Pretraga

Ako niste znali: Dok čekate da vam se izradi x-ica, na faksu možete zatražiti zamjensku

A- A+

Ako vam se ikada dogodilo da studentsku x-icu čekate tjednima ili mjesecima i za to vrijeme koristite tuđu, više to ne morate raditi. Naime, svaki fakultet u Hrvatskoj ima privremene odnosno zamjenske iskaznice koje studenti mogu koristiti kada imaju opravdani razlog zašto nemaju originalanu x-icu.

Foto: Tea Ovničević | srednja.hr

Nije rijetkost da studenti koji upisuju prvu godinu preddiplomskog i diplomskog studija tjednima, pa čak i mjesecima, čekaju izradu studentske x-ice. Za to vrijeme ne mogu koristiti studentsku menzu pa se ‘švercaju’ s tuđom x-icom, što je ilegalno. Saznali smo da se za vrijeme čekanja izrade x-ice imate pravo na privremenu odnosno zamjensku x-icu.

– Za studente koji čekaju izradu iskaznice, referada može izdati privremenu iskaznicu sa određenim iznosom potpore, rekli su iz Sveučilišnog računskog centra (SRCE).

Izdvojeni članak

Prodajom ili posuđivanjem X-ice činite kazneno djelo, no sankcije su nepoznate

Svi fakulteti imaju privremene/zamjenske iksice

Tvrde kako svi fakulteti imaju privremene iskaznice te ih studenti samo trebaju zatražiti u referadi.

– To su iskaznice bez slike i na njih se ‘spoji’ student koji inače ima prava i subvenciju, ali iz opravdanog razloga nema svoju iskaznicu. No, broj privremenih iskaznica pritom je ograničen i razlikuje se od ustanove do ustanove, objasnili su iz SRCA.

Dodali su i kako x-ice brucošima u pravilu ne bi trebale kasniti jer upisi počinju u srpnju, a pravo na prehranu studenti ostvaruju tek od 1. listopada, što ostavlja dovoljno vremena za narudžbu iskaznica. No, studentima koji upisuju prvu godinu diplomskog studija upisi počinju dosta kasnije.

– Na upisu na diplomski na PMF-u, koji je bio 8. listopada, pitala sam kad ćemo dobit x-ice s obzirom da su ih nam uzeli još 29. rujna. U referadi su mi rekli da se nadaju da će doći kroz tjedan dana, rekla nam je studentica Lorena Međimurec.

Izdvojeni članak

Što je x-ica, kako se učlaniti u student servis i gdje je što u domu? SC izdao vodič za brucoše s odgovorima

Neki iksicu nisu dobili do 12. mjeseca

U studentskim grupama na društvenim mrežama studenti su se požalili kako su znali čekati x-icu čak do prosinca, sve dok se nisu obratili Ministarsvu.

– Takva organizacija mi apsolutno nema smisla jer, ako će ih već oduzeti i poništiti, zašto o tome ne obavijeste studente početkom rujna tako da predaju sve što je potrebno za izradu nove x-ice pa da ih dočekaju nakon mjesec dana početkom listopada. Mislim da se tada nitko ne bi bunio ako bi bilo mjesec dana čekanja, izjavila je Lorena.