Pretraga

VIDEO: Novi predmet u školama, novi studij za brucoše i problemi s vlakovima – ovo su vijesti tjedna

A- A+

Umjetna inteligencija postat će tema novog fakultativnog predmeta u srednjim školama i izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama od sljedeće školske godine. Osim toga pokreće se prvi studij farmacije na engleskome u Zagrebu. Protekli tjedan obilježili su parlamentarni izbori, a nitko od mladih osoba nije izglasan za ulazak u Hrvatski sabor.

newsflash

Newsflash | foto: srednja.hr, Gimnazija Metković

U novoj epizodi Newsflasha donosimo vijesti od proteklog tjedna. Njega su obilježili parlamentarni izbori, a nitko od mladih osoba neće ući u Sabor. Analiza Mreže mladih Hrvatske pokazala je da je na parlamentarnim izborima šest mladih dobilo više glasova od svojih kolega koji će ipak u Sabor jer su više na listi. Ipak, kandidati u Sabor mogu poslati i svoju zamjenu pa je tu prilika da odaberu upravo mlade.

Učenici u nekim osnovnim školama od sljedeće će nastavne godine moći slušati izvannastavnu aktivnost o umjetnoj inteligenciji, dok će iste teme biti i novi fakultativni predmet u srednjim školama. Zainteresirani nastavnici još se mogu prijaviti za novitet. U Zagrebu kreće novi studij farmacije na engleskome, a mjesta će biti za 32 studenta. Učenici iz Metkovića požalili su se na loše pruge, zbog čega su im otežana sudjelovanja na natjecanjima, projektima i susretima mladih. Trenutno se pak mladi 18-godišnjaci mogu prijaviti za besplatne karte za vlak po cijeloj Europi. Riječ je o programu Europske unije DiscoverEU.

Izdvojeni članak
kondomi na štriku zakvačeni s kvačicama

Naše školstvo u jednom je segmentu potpuno iznevjerilo mlade: ‘Tvrdio je da sam HPV dobila obiteljski’

Proteklih dana odabrani su i novi dekani na brojnim zagrebačkim fakultetima. Na Farmaceutskom je izabrana Zrinka Rajić, na čelo Agronomije dolazi Aleksandar Mešić, na ERF-u je opet izabran Ante Bilić Prcić, a na Medicinskom Slavko Orešković. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu ima natječaj za studentske projekte od 100.000 eura, a prijave su online.

Cijeli Newsflash pogledajte u videozapisu ispod, a pretplatom na srednja.hr možete redovito dobivati najvažniji pregled vijesti iz obrazovanja i znanosti.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem