnih proizvoda, ovaj to može raditi za puno nižu cijenu. Na natjecanje su dečki došli s djelomično izrađenim prototipom, a nakon pobjede nastavili su raditi na ostvarivanje svoje ideje.

Ideja godine 2018: Projekt LiftOFF

U šestom izdanju Ideje godine pobjedu su odnijeli Roko Radanović i Toma Puljak iz III. gimnazije Split i Dražen Barić iz splitske Elektrotehničke škole. Veliku podršku u projektu im je dala mentorica, profesorica Marija Rakić Mimica.

Pobjedu su odnijeli s idejom za aplikaciju koja nudi korisnicima raščlanjenu analizu prikladnosti sadašnjih i budućih vremenskih prilika za let dronova. Uz popratne funkcionalnosti poput pronalaska popularnih lokacija i bilježenja letova i statistike, sustav omogućuje korisnicima da se uz pomoć LiftOff-ove real-time kontinuirane procjene vremenske situacije, oblikovane u suradnji s profesionalcima, nikad više ne nađu u dvojbi gdje i kada mogu pronaći idealne uvjete za let svojim dronom.

Ideja godine 2017: Projekt GrowCity

Na Ideji godine 2017. godine pobijedio je Ante Toni Debelić, tada učenik drugoga razreda Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Rijeke. Pobjedu mu je priskrbio samouvjereni nastup i odlična prezentacija inovativnog projekta GrowCity.

Uz pomoć mentorice i nastavnice Alenke Šuljić Petrc, Ante Toni je osmislio automatizirani sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru. Takav je sustav prijenosan, a Ante Toni je predvidio da bi se na taj način mogao riješiti problem gladi i nemogućnosti uzgoja hrane u raznim dijelovima svijeta. Nakon Ideje godine, svoju je ideju predstavio i na velikim svjetskim sajmovima inovacija, a dobio je i nekoliko vrlo dobrih ponuda za njen daljnji razvoj.

Ideja godine 2016: Road Aid Black Box

Pobjednik četvrte Ideje godine je trojac iz srednje škole Vladimir Gortan Buje. Eva Šimec, Marija Djerdjaj, Denis Cvijanović uz pomoć mentorice Dolores Mihelčić-Malbašić osmislili su Road Aid Black Box. Njihov uređaj služi za bilježenje podataka o putovanju te korištenja tih podataka kada dolazi do automobilske nesreće. Radi se o jedinstvenom uređaju koji se sastoji od pametnog telefona (kamere), nosača za telefon i crne kutije, a putem aplikacije na mobilnom uređaju, unesrećeni vrlo lako mogu kontaktirati Službu za zaštitu i spašavanje.

Službi se šalju snimke, a djelatnik na mjesto nesreće, sukladno snimkama koje je dobio od RABB-a šalje adekvatne službe (policiju, vatrogasce, hitnu pomoć). Detaljno su razvili svoju ideju, pa su u obzir uzeli i činjenicu da bi vozač mogao izgubiti svijest i za to pronašli prikladno rješenje. Njihova sjajna ideja osvojila je žiri i činjenicom da na tržištu nije postojalo ništa slično.

Ideja godine 2015: Trampolin

Slavica Blašković, Marin Nižić i Kristijan Žic, učenici Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka pod mentorstvom Matije Rubinića, osmislili su Trampolin – online servis za razmjenu usluga i međusobnog pomaganja na nenovčanoj osnovi.

Razmišljajući o svojoj budućnosti, zapitali su se kako do zaposlenja kada završite školu, a nemate nikakvo iskustvo. Njihov servis namijenjen je umrežavanju ljudi različitih vještina i potreba, a putem Trampolina se mladima pruža prilika da skupe iskustvo i dobiju nešto za svoj rad. Njihova ideja bila je jedinstvena po tome što cilj nije isključivo zarada, već je želja bila osigurati i svojevrstan društveni kontekst i humanitarni karakter.

Ideja godine 2014: In My Wave

Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđera Boškovića uz mentorstvo svog profesora Milana Koraća osmislio je aplikaciju In My Wave. Aplikacija služi za lakši pronalazak prijatelja u blizini. Primjerice, koristila bi se u situacijama kada se nalazite s prijateljima i ne želite obavljati pozive da vidite gdje su. Koristeći njegovu palikaciju, jednostavno možete vidjeti gdje se svi nalaze.

Ilija je zamislio da bi njegova aplikacija bila besplatna, a posebna je po tome što se lokacija korisnika ne dijeli na karti, već aplikacija govori je li netko u blizini, čime je sigurnost korisnika stavljena na prvo mjesto.

Ideja godine 2013: Croatian Beaches

Pobjednice prve Ideje godine bile su učenice Prve gimnazije Varaždin: Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar, pod mentorstvom Kristine Oršić – Manojlović. Učenice su osmislile aplikaciju Croatian Beaches putem koje bi korisnik bi pronalazio plaže, a aplikacija bi ih razvrstavala prema njihovim karakteristikama.

Na ideju su došle kada se Dora prisjetila jednog svog ljetovanja s obitelji. Kako njen brat Jan ima cerebralnu paralizu, nije im bilo lako pronaći plažu na kojoj bi on mogao ući u more, a da je ostatku obitelji restoran blizu. Svoju su ideju razvijale dva do tri mjeseca, a očito se isplatila jer ju je žiri te godine nagradio s najviše bodova.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.