Odluka je pala: Nastavnici prosvjeduju zbog nasilja u hrvatskim školama

O zabrinjavajućem stanju sigurnosti nastavnika u hrvatskim školama ovih se dana raspravlja više nego ikada. Sve je kulminiralo nakon što je nekolicina učenika iz Čakovca kredama gađala svog profesora, koji se nakon tog napada fizički obračunao s učenicima. Pokazalo se kako profesor Franjo Dragičević nije jedini koji je pretrpio nasilje od strane učenika. Nastavnici su masovno počeli dijeliti svoja iskustva verbalnih i fizičkih napada od strane učenika i njihovih roditelja, kroz online kampanju pod oznakom #ijasamfranjo. No, ovoga puta njihova iskustva neće ostati zabilježena samo u bespućima interneta jer se ovoga tjedna organizira javni skup pod nazivom ‘Za sigurnu školu!’.

Mreže Nastavnici.org, Školska zbornica i Sindikat Preporod za subotu 15. prosinca planiraju održati javni skup pod nazivom ‘Za sigurnu školu!’, potvrdio nam je to čelnik sindikata Željko Stipić.

U subotu veliki javni skup nastavnika

Šire se horor priče nastavnika iz hrvatskih škola: 'Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom'

– Sa skupa bismo se osvrnuli na zabrinjavajuće stanje po pitanju sigurnosti u školama, ali i iznijeli konkretne prijedloge kako poboljšati postojeće stanje, kaže nam Stipić.

Planirano vrijeme održavanja skupa je između 11 i 12.30 sati, a lokacije su istočna i južna strana Trga Republike Hrvatske (kod HNK) i Trg bana J. Jelačića. Konačna odluka o vremenu i lokacijama bit će donesena nakon prijave skupa policiji.

– Očekujemo velik broj učitelja, ali i građana koji su zainteresirani za rješavanje problema, kazao nam je Stipić.

Najnovije informacije o javnom skupu mogu se pratiti na Facebook stranici ‘Za sigurnu školu’ te na istoimenom Facebook eventu.

Podsjetimo, krajem prošlog tjedna nastavnici i učitelji spontano su započeli internetsku kampanju pod oznakom #ijasamfranjo. Na papiriće ispisuju svoja stravična iskustva fizičkog i verbalnog nasilja koje su nad njima vršili učenici i njihovi roditelji.

Profesor kojeg optužuju da je tukao učenike otkrio svoju stranu priče: 'Opet bih to napravio da moram'

– Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom, napisala je jedna od nastavnica ili nastavnika, a u sličnom slučaju roditelj je ušao u zbornicu i oko stola naganjao učitelja/učiteljicu dok je drugi učitelj zvao policiju.

Bilo je i slučajeva prijetnje smrću čitavoj obitelji nastavnika, pokazivanja intimnih dijelova tijela čitavom razredu, kao i bušenja guma ili uništavanja vozila nastavnika. Posebice zabrinajvaju slučajevi u kojima se stručne službe oglušuju na nasilničke činove.

– Učenik me gađao zapaljenim papirićima. Otišla sam pedagoginji i rekla da ću o tome govoriti na Razrednom vijeću. Rekla mi je da to ne činim jer to znači da nisam za nastavnika, napisala je jedna prosvjetna djelatnica.

Čakovečki profesor neće dobiti otkaz?

Drama u čakovečkoj školi: Profesor udarao učenike po glavi, intervenirala i policija

Val nezadovoljstva nastavnika sigurnošću u školama pokrenut je nakon fizičkog obračuna čakovečkog profesora Franje Dragičevića s đacima koji su ga prije toga gađali kredom. Profesor je ustvrdio kako ga je sram što je tako morao postupiti, a riječ je, kako tvrdi, o razredu čiji učenici od početka godine pokazuju devijantno ponašanje i problematično se odnose prema svim nastavnicima.

Još uvijek je nepoznato kakve sankcije očekuju učenike i profesora. Špekuliralo se kako bi profesor Dragičević mogao dobiti otkaz, no prema pisanju RTL-ova portala Vijesti.hr, koji je prvi i objavio priču iz Tehničke škole Čakovec, to se ipak neće dogoditi. U slučaju navodno postoje olakotne okolnosti koje idu u korist profesora – ovo mu je prvi incident u 37 godina profesorskog staža, a više je puta u posljednjih mjeseci upozoravao nadležne na situacije s kojima se susreće prilikom školskog sata.

– Još se uvijek čeka službena odluka. Ja sam načisto, no treba pričekati nalaz policije koji će pokazati zahtjeva li ovaj slučaj mjeru otkaza profesoru, kazao je ravnatelj Tehničke škole u Čakovcu, Dražen Blažeka za Vijesti.hr.

Povodom slučaja u Čakovcu i problema nasilja u školama ministrica Divjak danas će dati izjavu za medije u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Odgovori