Pretraga

Medicinski fakultet objavio dva videa u kojima poziva na donacije pa ih izbrisao jer su ih studenti popljuvali u komentarima

A- A+

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prije dva dana (26.5.) je na YouTubeu objavio video naziva Zajedno za MEF u kojem se govori o samom fakultetu, ali i oštećenjima u potresu te kraći video u kojem se također poziva na donacije. Ispod videa odmah su osvanuli komentari u kojima studenti prigovaraju fakultetu jer nisu zadovoljni nastavom u vrijeme pandemije te je broj dislikeova na videe rastao. Jučer ujutro videa više nije bilo na YouTube kanalu Medicinskog fakulteta, no uspjeli smo spremiti komentare. MEF je videe kasnije objavio na cloudu, bez mogućnosti komentiranja.

foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Prekjučer, 26. svibnja, oko 17 sati, video Zajedno za MEF na YouTubeu je bio tek nekoliko sati. Imao je oko 740 pregleda te 16 likeova i 89 dislikea. U 14 komentara koliko ih je ispod videa bilo, studenti su se žalili jer nisu zadovoljni online nastavom i organizacijom u vrijeme pandemije, a uglavnom se radilo o studentima treće godine koji su ranije i potpisivali peticiju i iskazivali svoje nezaodovljstvo, o čemu smo pisali. Nakon manje od 24 sata video je izbrisan s YouTube kanala, kao i drugi, kraći video, koji je pozivao na donacije.

Video napravljen kao poziv za donacije

Izdvojeni članak

Medicinski fakultet prikuplja donacije zbog oštećenja u potresu

U videu “Zajedno za MEF” dekan Marijan Klarica govori o važnosti fakulteta, te o povijesti, njegovom ustroju i svemu što se na njemu radi i koje su ključne ustanove i nastavne baze. Dekan govori o važnosti liječnika u pandemiji, a nakon 5 minuta videa spominje se potres u Zagrebu kojeg nitko nije očekivao i koji je nanio značajnu štetu i zgradama Fakulteta. Video je napravljen da kod gledatelja izazove suosjećanje, tugu i da gledatelj prepozna veliku važnost medicine i Fakulteta. Kadrovi potresa koji su se prikazivali trebali su doprinijeti tome da gledatelj osjeti tugu, a kako govori pripovjedač “Medicinski fakultet praktično je bačen na koljena”.

U videu se objašnjava i što je do sada učinjeno u vidu sanacije, prikazuju se detalji oštećenja i obilaze ustanove, a na kraju pripovjedač kaže da “Medicinski fakultet dijeli sudbinu a svojim narodom” te se traži da gledatelji pokažu solidarnost.

– Pokažimo svoju solidarnost i pomozimo da se što prije naši studenti vrate u svoje učionice kako bi ubrzo bili oni koji će sve nas liječiti i čiju ćemo pomoć trebati, rekao je pripovjedač na kraju videa koji je kasnije povučen s YouTubea, ali je danas postavljen na cloud gdje ga možete pogledati, ali se ne može komentirati.

Studenti poručuju ‘dajte jedan video s komentarima studenata o online nastavi’

Na kraju videa prikazani su podaci za donacije, što je i poanta cijelog videa. Međutim, video je na YouTubeu imao veći broj dislikeova nego likeova, a neki studenti su u komentarima pokazali svoje negodovanje.

Izdvojeni članak

Studenti Medicine potpisuju peticiju: Nezadovoljni su online nastavom i komunikacijom oko ispita

– Dajte i jedan video sa komentarima studenata o “redovitoj” online nastavi, komentar je koji je tada imao 70 likeova.

– Nije lako gledati kadrove stradalog fakulteta. Ovaj fakultet je toliko više od svih isfrustriranih i samodopadnih profesora koji jedva čekaju usmene ispite da sve svoje frustracije iskale na studentima, a kasnije odu na kavu s kolegama i komentiraju kako su studente rušili zbog neznanja bazičnih stvari. Znanje studenata odraz je vašeg učenja, to prvo morate shvatiti svi vi koji ste citirani u svjetskim časopisima, a ne znate odzdravit studentu na hodniku. Tako ne znate ni sada odgovorit studentima na brojne upite koji vam gotovo svakodnevno stižu, zauzeti ste rješavanjem epidemije, pogotovo dio vas na pretklinici koji se niste uglavnom udostojili ni održat online nastavu kojom se toliko hvalite u videu. Tko je odgovorio studentima? Infektolozi i epidemiolozi. Oni na prvoj crti nisu bili umorni od rješavanja epidemije i sjetili su se studenata. Za 6. godinu mogu, moram i želim pohvaliti organizaciju nastave sva tri modula, posebno hitnjake i ekipu s kliničkog prosuđivanja koji su uz svoj redovan posao odrađivali online nastavu s manjim grupama studenata. Svi će oni ovaj mjesec dobiti zasluženu plaću za razliku od njihovih kolega koji nisu prstom mrdnuli da održe nastavu pa shodno tome bi bilo lijepo da te nezaslužene plaće doniraju za obnovu fakulteta. Kolege s nižih godina, pogotovo kolege s 3. godine, znam da je jedini razlog što niste izašli u medije sa svojim problemima taj što ste u strahu da vam se netko kasnije ne bi osvećivao. Držite se, ovaj će vam fakultet donijeti puno više lijepih nego ružnih uspomena, jedan je od komentara.

Neki su se žalili i zbog neisplaćenih demonstratura, drugi komentirali kako se imalo vremena pripremiti ovaj video koji poziva na solidariziranje s upravom, no da se ne zna poslati običan mail studentima o početku nastave.

Inače, na dan objave videa samo nekih sat vremena nakon što je video objavljen screenshotali smo komentare kojih je tada bilo samo 5 i koji su tek bili napisani, jer smo mislili da bi se ovi komentari mogli brisati:

Screenshot YouTube (26.5.2020. u 14:45h)

Jedan anoniman student poslao nam je i svoje screenshotove komentara.

Studenti sačuvali kraći video i postavili ga na YouTube te se narugali

Kraći video u kojem djelatnici MEF-a plešu na TikTok izazov i tako pozivaju na doniranje, netko je skinuo prije nego li je uklonjen s YouTubea. Taj video stavio je na svoj kanal i nazvao ga “Mef pleše dok se studenti bore protiv vjetrenjača”.

Izdvojeni članak

[Video+Foto] U potresu značajno oštećeni objekti Medicinskog fakulteta na Šalati

Opis videa je “ovo nece zavrsit u ropotarnici povijesti mefa”.

Medicinskom fakultetu poslali smo upit u kojem ih tražimo za objašnjenje oko micanja videa s YouTubea, no do objave ovog teksta nismo dobili njihov odgovor. Inače, sve je završilo i na Redditu.

Predsjednik Studentskog zbora Medicinskog fakulteta, Marin Boban, rekao nam je da je problem sa studentima, posebno onima treće godine, nastao ponajviše zbog nedostatka komunikacije.

– Najveći problem nastaje kada katedre ni same ne znaju što i kako napraviti. Konkretno, Patofiziologija je predmet koji još uvijek nije službeno javio studentima na koji način će se provoditi taj ispit. Baš jučer (op.a. prekjučer) smo došli do dogovora da će studenti moći položiti usmeni prije pismenog ispita jer je taj pismeni zapravo nemoguće organizirati online, rekao je Boban.

Katedra je, naime, prvo rekla da će pismeni ukinuti, a potom su se ipak predomislili, što je studentima izazvalo svojevrsni kaos, no kako kaže Boban sada je postignut ovakav dogovor.

Kako je rekao, Studentski zbor Medicinskog fakulteta, stalno je komunicirao s Upravom i Katedrama slao mailove te čine sve što mogu da bi se situacija popravila. Uz to, istaknuo je da je treća godina najteža godina i puno je teških predmeta te razumije studente koji su u ovoj situaciji posebno iziritirani nedostatkom informacija. Rekao je i da je zadovoljan odlukama Uprave do sada misleći pritom na smanjenje praga za upis u višu godinu na 45 ECTS-a, ukidanje pismenog ispita na većini predmeta, pravilnik o online ispitima te povećanje broja ispitnih rokova.

 

Medicinski fakultet objavio dva videa u kojima poziva na donacije pa ih izbrisao jer su ih studenti popljuvali u komentarima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap