Pretraga

Donosimo popis 10 trenutno najpopularnijih studija među maturantima: Objava oglednih rang-lista već ovog mjeseca

A- A+

Jedna od mjera za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa bila je zatvaranje škola. U srijedu je i službeno odgođen esej iz Hrvatskog, koji se trebao pisati 16. svibnja. Konačne odluke o novom datumu, kao i time što će se događati s ovogodišnjom maturom još uvijek nema i tek bi se u svibnju trebalo znati kada će se ispiti pisati. Ipak, prijave studijskih programa odvijaju se prema dosadašnjem planu, od 1. veljače. Doznali smo i kada će biti objavljene orijentacijske liste te provjerili koji su studiji najpoželjniji nakon dva mjeseca prijava.

foto: pixabay

Zamjena ovogodišnje mature prijemnim ispitima nije mogućnost, potvrdila je to jučer ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

Ogledne rang liste za upise ovog mjeseca

Izdvojeni članak
NCVVO

Epidemija ugrozila redovnu provedbu mature: NCVVO od Ministarstva traži pomicanje ljetnog roka

Iako vlada velika neizvjesnost oko rokova polaganja ispita, rokovi oko prijava fakulteta odvijaju se prema dosadašnjem planu. Orijentacijske ili ogledne liste u sustavu Postani student bit će dostupne od 30. travnja, potvrdili su nam iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Za one koji ne znaju, ogledne rang-liste su one koje se objavljuju prve i na njima se nalaze svi kandidati koji su prijavili studijski program. Kandidat se nakon svakoga sljedećeg periodičkog obnavljanja rang-lista može pojaviti na nekoj drugoj rang-listi ili nestati s rang-liste ovisno o tome jesu li drugi kandidati za iste studijske programe mijenjali svoje liste prioriteta. Svaki kandidat će vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa.

I dalje najpopularnija Logopedija na ERF-u

Izdvojeni članak

[VIDEO] O gorućim pitanjima državne mature u podcastu smo razgovarali s ravnateljicom NCVVO-a

Agenciju za znanost i visoko obrazovanje pitali smo i kojih su deset studija trenutno, nakon dva mjeseca prijava, najpoželjniji. Omjer poželjnosti izračunava se dijeljenjem broja prvih izbora i ukupne upisne kvote, a izdvojeni su studiji s kvotom od deset ili više mjesta.
I dalje je najpopularniji studij Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Ukupan broj upisnih mjesta ove je godine povećan i kvota iznosi 80, a 439 osoba prijavilo je taj studij kao prvi izbor.

Na drugom je mjestu ljestvice trenutno najpoželjnijih studija je izvanredni studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Mjesta je za deset studenata, dok su ga na prvo mjesto liste prioriteta stavila 52 kandidata.

Treći je po poželjnosti jednopredmetni studij Psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, jedini studij tog fakulteta za čiji je upis potrebno položiti test intelektualnih sposobnosti. Prvi je to izbor za 329 kandidata, a mjesta je za njih 76.

U nastavku se nalazi lista studija prema poželjnosti, s kvotom većom od deset mjesta. Napomenimo za kraj i kako je riječ o kako je riječ o trenutnom stanju koje će se do objave konačnih rang-listi zasigurno mijenjati.

Izvor: AZVOZa dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

 

U suradnji sa studentima psihologije s FIlozofskog predstavljamo vam serijal “kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.