Pretraga

Maturanti, evo do kada možete mijenjati popis fakulteta te trebate li brisati one na koje ne ‘upadnete’

A- A+

Ispiti ljetnog roka mature su završili su proteklog tjedna, a prve rezultate maturanti će dobiti 13. srpnja. Trenutno su neka od glavnih pitanja među učenicima – do kada se mogu mijenjati liste prioriteta u sustavu Postani student te je li s nje potrebno obrisati one na koje ne ‘upadnu’.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Svaki kandidat koji ove godine upisuje studij može prijaviti do deset studijskih programa, a kandidati, naravno, mogu dodavati, brisati i mijenjati poredak studija na listi prioriteta, ili pak odustati od prijave svih studijskih programa.

Liste prioriteta mogu se mijenjati do objave konačnih rezultata mature

Tu radnju mogu obaviti do 20. srpnja u 14:59, stoji na službenogj stranici Studij.hr Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i obrazovanje. No, napomenimo kako visoko učilište može odrediti i raniji rok prijave na pojedine studijske programe, što je obično slučaj kod studija koji imaju prijemne ispite.

Kako je pojašnjeno na stranicama Agencije, postavljeni redoslijed prioriteta studijskih programa iznimno je važan jer je moguće ostvariti pravo upisa na samo jedan studijski program bez obzira na kojem je mjestu liste prioriteta.

Na prvo je mjesto liste potrebno staviti studij koji kandidat najviše želi upisati bez obzira na trenutačni plasman, odnosno rang prema bodovima. Kako lista treba izgledati nakon promjene prioriteta i kada na više mjesto stavite faks koji njaviše želite upisati, prikazano je u tablici u nastavku.

– U tablici vidljivo je da je kandidat, prije promjene prioriteta, ostvarivao pravo upisa na studijski program Studij B (redni broj 2), a na studiju Studij D (redni broj 4) nalazio se unutar upisne kvote. Nakon promjene prioriteta kandidatu se sada studijski program Studij D (redni broj 4) nalazi pod rednim brojem 2 i prikazuje njegov privremeni najbolji odabir (‘DA’). Studijski program Studij B sada se nalazi pod rednim brojem 3 gdje je vidljivo da se kandidat nalazi unutar upisne kvote, ali ne zauzima drugim kandidatima mjesto na rang-listi jer se taj studijski program nalazi ispod njegova najboljeg odabira (‘DA’), stoji u opisu ove tablice na stranici Studij.hr.

Dodjelom upisnog broja nastaje obveza upisivanja studija

Izdvojeni članak

Iz Ministarstva obrazovanja otkrili hoće li se ove godine nagrađivati najbolji maturanti

Drugo pitanje koje maturanti često postavljaju ono je trebaju li i u kojem slučaju s liste prioriteta uklanjati studijske programe. Potrebno je obrisati samo one prijavljene studijske programe koje kandidat nema ni u kojemu slučaju namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa.

– Kandidati se mogu upisati samo na studijski program za koji su u sustavu NISpVU nakon objave konačnih rang-lista ostvarili pravo upisa (‘DA’) i dobili upisni broj. Dodjelom upisnoga broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program. Ako kandidat ne obriše studijski program, a na njemu ostvari pravo upisa, te ga ne ode fizički upisati, tada mu visoko učilište može zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine, stoji u objašnjenju Središnjeg prijavnog ureda na stranici Studij.hr.

Čim se kandidatu kraj nekog studijskog programa pojavi najbolji odabir (‘DA’) njegov plasman nije vidljiv na rang-listama nižih prioriteta i takve studijske programe nije potrebno brisati jer on ne zauzima mjesto ostalim kandidatima.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. i u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Copy link
Powered by Social Snap