Pretraga

Maturanti napisali prvi obvezni ispit u jesenskom roku: ‘Skoro sam zakasnila zbog parkinga’

A- A+

Započeo je drugi tjedan državne mature u jesenskom roku i to prvim obveznim ispitom –  onim iz Engleskog jezika. Od ukupno oko 4.800 učenika koji su prijavili ispite u jesenskom roku, Engleski je polagalo njih oko 1.400, od čega je oko tisuću učenika prijavilo ispit na B razini. Ovaj predmet inače slovi kao jedan od lakših predmeta pa su takvi dojmovi i nakon ispita B razine u ovom roku.

matura

Foto: srednja.hr

U tijeku je drugi ovogodišnji rok državne mature, a ovog ponedjeljka učenici su pisali prvi obvezni ispit, onaj iz Engleskog jezika. Ovaj predmet među maturantima je ‘na glasu’ kao jedan od lakših, što pokazuju i ocjene – na višoj razini prosječna ocjena ljetos je iznosila 4,1, a na osnovnoj 3,4. Prag prolaznosti za ovu godinu na višoj razini Engleskog je 36 posto, a na osnovnoj 37 posto, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

‘Nisam očekivala da će ispit biti baš toliko lagan’

Pozitivnih su dojmova i dvije pristupnice koje su ovog ponedjeljka pisale B razinu Engleskog.

– Ispit je bio dosta lagan. Nisam očekivala da će biti baš toliko lagan, jedino je par zadataka bilo zbunjujuće, ali da se riješiti ako se pažljivo čita. Slušanje je bilo razumljivo i vrlo lagano. Nakon pisanja se osjećam dobro i mislim da će rezultati biti dobri, bar se nadam, kaže nam Magdalena, učenica Hotelijersko-turističke škole u Opatiji.

Dodaje, niti jedan zadatak nije joj bio toliko težak da se nije dao riješiti, svi su bili razumljivi i prigodni B razini.

– Zadatak u cjelini pisanja je bio zanimljiv, tema je bila u vezi gužve u gradu i o problemima prijevoznih sredstava, lako sam ga riješila. Pripremala sam se tako što sam rješavala ispite slušanja i čitanja od prijašnjih matura i smatram da nema baš velike razlike između prijašnjih ispita i današnjeg, no mislim da je ovogodišnji ispit bio lakši od prošlogodišnjih ispita, ocjenjuje Magdalena.

Na B razini ispit iz Engleskog traje 105 minuta. Magdalena smatra da je to i previše i otkriva da je ispit čitanja završila i pola sata prije maksimalnog vremena predviđenog za njegovo rješavanje.

– Očekujem visoku ocjenu iz ispita jer smatram da sam dobro riješila ispit. Još pišem Hrvatski i Matematiku, kaže Magdalena koja nakon mature planira upisati studij ekonomije.

Izdvojeni članak
Frane Doljanin

Frane je na pet ispita dobio peticu i na vrhu je liste uglednih fakseva: ‘A razinu mature treba otežati’

‘Skoro sam zakasnila zbog parkinga’

Ana-Marija se pak dobro morala prisjetiti školskog gradiva – Ekonomsku školu u Sisku završila je još 2010. godine.

– Sveukupan dojam je sasvim dobar. Osjećam olakšanje jer više ne moram razmišljati o Engleskom, barem neko vrijeme. Inače mi strani jezici ne idu, nisam baš talentirana za njih. Na jesenski rok sam išla jer sam se tek sad sjetila da bih mogla pisati maturu i upisati neki faks, maturirala sam 2010 godine, tad nisam izašla na ispite državne mature, kaže nam Ana-Marija.

U skupinu zadataka na maturi iz Engleskog ulaze i oni u kojima maturanti dobiju nepotpuni tekst i u pojedine rečenice moraju dodati neku od ponuđenih riječi. Upravo su to Ana-Mariji bili najteži zadaci jer, kaže, nije sve dobro razumjela. Pripremala se rješavajući ispite provedene ranijih godina.

– Bilo je sasvim dovoljno vremena za rješavanje ispita, a u Zagrebu gdje sam ja pisala, nije bilo nikakvih incidenata. Doduše, ja sam skoro zakasnila zbog parkinga, kaže nam Ana-Marija.

Ona na ovom ispitu očekuje samo ocjenu dovoljan i dodaje da joj je bitno samo da položi ispit.

– Ispit je bio čist okej, usudila bih se reći i lagan za one koji malo bolje barataju engleskim od mene, kaže nam Ana-Marija.