Pretraga

U zagrebačkoj gimnaziji možda se krije novi Jamie Oliver: Marku je samo 18., a već je pravi kulinarski genije

A- A+

Kada je prvi puta uzeo kuhaču u ruke bio je još u osnovnoj školi. Za razliku od prvog kulinarskog pokušaja mnogih od nas, njegov je bio potpuno uspješan. Sa samo 12 godina odlučio je pokrenuti svoj kulinarski blog, a njegove slastice do danas su osvojile srca tisuća sladokusaca i ljubitelja hrane. Ne, ovo nije kulinarska biografija Jaimea Olivera, već zagrebačkog maturanta i blogera Marka Josipovića.

Marko Josipović; foto: Instagram

Malo se koji osamnaestogodišnjak može pohvaliti posjedovanjem kulinarskih vještina. I dok je većini njegovih vršnjaka najviše dostignuće u kuhinji spravljanje kajgane ili juhe iz vrećice, maturant zagrebačke X. gimnazije, Marko Josipović, već sada ima vlastiti kulinarski blog pod nazivom ‘Marko Bakes’. Na Instagramu ga prate tisuće sladokusaca i ljubitelja hrane, a njegov rad uočila je i jedna svjetski poznata kulinarska zvijezda.

Kuhati je naučio uz pomoć interneta

Izdvojeni članak

Ovo se priprema u PBF-ovoj kuhinji – studentice osmislile zdravi keks

Prvi je puta za štednjak stao još kao osnovnoškolac. Odlučio je tada napraviti čokoladni biskvit po bakinom receptu. Odlično je ispao pa se tog recepta držao nekoliko godina i na njemu eksperimentirao s raznim dodatcima i okusima. I sad se, kaže, nekad zna vratiti tom receptu i isprobavati nove tehnike i ideje na njemu. Svi ti eksperimenti njegovu su vještinu doveli gotovo do savršenstva, a sa samo 12 godina donio je odluku koja će jednoga dana postati jedna od ključnijih u njegovoj karijeri.

– Prije šest godina održavao se jedan natječaj gdje si morao poslati sliku i kratak recept nekog deserta kojeg si napravio. Nagrada je bila radionica s dvije food blogerice. Tada sam prvi put čuo za takvo što i odlučio sam i ja probati napraviti svoj blog, prisjeća se Marko.

Iako je prve kulinarske korake napravio uz bakine recepte, kuhati je zapravo najviše učio uz pomoć interneta. Najviše su mu u tome poslužili YouTube, Instagram i Pinterest, a kako blog piše na engleskom jeziku, te su mu platforme izvrsno poslužile i za učenje engleskog jezika.

– YouTube gledam neprestano i hvatam razne tehnike iz različitih videa, a na Instagramu i Pinterestu dobivam inspiracije za različite slike, kaže Marko imajući na umu koliko je gastronomskim sadržajima važna dobra fotografija.

Uzor mu je legendarna Martha Stewart

Na njegovom blogu najviše ćete naći na slatka jela, a ima i par recepata za slana. Osim toga, objavljuje i tekstove o zanimljivim i slatkim mjestima u gradu koje treba posjetiti.

Izdvojeni članak

Samo zdravo: U Đakovačkoj školi učenici sami prave sir i domaće kobasice

– Slatko više volim praviti, ali slano obožavam jesti. Najviše volim meksičku kuhinju, punu boja i okusa, obožavam tortilje pripremljene na različite način, otkriva nam Marko.

Hranu za prijatelje ovaj zagrebački maturant baš i ne priprema, osim u nekim posebnim situacijama.

– Inače dobiju samo ako se mojima doma nešto ne svidi ili ako ostane što od vikenda, kaže nam kroz smijeh i dodaje kako u prijateljima ima veliku podršku, ali su mu zapravo najveća roditelji.

Jedan od najvećih uzora legendarna mu je Martha Stewart. Volio bi ju upoznati jer mu je zabavna i izvrsno kuha, često rekreira njene recepte i, prema Markovu mišljenju, ima fantastične fotografije. Zanimljivo je da mu je Stewart jednom ‘lajkala’ objavu na Instagramu. Bilo je to kada je imao svega 100-tinjak pratitelja, a nakon njenog ‘lajka’ objavu je popratilo njih još 400, što je Marka tada jako razveselilo i učinilo ponosnim.

Volio bi studirati i živjeti u Velikoj Britaniji

Izdvojeni članak

Vratili Domaćinstvo u klupe: U zagrebačkoj školi zamirišao ajvar

Upravo se na Instagram najviše bazira, a kako su gastronomski sadržaji u medijima često vrlo unosni jer privlače brojne oglašivače, otkrio nam je i postoji li mogućnost zarade u ovom poslu.

– Ne zarađujem baš putem bloga, ali ako se nekom brendu sviđa moj rad, kontaktiraju me i dogovorimo suradnju. Većinom je to na Instagramu nego na blogu i do sada je bilo već nekoliko takvih suradnji, kaže Marko.

Kao dodatna platforma za širenje kreativnosti mogao bi mu poslužiti i YouTube i ovaj zagrebački maturant definitivno razmišlja u tom smjeru. Već je snimio par videa, ali zbog nesigurnosti i ne baš najboljih vještina uređivanja videa već neko vrijeme odgađa rad na kanalu. A osim te ideje, u budućnosti ima i velike planove i po pitanju nastavka svog obrazovanja.

– Razmišljam o studiranju u Velikoj Britaniji te bi tamo i volio živjeti. Stalno razmišljam kako bi bilo prefora otvoriti neku novu trendy slastičarnicu koja će biti po cijelom internetu, priča nam.

I za kraj, Marko nam je odlučio nam otkriti svoj najdraži kulinarski trik, koji će vjerujemo, razveseliti mnoge.

– Presmiješno mi je, nekad kad režem luk nosim masku za ronjenje da izbjegnem plakanje, otkriva nam Marko o čijim ćemo uspjesima, bez sumnje, još imati prilike pisati.

Copy link
Powered by Social Snap