Pretraga

[UŽIVO] Pogledajte kako je protekao prvi dan ljetnog roka mature

A- A+

Nakon turbulentne nastavne godine, ispitom iz Hrvatskog jezika na A razini jutros je započeo ljetni rok državne mature. Ukupno će ispitima pristupiti 32.114 učenika, nadzirat će ih oko sedam tisuća nastavnika, a ispite će u konačnici ocjenjivati nešto više od tisuću ocjenjivača. Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr.

foto|srednja.hr

17:10h U utorak je na rasporedu B razina Hrvatskog, sve o tom ispitu doznajte u serijalu podcasta ‘U centru mature’ na našem YouTube kanalu

16:52h Ekosavjetnik ili eko-savjetnik: Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik odgovorio na pitanje koje je namučilo maturante

Pitanje kako se ispravno piše ‘ekosavjetnik’, riječ koja se tvori dodavanjem prefiksoida ‘eko’, zbunilo je danas mnoštvo maturanata. Piše li se ‘ekosavjetnik’ili ‘eko-savjetnik’ i zašto, pitali smo ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željka Jozića. Što nam je odgovorio, pročitajte na linku.

16:48h Riješite zadatak dana

‘Jedino su mi pravili problem zadatci u kojime je bilo potrebno na temelju nekog citata odrediti o kojem je djelu riječ ili pak koji lik izgovara taj zadani citat’ – riječi su prošlogodišnje maturantice nakon testa na B razini Hrvatskog. Ovaj ispit maturanti generacije 2019./2020. polažu u utorak, a prijavio ga je ukupno 10.261 pristupnik. Zato smo za danas izdvojili jedan od takvih zadataka s prošlogodišnjeg ljetnog roka mature, a rješiti ga možete ovdje.

16:14h Eksplozija na našoj platformi za učenje: Preko 2 milijuna odgovora na pitanja

Kada smo pokretali platformu kvizovi.srednja.hr postavili smo si cilj postati središnje mjesto za učenje na internetu. Nekoliko mjeseci od pokretanja, došlo je razdoblje pisanja državne mature što je pred nas stavilo test – hoćemo li zaista postati relevantna platforma za učenje? Nakon vikenda prije prvog ispita iz mature, i to iz Hrvatskog jezika, brojke nam govore da smo korak do vlastitog cilja! Prešli smo ukupno 2 milijuna odgovora u sustavu, a samo preko vikenda smo zabilježili 450.000 odgovora. Više čitajte na linku.

15:23h Pitanje o ludizmu izazvalo buru nakon ispita iz Hrvatskog: NCVVO nam rekao hoće li ga poništiti

Zbog dugotrajnog štrajka iz prvog polugodišta i činjenice da se u jeku epidemije dobar dio drugog nastava odvijala na daljinu, Ministarstvo obrazovanja odlučilo je kako se na ispitima obaveznih predmeta mature neće ocjenjivati gradivo drugog polugodišta. Ljetni rok državne mature započeo je ovog ponedjeljka, ispitom iz Hrvatskog jezika na A razini. Kako tvrdi više maturanata – u ispitu se našlo i pitanje vezano uz gradivo drugog polugodišta, književni ludizam, ali u NCVVO-u tvrde da to baš i nije tako. Više čitajte na linku.

13:37h Uoči ispita pitali smo vas koju ocjenu očekujete na maturi: Nekima samopouzdanja ne nedostaje

Za oko 32 tisuće kandidata započeo je ljetni rok državne mature, a ukupno će napisati 120.409 ispita mature. Uoči mature čitatelje smo pitali koju prosječnu ocjenu očekuju na ispitima mature, a većina se nada vrlodobroj i dobroj. Više čitajte ovdje.

12:36h Gotovo 20.000 maturanata pisalo višu razinu Hrvatskog: ‘Pao mi je mrak na oči kad sam vidjela gramatiku’

Danas je više od 19 tisuća maturanata polagalo višu razina ispita mature iz Hrvatskog jezika i književnosti. Matura kao nijedna do sada, s posebnim fokusom na higijenu i razmak među učenicima. Iz nekog učeničkog aspekta, matura kao i svaka do sada. Neka su pitanja bila teža, neka lakša, a neka su im zadavala prave glavobolje. Razgovarali smo s nekoliko pristupnika, a oni su s nama podijelili svoje dojmove. Neki od njih ističu kako im je najteži dio ispita bila gramatika. Opšitnije o dojmovima maturanata čitajte ovdje.

11:51h Ravnateljica NCVVO-a: Rješenja danšnjeg ispita bit će poznata za 48 sati

– Iako nas je dočekao kišni dan, uspjeh prvog dana se već pokazao. Sukladno svim epidemiološkim uputama i mjerama u cijeloj Hrvatskoj, što govorim ja kao ravnateljica NCVVO-a, da je bilo nešto sporednih, malih tehničkih izazova, a sve drugo provedeno je uredno. Ti sporedni tehnički izazovi uvijek su iste naravi, a to je nedolazak na pravu lokaciju učenika, onda ga mi prihvatimo i smjestimo ga, međusobno iskoordiniramo takve informacije, tako da se to uspješno riješilo. Kandidati, govorim o kandidatima ne maturantima, eventualno znaju zaboraviti identifikacijski podatak, rekla je nakon današnjeg prvog ispita državne mature, Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a

Ispit iz Hrvatskog pisala su danas 19.923 maturanta, a ravnateljica NCVVO-a kaže da do sada nije zabilježen niti jedan slučaj prepisivanja.

– Zaista vjerujem u njih da neće prepisivati, jer su pokazali zapravo koliko su odgovorni i mladi aktivni građani jer oni su se izborili za cjelovitost pisanja ovogodišnje državne mature, kaže Katavić.

U zagrebačkoj XV. gimnaziji ispitu je pristupilo 219 učenika te škole i još 109 učenika Gimnazije Tituša Brezovačkog čija je škola stradala u potresu.

– Svi su doli na vrijeme, nitko nije kasnio, svi su ušli, sve je bilo organizirano prema svim epidemiološkim zahtjevima i na kraju su bili sretni svojim rezultatima, rekla je ravnateljica MIOC-a, Ljiljana Crnković.

Ključevi za odgovore naći će se na stranicama NCVVO-a 48 sati nakon ispita, rekla je ravnateljica NCVVO-a.

– Ono što bih posebno željena naglasiti da smo posebno zadovoljni što su nam pristupnici, dakle Hrvati izvan RH, koji su najviše s područja BiH uspješno pristupili pisanju ispita u Ispitnom centru u Splitu, kaže Katavić.

11:11 Sudjelujte u novoj anketi

 

11:04h Izjava ravnateljice NCVVO-a, Ivane Katavić, nakon Hrvatskog A razine

10:28h Dio maturanata već je završio s ispitom

Prvi dojmovi nakon ispita stižu nam iz XV. gimnazije u Zagrebu (MIOC), evo što nam je nakon Hrvatskog rekao maturant Frano:

10:09h Maturanti koji dolaze iz inozemstva na granici moraju imati dokaz da pišu maturu

I ove godine postoji određen broj pristupnika iz inozemstva, najviše BiH, koji će polagati državnu maturu u Hrvatskoj. Zbog epidemiološke situacije na graničnom prijelazu će morati, uz dokumente pokazati i dokaz da polažu maturu, a dovoljno je ispisati svoj raspored iz sustava Postani student.

– Ovim putem vas obavještavamo kako je za prijelaz preko granice i pristupanje pisanju ispita DM potrebno imati vjerodostojan dokument (osobnu iskaznicu ili putovnicu), kao i dokument koji sadrži hrvatski OIB, kako bi granični službenik mogao izvršiti točnu provjeru. Granični službenici će provjeru vršiti putem popisa kandidata dostavljenog od strane Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Za dolazak u Republiku Hrvatsku nije potrebno imati dodatnu potvrdu ili uvjerenje izdanu od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je dovoljno na vašoj stranici www.postani-student.hr ući u postavku ‘Moji podatci’ › ‘Moj raspored’ i ispisati Raspored ispita državne mature, poručuju iz NCVVO-a.

9:34h Psiholog Jokić: Generacija učenika 2020. godine sigurno generacija pod najvećim stresom

Bivši voditelj ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme i psiholog s Instituta za društvena istraživanja, Boris Jokić, gostovao je jučer u Dnevniku NoveTV. Smatra da štrajk i činjenica da se zadnjih mjeseci nastava odvija online neće previše utjecati na ocjene maturanata te ističe da se ‘radi o žilavoj generaciji koja će uspjeti u onome što naumila’ – pokazati znanje na maturi i uspješno se upisati. Ipak, dodaje, stres koji proživljavaju učenici treba shvatiti ozbiljno.

– Završetak školske godine za sve generacije je stresna situacija, ali za ovu generaciju je to sigurno tako. Osim uobičajenog stresa imali su pandemiju, prelazak iz učionice u online nastavu, a u Zagrebu i potres. Ono što je doprinijelo tom stresu jest i  neodgovornost politike, činjenicu da im nisu rekli hoće li biti tih ispita, kada će ih biti i hoće li im se vrednovati za upise. Naše istraživanje pokazuje da je generacija učenika 2020. godine sigurno generacija pod najvećim stresom, ali kao što sam rekao, žilavi su to mladi ljudi koji će sigurno taj stres odmaknuti i uspjeti savladati, rekao je Jokić za NovuTV.

Uvjeren je da je nastavna godina uspješno privedena kraju zahvaljujući prosvjetnim djelatnicima. Kaže i da je sada vrijeme da se planira sljedeća školska godina i da treba ‘predvidjeti što će se dogoditi jer su učenici doživjeli deficit u usvojenim znanjima’ te je to potrebno nadoknaditi.

Preko osam posto učenika na probnom eseju nije dobilo ni jedan bod. Mišljenja je da je to pokazatelj kako obrazovna politika ne upravlja procesom državne mature već 10 godina. Kritizirao je Ministarstvo obrazovanja koje je nakon loših rezultata snizilo kriterije pa od ove godine nema minimalnog praga na eseju.

– Nevjerojatna je jedna činjenica. Svi ti mladi ljudi, pod tolikim stresom, nisu zahtijevali da im se snize kriteriji, oni koji su zahtijevali da im se snize kriteriji su obrazovne vlasti. Nevjerojatna je činjenica da Ministarstvo nije propisalo minimalni prag za prolaznost eseja. Činjenica je da 50 posto gimnazijalaca polaže, završava svoje obrazovanje polaganjem osnovnih razine ispita iz matematike, kada to čini 13,5% prirodoslovno – matematičke gimnazije, na ispitu iz matematike polaže i završava prirodoslovnu gimnaziju, a polaže osnovnoškolsku matematiku, onda se morate upitati što mi radimo s kriterijima, a njih bi trebalo povisiti kako bi došlo do toga da su usvojena znanja i vještine na razini koju ovo društvo zaslužuje, rekao je Jokić za NovuTV.

Na kraju je imao i poruku za maturante.

– Dug je ispitni period, i glavu gore. Malo još učiti, malo stisnuti, slijede ljepši, ljetni dani i siguran sam kao i njihovi roditelji i nastavnici, siguran sam da će ta glava gore učiniti to da su uspješni ne samo u ovim ispitima nego i svima onima koji ih još čekaju, poručuje Jokić.

9:22h Ministrica Divjak poslala poruku maturantima

Nezadovoljni maturanti proteklih su mjeseci slali oštre poruke ministrici obrazovanja, Blaženki Divjak, uglavnom zbog neizvjesnosti oko toga kako će izgledati matura, kao iz zbog toga što su se njene odluke, važne za sudbinu trideset tisuća učenika, mijenjale iz dana u dan.

Ministrica se maturantima ponovno obratila u nedjelju, u još jednoj u nizu videoporuka na Facebooku. Učenicima koji pišu ove važne ispite zaželjela je sreću.

– Drage maturantice i maturanti, sutra započinje državna matura, ja vam želim puno uspjeha. Mi smo vam pokušali pomoći koliko god se moglo u ovim teškim vremenima. Znam da vam nije bilo lako, ali sam sigurna i da ste se dobro pripremili, poručila je Divjak maturantima.

Dodaje, važno je da se dobro psihički pripreme jer tako uspjeh neće izostati.

– Osim što vam želim puno uspjeha na državnoj maturi, želim vam i da se upišete na ono visoko učilište koje želite ili da krenete u svijet rada. Hvala vam svima na strpljenju, kaže Divjak.

9:19h Kalendar državne mature

Jutros je ispitom iz Hrvatskog jezika na A razini započeo ljetni rok državne mature 2019./2020. U utorak se polaže B razina, a 10. i 12 lipnja na rasporedu je esej, najprije A, a potom B razine Hrvatskog. Ove se godine ispiti mature pišu u dva bloka, u prvom od 8. do 24. lipnja obavezni predmeti, u drugom od 25. do 3. srpnja izborni predmeti. Raspored pisanje ispita dostupan je ovdje.