Pretraga

Odluka je pala: Nastavnici prosvjeduju zbog nasilja u hrvatskim školama

A- A+

O zabrinjavajućem stanju sigurnosti nastavnika u hrvatskim školama ovih se dana raspravlja više nego ikada. Sve je kulminiralo nakon što je nekolicina učenika iz Čakovca kredama gađala svog profesora, koji se nakon tog napada fizički obračunao s učenicima. Pokazalo se kako profesor Franjo Dragičević nije jedini koji je pretrpio nasilje od strane učenika. Nastavnici su masovno počeli dijeliti svoja iskustva verbalnih i fizičkih napada od strane učenika i njihovih roditelja, kroz online kampanju pod oznakom #ijasamfranjo. No, ovoga puta njihova iskustva neće ostati zabilježena samo u bespućima interneta jer se ovoga tjedna organizira javni skup pod nazivom ‘Za sigurnu školu!’.

Mreže Nastavnici.org, Školska zbornica i Sindikat Preporod za subotu 15. prosinca planiraju održati javni skup pod nazivom ‘Za sigurnu školu!’, potvrdio nam je to čelnik sindikata Željko Stipić.

U subotu veliki javni skup nastavnika

Izdvojeni članak

Šire se horor priče nastavnika iz hrvatskih škola: ‘Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom’

– Sa skupa bismo se osvrnuli na zabrinjavajuće stanje po pitanju sigurnosti u školama, ali i iznijeli konkretne prijedloge kako poboljšati postojeće stanje, kaže nam Stipić.

Planirano vrijeme održavanja skupa je između 11 i 12.30 sati, a lokacije su istočna i južna strana Trga Republike Hrvatske (kod HNK) i Trg bana J. Jelačića. Konačna odluka o vremenu i lokacijama bit će donesena nakon prijave skupa policiji.

– Očekujemo velik broj učitelja, ali i građana koji su zainteresirani za rješavanje problema, kazao nam je Stipić.

Najnovije informacije o javnom skupu mogu se pratiti na Facebook stranici ‘Za sigurnu školu’ te na istoimenom Facebook eventu.

Podsjetimo, krajem prošlog tjedna nastavnici i učitelji spontano su započeli internetsku kampanju pod oznakom #ijasamfranjo. Na papiriće ispisuju svoja stravična iskustva fizičkog i verbalnog nasilja koje su nad njima vršili učenici i njihovi roditelji.

Izdvojeni članak

Profesor kojeg optužuju da je tukao učenike otkrio svoju stranu priče: ‘Opet bih to napravio da moram’

– Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom, napisala je jedna od nastavnica ili nastavnika, a u sličnom slučaju roditelj je ušao u zbornicu i oko stola naganjao učitelja/učiteljicu dok je drugi učitelj zvao policiju.

Bilo je i slučajeva prijetnje smrću čitavoj obitelji nastavnika, pokazivanja intimnih dijelova tijela čitavom razredu, kao i bušenja guma ili uništavanja vozila nastavnika. Posebice zabrinajvaju slučajevi u kojima se stručne službe oglušuju na nasilničke činove.

– Učenik me gađao zapaljenim papirićima. Otišla sam pedagoginji i rekla da ću o tome govoriti na Razrednom vijeću. Rekla mi je da to ne činim jer to znači da nisam za nastavnika, napisala je jedna prosvjetna djelatnica.

Čakovečki profesor neće dobiti otkaz?

Izdvojeni članak
nasilje

Drama u čakovečkoj školi: Profesor udarao učenike po glavi, intervenirala i policija

Val nezadovoljstva nastavnika sigurnošću u školama pokrenut je nakon fizičkog obračuna čakovečkog profesora Franje Dragičevića s đacima koji su ga prije toga gađali kredom. Profesor je ustvrdio kako ga je sram što je tako morao postupiti, a riječ je, kako tvrdi, o razredu čiji učenici od početka godine pokazuju devijantno ponašanje i problematično se odnose prema svim nastavnicima.

Još uvijek je nepoznato kakve sankcije očekuju učenike i profesora. Špekuliralo se kako bi profesor Dragičević mogao dobiti otkaz, no prema pisanju RTL-ova portala Vijesti.hr, koji je prvi i objavio priču iz Tehničke škole Čakovec, to se ipak neće dogoditi. U slučaju navodno postoje olakotne okolnosti koje idu u korist profesora – ovo mu je prvi incident u 37 godina profesorskog staža, a više je puta u posljednjih mjeseci upozoravao nadležne na situacije s kojima se susreće prilikom školskog sata.

– Još se uvijek čeka službena odluka. Ja sam načisto, no treba pričekati nalaz policije koji će pokazati zahtjeva li ovaj slučaj mjeru otkaza profesoru, kazao je ravnatelj Tehničke škole u Čakovcu, Dražen Blažeka za Vijesti.hr.

Povodom slučaja u Čakovcu i problema nasilja u školama ministrica Divjak danas će dati izjavu za medije u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.