Pretraga

Zahtjevan prijemni za KiF trajao je više od osam sati: ‘Ocjene im nemaju nikakvo pokriće’

A- A+

Kineziološki fakultet u Zagrebu prošle je godine bio među najpoželjnijim fakultetima u državi. Kako bi ostvarili pravo upisa na njega, budući brucoši moraju ostvariti dobar rezultat na razredbenom postupku. Prijemni za KiF traje dugih osam sati, pa je samim time i kompliciran, jer se na njemu ocjenjuju elementi iz čak devet različitih spotova. U dva dana, ovom ispitu pristupilo je petstotinjak kandidata koji se nadaju upisati Kineziologiju. I dok su jedni zadovoljni odrađenim ispitom, drugima je bila problematična činjenica da nisu dobili obrazloženje za ostvarenu ocjenu iz pojedinog elementa.

Demonstracija elemenata na razredbenom ispitu/ foto: PR

Kineziološki fakultet pohađa oko 2.500 studenata, a prema omjeru broja prvih prijava i upisne kvote, prošle je godine smjer Izobrazba trenera na tom fakultetu bio najpoželjniji smjer među maturantima. No, oni koji žele ‘upasti’ na zagrebački KiF, osim državne mature moraju ostvariti i zadovoljavajuć rezultat na prijemnom ispitu.

Izdvojeni članak

Provjerite što će se ove godine ocjenjivati na prijemom za Kineziološki fakultet

‘Ocjene im nemaju nikakvo pokriće i objašnjenje za dobivenu ocjenu ne možeš dobiti’ 

Taj se ispit održava upravo ovih dana, a na njemu se ocjenjuju elementi iz devet sportova i plivanja kao jedinog eliminacijskog sporta koji ne donosi ocjenu.

– Iz svakog sporta morali smo odraditi tri elementa koja su nam bila demonstrirana te nakon toga ocijenjena ocjenama od 0 do 5. Prijemni je počeo plivanjem, gdje smo se u 8:15 našli ispred ŠRC Mladost, a za mene je završio čak nešto iza 16 sati, kazala nam je maturantica Iva iz Varaždina. 

Iva je inače 10 godina trenirala rukomet, jedno vrijeme i atletiku i košarku, a trenutno je u rekreacijskim vodama, tako da je za nju odabir KiF-a bio logičan. Ipak, za ovaj se prijemni posebno pripremala. 

– Odradila sam pripreme sa studentom tog fakulteta i još nekoliko osoba koje ga planiraju upisati. Prolazili smo elemente koji su iz godine u godinu isti, rekla nam je Iva. 

No, unatoč izvrsnoj pripremi, odrađenim prijemnim ispitom Iva uopće nije zadovoljna. 

– Ocjene im nemaju nikakvo pokriće i objašnjenje za dobivenu ocjenu ne možeš dobiti. Smatram da je to premalo vremena da bi oni mogli procijeniti naše sposobnosti, no i naše znanje. Zadovoljna sam jedino ocjenom iz atletike, dok sam iz čak tri sporta koja sam intenzivno trenirala dobila slabe ocjene, razočarana je Iva. 

Kaže, nije mišljenja da je prijemni pretežak, ali joj je potpuno nejasan način ocjenjivanja i subjektivnost ocjenjivača, kao i kriteriji koje mora zadovoljiti za najvišu ocjenu. 

– Jako sam nezadovoljna i nisam mogla ni zamisliti da će tako proći. Svi su me uvjeravali da nemam straha i da sigurno upadam, a sad u to uopće ne vjerujem. Takve sam dojmove doživjela i od ostalih pristupnica, koje su na prijemnom bile čak i treću godinu za redom, kaže Iva koja je na popis željenih fakulteta stavila i Kineziološki u Splitu, ali kada je vidjela norme, strah ju je i kako će taj prijemni proći.

Izdvojeni članak

Dobra vijest za studente sportaše: Od sada možete studirati uz određene povlastice

Prijemni zahtjevan zbog opsežnog broja elemenata 

Maturantica Anja iz Druge gimnazije Varaždin poprilično je zadovoljna ovim osmosatnim prijemnim, za koji je prošla kroz intenzivne pripreme. 

– Pripremala sam se uz profesora kineziologije oko tri tjedna, po tri do četiri puta tjedno, svaki puta po dva, tri sata. Najzadovoljnija sam elementima sportske gimnastike, ritmičke gimnastike i plesa, a najnezadovoljnija elementima nogometa i hrvački dio bacanja kožne lutke, priča nam Anja.

Kaže, upravo su joj najteži elementi i bili tehniciranje loptom, jer je za savladavanje tog elementa potrebno duže vrijeme, i hrvački dio s lutkom, jer nije imala prilike bacati lutku prije samog prijemnog ispita. 

– Prijemni je svakako zahtjevan zbog opsežnog broja elemenata koji se traže od pristupnika. Uvijek može biti bolje odrađeno, a upis u konačnici ne ovisi samo o ocjenama iz motoričkih znanja, kaže Anja. 

Njoj, pak, nije problematična činjenica što pristupnicima ocijene nisu obrazložene. 

– Budući da se radi o motoričkim znanjima koja se ocjenjuju na temelju viđenog u tom trenutku, smatram da nema potrebe obrazložiti ocjenu i to mi nije problem, zaključuje Anja koja je tijekom našeg razgovora doznala privremene neslužbene rezultate. 

Prema njima je na rang-listi na poprilično visokom mjestu, čime je vrlo zadovoljna. Ukoliko ih još niste vidjeli, privremene neslužbene rezultate ispita kojemu je u ova dva dana pristupilo petstotinjak kandidata, možete vidjeti u dokumentu u nastavku.

Prijemni KiF 2017_Prvi neslužbeni rezultati by srednja.hr on Scribd

https://www.scribd.com/embeds/352904834/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-RcIUwWLXjjCkN2VW6hb6&show_recommendations=true