Pretraga

Ne trebaju pisati našu maturu: I ove godine posebne kvote za upis dijaspore na fakultete u Hrvatskoj

A- A+

Kako su priopćili iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i u akademskoj godini 2020./2021. na nekoliko hrvatskih visokih učilišta osigurane su posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. Iz istog Ureda poručuju i da kandidati, da bi upisali neki od fakseva koji nude tu kvotu, ne trebaju pristupati državnoj maturi u Republici Hrvatskoj.

Foto: srednja.hr

Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH priopćili su kako je na nekoliko hrvatskih visokih učilišta i na ovogodišnjim upisima osigurana posebna upisna kvota za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva.

Posebna kvota za dijasporu iz 12 zemalja

Izdvojeni članak

Na svoj najpopularniji studij upisuju 120 maturanata: Objavljene upisne kvote na Sveučilištu Sjever

Iako neka od sveučilišta još uvijek nisu objavila kvote na svojim web stranicama niti za redovite učenike iz Hrvatske, iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kažu kako je kvota za kandidate iz dijaspore osigurana na pojedinim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilištu u Zadru te Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru.

– S uspjehom se nastavlja jedan od vrlo značajnih projekata kojima se nastoji povezati mlade Hrvate izvan Republike Hrvatske s domovinom, i to njihovim osobnim dolaskom u Hrvatsku, boljim upoznavanjem hrvatske kulture, jezika i svakidašnjeg života te stjecanjem kvalitetnog obrazovanja, kažu iz Središnjeg ureda.

Zainteresiranim kandidatima poručuju  i kako su do sada objavljeni natječaji za upis u akademskoj godini 2020./2021. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Sveučilištu u Zadru i Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru, a uskoro se očekuje objavljivanje natječaja na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Posebna kvota odnosi na pripadnike hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih država (Republika Austrija, Republika Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Talijanska Republika, Republika Kosovo, Mađarska, Rumunjska, Republika Sjeverna Makedonija, Slovačka Republika, Republika Slovenija i Republika Srbija) i na Hrvate iseljenike u prekooceanskim i europskim državama i njihove potomke.

Ne moraju polagati državnu maturu u Hrvatskoj

Izdvojeni članak

Sveučilište u Rijeci objavilo upisne kvote za ovu godinu: Na najpopularniji studij upisuju 30 maturanata

Za razliku od kandidata iz Hrvatske, iseljenici i njihovi potomci, kažu iz Središnjeg ureda, ne moraju za upis na fakultete polagati državnu maturu u Hrvatskoj.

– Za upis studijskih programa u posebnoj kvoti namijenjenoj pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva u akademskoj godini 2020./2021. kandidati se prijavljuju izravno na fakultete. Napominjemo da fakulteti samostalno, prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje ovih kandidata te zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupka. Važno je napomenuti da kandidati ne trebaju pristupati Državnoj maturi u Republici Hrvatskoj, nego trebaju dostaviti dokaz o završenom srednjoškolskom obrazovanju u državi u kojoj žive. Radi lakšeg snalaženja Središnji državni ured je izradio tablice s popisom fakulteta, rokovima i specifičnim uvjetima koje su dostupne ovdje, poručili su iz Središnjeg ureda i kandidatima poručili i da prate mrežne stranice samih sveučilišta.

Što treba za prijavu?

Kandidati koji se odluče koristiti posebnu upisnu kvotu uz prijavu na faks trebaju predati zahtjev za priznavanje inozemne srednjoškolske kvalifikacije te zahtjev za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskom narodu.

Izdvojeni članak

Uskoro završava ocjenjivanje probnih eseja: Provjerili smo kakve rezultate maturanti očekuju

– Priznavanje inozemne srednjoškolske kvalifikacije provodi Agencija za odgoj i obrazovanje (inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima) ili Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima). Važno se pravovremeno obratiti se gore navedenim institucijama kako bi cijeli postupak bio na vrijeme završen. Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskome iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini potrebni su sljedeći dokumenti: prijavni obrazac, kratki životopis i obrazloženje motiva za prijavu i traženje Potvrde, preslika valjanih putnih isprava država čiji je državljanin, dokaz o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, rodni list, dokaz o pripadnosti hrvatskom narodu – jedna od sljedećih javnih isprava kandidata ili roditelja ili nekog dugog pretka ukoliko sadrži podatak o hrvatskoj nacionalnosti: izvodi iz matične knjige rođenih/rodni list, školska svjedodžba ili preslika matične knjige učenika, indeks, radna knjižica, vojna knjižica, vjenčani list, smrtni list, krsni list, rješenje o primitku u hrvatsko državljanstvo po čl. 16 ili 11. Zakona, pisana izjava čelnika DM/KU RH ili zajednice/udruge hrvatskih iseljenika/manjine.

– Ako se pripadnost hrvatskom narodu dokazuje javnom ispravom pretka, potrebno je dokazati i rodbinsku povezanost te dostaviti rodni list roditelja, odnosno njegovog roditelja, pa sve do pretka pripadnika hrvatskog naroda. Jednako tako, dokumente potrebne za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskom narodu kandidat može dostaviti osobno, putem pošte ili putem e-pošte: [email protected], a originale donosi na uvid prilikom preuzimanja Potvrde, poručili su iz Središnjeg prijavnog ureda.