Pretraga

Umjesto matematike na PMF-u, zagrebački maturant upisao studij slastičarstva u Velikoj Britaniji: ‘Ne planiram se vratiti!’

A- A+

Samo 12 godina imao je Zagrepčanin Marko Josipović kada je odlučio pokrenuti vlastiti kulinarski blog. Da, dobro ste pročitali, već je u osnovnoj kuhao ‘kao veliki’. Kada je prvi puta uzeo kuhaču u ruke, uspješno je napravio čokoladni biskvit, a s vremenom je svoje kulinarske vještine doveo na zavidnu razinu. Dodatno će ih ‘izbrusiti’ na studiju slastičarstva i pekarstva na Sveučilištu u Birminghamu, u čije klupe sjeda od jeseni.

Marko Josipović| foto: Instagram

Ako ste ljubitelj dobre hrane, posebice slastica, a napamet znate imena svih kulinarskih blogera na Instagramu, onda ste zasigurno zapazili i Marka Josipovića. Možda vam je poznatiji pod imenom marko_bakes. Marko je sa svega 12 godina pokrenuo svoj kulinarski blog, nakon što je sudjelovao u jednom natječaju gdje je morao poslati fotografiju i kratak recept deserta koji je pripremio.

Kako je kuhati zapravo naučio uz pomoć interneta, nekako je bilo logično da se i sam okuša u blogerstvu. Prate ga tisuće ljudi, a jednom prilikom fotografiju mu je na Instagramu ‘lajkala’ i podijelila čuvena Marta Stewart, koja je Marku i prije toga bila uzor.

‘Prvo sam mislio da ću upisati matematiku na PMF-u i Birmingham mi uopće nije bio u planu’

Izdvojeni članak

U zagrebačkoj gimnaziji možda se krije novi Jamie Oliver: Marku je samo 18., a već je pravi kulinarski genije

Nakon što smo otkrili njegov blog, o Marku smo odlučili napisati veliku priču. Tada je studij u Velikoj Britaniji za njega bio samo san za kojeg nije ni slutio da se može ostvariti.

– Razmišljam o studiranju u Velikoj Britaniji te bi tamo i volio živjeti. Stalno razmišljam kako bi bilo prefora otvoriti neku novu trendy slastičarnicu koja će biti po cijelom internetu, ispričao nam je u studenom prošle godine Marko, u to vrijeme maturant zagrebačke X. gimnazije.

Članak iz 2017. završili smo mišlju kako ne sumnjamo da ćemo o ovom kulinarskom geniju još imati prilike pisati. I eto, to se ostvarilo puno prije no što smo očekivali. Naime, Markova jaka želja i volja za studijem u Velikoj Britaniji uspjele su pobijediti – sada već bivši maturant postaje brucoš slastičarstva i pekarstva na Sveučilištu u Birminghamu.

– Na početku 4. razreda počinje razmišljanje ‘što dalje?’ Prvo sam mislio da ću upisati matematiku na PMF-u i Birmingham mi uopće nije bio u planu. Kada sam saznao za Sajam stipendija u NSK, odlučio sam otići i tamo saznao za ovaj fakultet, kaže nam Marko.

https://www.instagram.com/p/Blv2Qadl8ts/?taken-by=marko_bakes

Na maturi nije smio puno ‘kiksati’

Nakon što je na Sajmu stipendija shvatio da postoji realna šansa za upis studija u Birminghamu, Marko je poduzeo i sve korake nužne da bi postao brucoš tamošnjeg Sveučilišta. Bilo je potrebno napisati motivacijsko pismo, nabaviti pismo preporuke jednog profesora, završiti školovanje, maturirati s minimalnim prosjekom 3,5 i položiti britanski ispit iz engleskog jezika. U X. gimnaziji pohađao je dvojezični smjer koji učenicima omogućava polaganje međunarodno priznatog ispita IGCSE (International General Certificate of Secondary Education). I njega je Marko uspješno položio.

– Na maturi mi nisu trebali dodatni predmeti, samo osnovni, te mi je prosjek morao biti barem 3,5. Prezadovoljan sam s rezultatom, s obzirom na to koliko sam se ‘ubio od posla’… nisam, kaže kroz smijeh Marko koji je četvorke dobio na ispitima mature iz Matematike i Hrvatskog, a peticu iz Engleskog.

Izdvojeni članak

Olimpijac Filip iz svih je ispita mature dobio peticu i odlazi na Cambridge: Naše škole ne uče nas da razmišljamo za sebe

Osim što je sam presretan zbog upisa studija koji je donedavno izgledao kao nedostižan san, sretni su zbog njega i njegovi prijatelji i obitelj.

– Svi su oduševljeni i ponosni. Jako mi je drago što sam okružen takvim ljudima, rekao nam je Marko.

Nakon studija planira putovati i istraživati kuhinje svijeta

Obitelj i prijatelji od njega će se uskoro morati oprostiti na neko vrijeme. Već vrlo brzo Marko kreće pakiranjem i put Velike Britanije. Preddiplomski studij koji je upisao traje tri godine.

– Većinom je to sve praksa. Upoznao sam jednu curu koja je bas završila isti smjer i rekla mi je da je u sve tri godine imala samo jedan pismeni ispit, sve ostalo praksa, pojašnjava Marko.

Studij još nije završio, ali svjestan je da ga nakon njega očekuje nova škola, ona životna. Ali, ne u Hrvatskoj.

– Ne planiram se vratiti! Planiram putovati, istraživati kuhinje, upoznavati chefove, kuhati, raditi, a onda možda poslije otvoriti nešto svoje ili smjestiti se kao glavni pastry chef u nekoj kuhinji, otkriva nam Marko svoj plan.

Nakon što smo čuli što sve Marko ima u planu, kao pravi obožavatelji njegova Instagrama pomalo smo se zabrinuli što će se s njime i blogom dogoditi kada ode u Veliku Britaniju.

– To ne znam ni ja sam! Kada se smjestim, izvidim dućane i slično nadam se da ću moći održati Instagram profil i u slobodno vrijeme se možda više posvetiti blogu i pisanju, kaže nam za kraj Marko, a mi još jednom obećavamo da ćemo vas izvijestiti o napretku ovog pravog ljubitelja hrane i kulinarskog genija.

https://www.instagram.com/p/BdGS-nlDg7Q/?taken-by=marko_bakes