Pretraga

Uskoro završava ocjenjivanje probnih eseja: Provjerili smo kakve rezultate maturanti očekuju

A- A+

Ove godine uoči mature, 12. svibnja, održan je probni esej. Nakon tehničkih poteškoća koje su imali, probni esej na kraju ipak svi pristupnici nisu predali istovremeno, nego se pisanje otegnulo kroz dan. Povratnu informaciju o tome kako je napisan ovaj probni esej maturanti će dobiti sljedećeg tjedna.

Foto: srednja.hr

Cilj probnog online eseja koji su maturanti pisali prošlog tjedna bio je dati učenicima povratnu informaciju o tome u kojoj su sastavnici vrednovanja dobri, a na kojima bi trebali poraditi. Esej je u konačnici predalo oko 11.500 učenika, što je malo više od trećine ovogodišnjih pristupnika maturi. Zbog raznih poteškoća, probni esej nije predalo oko 1.500 maturanata koji su ga prijavili.

Izdvojeni članak

Fijasko probnog eseja, brojni maturanti nisu mogli otvoriti zadatak: Evo i dojmova onih koji su ga uspjeli napisati

Kako kažu iz ministarstva, rezultati eseja koji su se pisali unutar projekta Pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog jezika bit će dostupni u tjednu od 25. svibnja.

Maturantima na eseju može biti dodijeljeno maksimalno 40 bodova.

Na obje razine maturanti su morali napisati usporedni esej. Tema na A razini bili su Antigona i Posljednji Stipančići, a na B razini Zločin i kazna te Posljednji Stipančići. U anketi koju smo proveli na portalu srednja.hr, maturante smo pitali kako bi ocijenili probni esej koji su napisali.

U anketi su do pisanja ovog teksta (23. svibnja u 13:17 sati) sudjelovala 4.274 čitatelja.

Najveći udio sudionika, njih 27,05% smatra da je esej napisalo za trojku, a njih 24,78% očekuje rezultat približan četvorci. Oko 19% sudionika u anketi mišljenja je da je njihov esej napisan za ocjenu odličan, oko 13% njih da je za dvojku, dok bi svom eseju ocjenu nedovoljan dalo 14,81% sudionika naše ankete.

Podsjetimo za kraj, pravi esej na A razini je na rasporedu 10. lipnja, a na B razini 12. lipnja. Ispiti mature započinu 8. lipnja i trajat će sve do 3. srpnja, a novi kalendar možete pronaći ovdje. Sadržaji drugog polugodišta koji se neće naći u ispitima obaveznih predmeta i uklonjeni su iz ispitnih kataloga nalaze se na linku.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Uskoro završava ocjenjivanje probnih eseja: Provjerili smo kakve rezultate maturanti očekuju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap