Pretraga

Maturanti bijesni: Hrvatsko katoličko sveučilište otkazalo prijemni, a neće im vratiti sav uplaćeni novac

A- A+

Maturanti koji žele upisati psihologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) moraju polagati test apstraktnog mišljenja, a prije toga platiti 250 kuna troškova razredbenog postupka. Za upis ostalih studija HKS-a nema testa apstraktnog mišljenja, ali kadidati koji ih žele upisati svejedno plaćaju troškove tzv. razredbenog postupka u iznosu od 150 kuna. Tri dana nakon isteka roka za plaćanje tih troškova, HKS je odlučio kako se test apstraktnog mišljenja za psihologiju otkazuje zbog epidemije, ali od 250 kuna, maturantima koji su ga trebali pisati vratit će – samo 100. Razljutilo je to maturante, a s HKS-a kažu da upravo 100 kuna košta sam test koji nije bio nabavljen. Preostalih 150 kuna nazivaju ‘administrativnim troškovima’.

Foto: Ben Mullins, Unsplash

Hrvatsko katoličko sveučilište, prema ovogodišnjem natječaju za upise, naplaćuje troškove tzv. razredbenog postupka. Trošak za one koji žele upisati HKS-ov studij psihologije je 250 kuna, a za ostale studije 150. I dok se za upis studija psihologije trebao provesti test apstraktnog mišljenja, za upis ostalih studija nema takvog prijemnog ispita, iako maturanti plaćaju trošak razredbenog postupka 150 kuna. Razredbeni postupak za upis studija povijesti, sestrinstva, komunikologije i sociologije provodi se u okviru državne mature, piše tako u natječaju za upise. Da prijemni za ostale studije (osim psihologije) ne postoji, vidljivo je i u sustavu Postani student, putem kojeg se maturanti prijavljuju za studije HKS-a.

Svi maturanti koji ove godine žele postati studenti HKS-a trošak tog tzv. razrednog postupka morali su uplatiti do 24. lipnja.

Od 250 maturantima će biti vraćeno samo 100 kuna

Izdvojeni članak
logopedija

Na logopediji u Rijeci prijemni se polaže online: Oni koji su ga već prošli otkrili nam kako je izgledao

Ovih dana javio nam se veliki broj maturanata koji su na HKS-u željeli studirati psihologiju. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije test apstraktnog mišljenja za taj studij je otkazan. A ono što ih je posebno razljutilo jest činjenica da im neće biti vraćen čitav iznos od 250 kuna koje su uplatili Sveučilištu, nego samo 100 kuna. Maturantima koji su uplatiti 150 kuna troškova tzv. razredbenog postupka za upis drugih studija i za koje se ni nije provodio prijemni, sredstva neće biti vraćena.

– Kao i svake godine, HKS je odlučio provoditi prijemni za psihologiju. Ove godine je to uključivalo samo dodatnu provjeru, tj. test apstraktnog mišljenja (prijašnjih godina to je uključivalo i motivacijski intervju). Trošak dodatne provjere za navedeni studij je 250 kuna, te se ona trebala održati 6. srpnja. Rok za uplatu i dostavu potvrde o uplati bio je do 24. lipnja, a samo tri dana kasnije, 27. lipnja, svi pristupnici dobili su mail s objašnjenjem kako se dodatna provjera ipak neće održati zbog epidemiološke situacije te kako će nam se izvršiti povrat dijela uplaćenog novca, do 100 kuna. U mailu tvrde kako se neće održati dio razredbenog postupka. Dio? Sve za što mi i jesmo izvršili uplatu od 250 kuna bilo je za troškove dodatne provjere, što je jedan jedini dio ovogodišnjeg prijemnog. Koji je drugi dio razredbenog postupka za koji oni tvrde da je razlog njihove krađe? Nema ga. Jedini razlog je njihova pohlepa, smatra maturantica koja je željela ostati anonimna.

Nastavlja, kontaktirala je Hrvatsko katoličko sveučilište kako bi dobila dodatno pojašnjenje oko toga zašto se maturantima koji su željeli upisati psihologiju vraća samo 100 od uplaćenih 250 kuna.

– Sve što su mi rekli je da smo mi plaćali cijeli razredbeni postupak, koji uključuje više od samo dodatne provjere. Za objašnjenje koji su to dijelovi, znali su mi navesti samo administrativne poslove. Problem ovdje je što opis naših uplata nije bio ‘razredbeni postupak’, već ‘troškovi dodatne provjere’. Ono što želimo je pravdu, želimo da se HKS pokaže u pravom svjetlu, da nam vrati cjelokupni iznos! Dodatna provjera se nije održala, dužni su izvršiti puni povrat novca, smatra maturantica koja je željela upisati psihologiju.

Administrativne naknade

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Prijemni za Medicinski neće se održati u zgradi fakulteta: Poznate nove lokacije

Je li točno da će maturantima kojima je prijemni za studij psihologije otkazan biti vraćeno samo 100 od 250 kuna, a kadidatima za upis ostalih studija novac uopće neće biti vraćen, pitali smo i samo Hrvatsko katoličko sveučilište.

– Troškovi razredbenog postupka u iznosu od 150 kuna za sve studije, osim psihologije čiji trošak iznosi 250 kuna, definirani su u Odlukama i Natječaju dostupnom na mrežnim stranicama našeg Sveučilišta. Troškovi razredbenog postupka u iznosu od 150 kuna predstavljaju administrativnu naknadu za provođenje postupka za sve prijavljene kandidate. Nabava testa apstraktnog mišljenja Sveučilištu je dodatni trošak koji iznosi 100 kuna. Kako testovi nisu nabavljeni, trošak nije realiziran te će  Sveučilište izvršiti povrat tog dijela troškova upisa, odgovaraju nam iz službe za odnose s javnošću HKS-a.

Dodatno ih molimo da nam malo konkretnije kažu je li točno da će samo kandidati za upis psihologije dobiti povrat dijela sredstava u iznosu od 100 kuna, a ostali kandidati neće uopće dobiti povrat novca. Iz odgovora se jedino može iščitati kako uplaćeni iznos od 150 kuna smatraju nekom vrstom administrativnog troška.

– Troškovi razredbenog postupka u iznosu od 150 kuna predstavljaju naknadu za obavljanje poslova Službe za studentska pitanja za prijave svih kandidate na sve studije SveučilištaStoga, budući da se radi o naknadi za obavljanje postupka, novčani iznos nije moguće vratiti, kažu dodatno sa Sveučilišta bez obrazloženja kakvi su to poslovi administrativne službe koje maturanti moraju platiti i prije nego upisuju studij.

Prorektor Črpić: ‘Žao nam je zbog cjelokupne situacije’

S HKS-a su u odgovoru na naš upit pojasnili kako su test apstraktnog mišljenja odgodili jer ‘boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu sa SARS-CoV-2 virusom, a u cilju zaštite zdravlja studenata i zaposlenika’. Poslali su nam i pisanu izjavu prorektora Gordana Črpića, koji je izrazio žaljenje zbog cijelokupne situacije.

Izdvojeni članak
logopedija

Konačno poznato kada se održava prijemni za logopediju, a danas istječe i važan rok za sve koji je upisuju

 Na testiranju apstraktnog mišljenja trebalo je sudjelovati 288 kandidata iz Hrvatske i inozemstva. Uz njih na testiranju bi radilo oko 50 sveučilišnih nastavnika i djelatnika. Odluka o neodržavanju testa apstraktnog mišljenja kao i odluka o neodržavanju pristupnih intervjua koji su bili posebnost našeg Sveučilišta, kojom prigodom smo naše potencijalne kandidate mogli upoznati i uživo, oni su imali prigode upoznati svoje buduće nastavnike i razgledati naše Sveučilište, nije bila lagana, ali prevladala je briga za sigurnost. Iz tog smo razloga s nastavom na daljinu započeli već od 16. ožujka, a sada smo u ljetnom ispitnom roku studentima omogućili polaganje ispita uživo, ali i na daljinu, upravo jer nam je sigurnost i odgovornost na prvom mjestu. Kao Sveučilište socijalno smo osviješteni i odgovorni i sve svoje aktivnosti prilagođavat ćemo i dalje ovisno o razvoju okolnosti. Nadamo se da će akademska godina normalno početi i da će ova izvanredna godina i situacija ubrzo biti iza nas. Žao nam je zbog cjelokupne situacije te molimo maturante da se jave Sveučilištu, ako imaju nedoumice. Zahvaljujemo na velikom interesu i veselimo se novom početku akademske godine 2020./2021., izjava je Gordana Črpića, prorektora za organizaciju i poslovanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koju su nam poslali iz službe za odnose s javnošću.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap