Pretraga

[Matura ’20] Ispit iz kojeg maturanti imaju najlošije rezultate: Doznajte što vas očekuje na Sociologiji

A- A+

Čak 57% pristupnika koji su polagali Sociologiji pali su taj ispit, čime je to predmet kojeg su maturanti najlošije napisali. Struktura ovogodišnjeg ispita iz Sociologija bit će ista kao i lani, a nisu se mijenjali niti sadržaji koje bi maturanti trebali usvojiti kako bi uspješno riješili ispit.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Provjerava se znanje, ali i razumijevanje te sposobnost zaključivanja

Ispitom iz Sociologije, stoji tako u katalogu NCVVO-a, provjerava se dostignuta razina znanja i razumijevanja te sposobnost zaključivanja, rasuđivanja i integracije znanja u pet područja: sociologija kao znanstveni pogled na društvo; društvo i društvena struktura; kultura, socijalizacija i identitet; društvene institucije; globalizacija i njezine društvene posljedice.

U samom ispitnom katalogu, od 6. su stranice u tablicama navedeni sadržaje koje bi maturanti trebali usvojiti za uspješno rješavanje ispita iz Sociologije.

Znanje i razumijevanje poviše navedenih pet cjelina ispitivat će se kroz 35 zadataka višestrukog izbora te kratkog i produženog odgovora. Zadano vrijeme pisanja ispita je 90 minuta, a pristupnici na njemu mogu ostvariti najviše 60 bodova.

Literatura za pripremu ispita svima je dobro poznati udžbenik Nenada Fanuka, ‘Sociologija’, a uz to se pristupniku savjetuje i  proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka u katalogu te rješavanje  ispita provedenih prethodnih godina.

Iskustva bivših maturanata

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Doznajte kako će izgledati ispit iz Matematike: Ispituje se znanje u četiri područja

Budući da ga učenici imaju samo kroz jednu školsku godinu, mnoge to navodi na zaključak kako je ispit iz Sociologije jednostavno pripremiti i lako ga je proći. No, ‘iskustva s terena’ govore drugačije. Već smo u uvodu spomenuli kako je Sociologija bila ispit kojeg su maturanti lani najlošije napisali – palo ga je 57% pristupnika, a situacija nije bila ništa bolja ni godinu prije.

– Pripremala sam se dosta iz propisanog udžbenika dr. Nenada Fanuka. No, jako sam razočarana riješenosti te smatram da 90 minuta nije bilo dovoljno za riješiti sve zadatke. Ne mogu izdvojiti točno jedan zadatak koji mi je predstavljao problem, ali, između ostalog, priča o grafitu ‘Paraf punk’ iz Rijeke te kojem tipu društvene grupe (ili tako nešto) pripada. Uopće nisam skužila što su tražili. Također pitanja su bila dvosmislena i ne znam kako će to bodovati. Proći ću, ali s kojom ocjenom – to je upitno, kazala nam je nakon prošlogodišnjeg ispita sada već bivša maturantica Nora iz Prirodoslovno-tehničke škole u Splitu.

Prag prolaznosti lani je na Sociologiji iznosio 30%, a bodovne pragove ostalih ocjena možete vidjeti na ovoj poveznici. Ispitni katalog ‘prolistati’ možete u nastavku. *ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.49 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.