Pretraga

Prijemni za Medicinski neće se održati u zgradi fakulteta: Poznate nove lokacije

A- A+

Jedan od fakulteta koji uz položenu državnu maturu za upis uvjetuju i prijemni ispit je Medicinski fakultet u Zagrebu. Zgrada ovog fakulteta značajno je oštećena u potresu, prijemni će se održati na novim lokacijama uz poštivanje epidemioloških uputa koje vrijede i za pisanje državne mature.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Umjesto u zgradi Medicinskog fakulteta u Zagrebu, prijemni ispit za studij medicine održat će se na druge dvije lokacije – zagrebačka XV. Gimnazija (Jordanovac 8) i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga (Ul. Grada Vukovara 269).

Pristupnici će uoči ispita dobiti raspored polaganja prijemnog

Izdvojeni članak

Medicinski fakultet objavio dva videa u kojima poziva na donacije pa ih izbrisao jer su ih studenti popljuvali u komentarima

Na poveznici Moj raspored u sustavu Postani student 72 sata prije održavanja testa bit će objavljen detaljan raspored pristupnika po navedenim lokacijama i točno vrijeme kada trebaju doći.

Prijemni za Medicinski u Zagrebu se, podsjetimo, piše 11. srpnja, a ove je godine na tom fakultetu  mjesta za 300 novih studenata. Prema posljednjim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studij žele upisati 1.324 osobe, a za njih 783 to je prvi izbor.

Test predznanja za upis se sastoji od gradiva dijelova gradiva iz predmeta Biologije, Fizike i Kemije, bitnih za studij, a temeljem njega maturant može ostvariti 600 bodova. Preostalih 400 bodova može se ostvariti temeljem uspjeha u školi i na maturi. U odnosu na proteklu godinu, povećan je prag prolaznosti na prijamnom ispitu za pet posto, kao i ukupan broj bodova koje je na njemu moguće ostvariti. Ove godine razredbeni prag za upis na studij medicine iznosi 330 bodova, što je 55 posto od ukupno 600 bodova. Prag po svakom predmetu iznosi 40 posto, odnosno 16 točno riješenih zadataka.

Epidemiološka pravila ista kao i na maturi

Izdvojeni članak

Studenti Medicine potpisuju peticiju: Nezadovoljni su online nastavom i komunikacijom oko ispita

Kako su dodatno poručili s Medicinskog, s obzirom na to da epidemija u Hrvatskoj još traje provedba testa provjere znanja bit će u skladu s uputama za provedbu državne mature Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Izuzetak je pravilo donošenja vlastite kemijske olovke – na MEF-u će svaki pristupnik dobiti dezinficirani pribor za pisanje.

Prema pravilima HZJZ-a za provedbu mature, maturanti sa znakovima akutne respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.) ne smiju dolaziti na ispite. Iste upute kažu i da dolazak na ispite nije dopušten ni pristupnicima kojima je utvrđena zaraza COVID-19. Pristupnicima ispitima savjetuje se i da se u razdoblju prije ispita, koliko je moguće, pridržavaju općih pravila koja smanjuju mogućnost zaraze.

Budući da se i inače matura, a tako i prijemni ispiti, provode u strogo kontroliranim uvjetima, sama provedba ispita neće se previše razlikovati od uobičajene, osim što će razmak između učenika morati biti malo veći –  dva metra. Nošenje maske na ispitu nije nužno, ali se preporučuje. Posljednje preporuke HZJZ-a za pisanje mature, a time i prijemni ispit na Medicinsko, proučite na poveznici.

Dojmove bivšeg maturanta koji je lani najbolje riješio prijemni za Medicinski fakultet u Zagrebu možete pročitati ovdje.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.