Pretraga

NCVVO traži nove profesore koji će sastavljati ispite mature: ‘Propusti su nam upozorenje’

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je javni poziv u kojem traži kandidate koji će sudjelovati u izradi i razvoju ispita državne mature u školskoj godini 2024./25. Naglasili su da je u ovogodišnjoj maturi bilo propusta u trima zadatcima te da im je to upozorenje. Zato uz postojeće članove žele uključiti i nove praktičare iz srednjih škola i akademske zajednice koji će sudjelovati u izradi ispita.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) | foto: srednja.hr

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) traži kandidate koji će sudjelovati u izradi i razvoju ispita državne mature i popratnih ispitnih materijala u školskoj godini 2024./25. To uključuje, stoji u javnom pozivu, izradu novih materijala, pregled ispitnih inačica te unos izmjena nakon metodološke i sadržajne recenzije, lekture, prijeloma i korekture.

– Izrada podrazumijeva izradu nacrta i specifikaciju ispita prema kojima će se izraditi ispitne inačice, izradu ispitnih inačica, izradu popisa točnih odgovora, izradu opisivača za vrednovanje zadataka otvorenog tipa te snimanje slušnih dijelova ispita. Ispiti se pripremaju i izrađuju prema unaprijed određenoj proceduri prema kojoj se određuje i naknada, kazali su iz NCVVO-a u javnom pozivu.

‘Ne želimo da se zbog toga smanji interes javljanja na javni poziv’

NCVVO naglasio je i da su ove godine uspješno provedeni ispiti mature u 381 školi i u šest ispitnih centara te da su kompetencije onih koji su do sada sudjelovali u izradi ispita doprinijele visokoj razini kvalitete ispitnih zadataka koji se svake godine pokušavaju poboljšati. Rekli su da su dosadašnji članovi stručnih radnih skupina odradili zahtjevan posao te će njihovo iskustvo svakako biti dragocjeno u izradi zadataka za državnu maturu u školskoj godini 2024./2025.

– Ove su se godine od provedenih 1945 zadataka nažalost pojavili propusti u trima zadatcima, što nam je svakako upozorenje da moramo biti još pažljiviji pri izradi ispita. Državna matura izaziva veliku pozornost ne samo pristupnika, već i mnogih drugih zainteresiranih aktera, što zasigurno dodatno povećava odgovornost autora zadataka. No, ne želimo da se zbog toga smanji interes javljanja na javni poziv jer NCVVO izuzetno cijeni vaš dosadašnji rad, napomenuli su.

Stoga, posebno žele uključiti nove praktičare iz srednjih škola i akademske zajednice u izradu ispita mature. Očekuju da se u izradu ispita državne mature, uz nastavnike koji već godinama sudjeluju u izradi, uključe i drugi nastavnici srednjih škola, kao i stručnjaci akademske zajednice koji smatraju da mogu doprinijeti kvaliteti ispita.

– Pozivamo sve nastavnike koji žele sudjelovati u izradi ispita državne mature da se jave na javni poziv kako bismo i dalje unapređivali državnu maturu na dobrobit naših učenika, ali i svih dionika odgojno-obrazovnoga sustava, istaknuli su.

Izdvojeni članak
Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO)

Doznali smo tko sve ima pristup ispitima mature: ‘Čuvaju’ ih kamere, sefovi i digitalne kartice

Više je uvjeta koje budući sastavljači trebaju ispuniti

U uvjetima javnog poziva stoji da kandidat treba imati završen sveučilišni diplomski studij ili integrirani sveučilišni preddiplomski i diplomski studij ili pak studij kojim se prema ranijim propisima stjecala visoka stručna sprema. Trebaju imati najmanje pet godina radnog iskustva u predavanju u srednjoškolskoj ili visokoškolskoj ustanovi ili iskustva u istraživačko-znanstvenome radu u području predmeta za koji se prijavljuju.

– Kandidat čiji će srodnici u prvome stupnju u školskoj godini 2024./25. polagati ispite državne mature iz predmeta za koji se prijavljuju ne mogu biti imenovani članovima radnih skupina. Imenovanim članovima stručnih radnih skupina nije dopušteno sudjelovati u izradi materijala koji služe kao priprema za državnu maturu bilo kojega naručitelja niti sudjelovati u komercijalnim pripremama pristupnika za polaganje ispita državna mature, stoji u natječaju.

Prijaviti se može do 17. rujna, a cijeli javni poziv pogledajte na kraju ovog teksta. Podsjetimo, na ovogodišnjem prvom roku državne mature iscrpno smo izvještavali o pogreškama koje su se dogodile u samim ispitima. Nakon našeg teksta poništen je zadatak na višoj razini Matematike gdje su u svim ponuđenim rješenjima mjerne jedinice bile netočne, pa su zato svi pristupnici dobili bod.

Sastavljači mature Politike i gospodarstva USKOK su proglasili uredom Vlade, a iz NCVVO-a prvo su se pravdali da pitanje nije sporno jer  je jasno i nedvosmisleno postavljeno te da se neće poništiti. Ipak, kasnije su mišljenje promijenili te su svi pristupnici na tom ispitu dobili jedan bod. Također, u ispitu mature Hrvatskog jezika Istanbul je proglašen glavnim gradom Turske. Nije poništen jer su u NCVVO-u rekli da je odgovor sa stajališta jezične norme točan i s tog istog stajališta sadržaj je, naglasili su, irelevantan. Ispit je, inače, pregledalo četvero stručnjaka. U nastavku je javni poziv za sastavljače, a ako vam dokument nije vidljiv osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab