Pretraga

Braniteljske stipendije prepolovljene u samo par godina, ali zbog toga nitko ne diže šator

A- A+

Svake je godine sve više poteškoća vezanih uz stipendije koje dodjeljuje Fond branitelja. Natječaji i rezultati kasne, a od 1.000 iznos stipendije u samo je par godina spušten na 400 kuna mjesečno. Iako revoltirani jer im ovakav mizerni iznos pokriva tek djelić troškova, studenti šute, a ništa po tom pitanju nisu učinili niti branitelji, mahom roditelji, koji su u šatoru ispred Ministarstva branitelja sjedili punih 555 dana.

Prošlogodišnji prosvjed zbog neisplate državne stipendije|Foto:srednja.hr

Fond hrvatski branitelja tijelo je koje ima svoj upravni odbor i imovinu koju čine dionice, odnosno udjeli trgovačkih društava rezervirani za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji iz privatizacije pravnih osoba u vlasništvu Republike Hrvatske kao i donacije.

Već godinama Fond dodjeljuje stipendije srednjoškolcima i studentima, a posljednjih nekoliko problemi sa stipendijom rastu: kasni raspisivanje natječaja, kasne rezultati i rang-liste, kasne isplate, a iznosi stipendije iz godine u godinu su niži. Iako se korisnici broje u tisućama, iz nekog razloga pobune izostaju.

Izdvojeni članak

Raspisan je natječaj za dodjelu ‘braniteljskih’ stipendija za godinu 2016./2017.

Pad sredstava iz godine u godinu

Akademske godine 2010./2011. natječaj za ‘braniteljske’ stipendije bio je raspisan u studenom, a rezultati objavljeni u ožujku 2011. godine. Mjesec-dva kasnije studentima i učenicima su na računu bile vidljive prve uplate. Tada je srednjoškolska stipendija iznosila 400 kuna, a studentska 1.000 kuna mjesečno.

Godinu kasnije, rezultati natječaja dolaze u travnju, a razočarenje je uslijedilo kada je stipendija za učenike snižena na 300, a studente 700 kuna mjesečno. Tada je stipendiju ukupno dobilo 11.577 osoba.

Za godinu 2012./2013. rezultati natječaja bili su objavljeni u svibnju, a godinu kasnije u lipnju kada je dodijeljeno značajno manje, 7.107 stipendija.

U akademskoj i školskoj godini 2014./2015. mjesečni iznos stipendije za studente bio je još niži – 200 kuna mjesečno za učenike i 500 kuna mjesečno za studente. Smanjen je i broj stipendista koji je te godine iznosio 4.270.

Izdvojeni članak

Pismo studenata: Rezultati natječaja za braniteljske stipendije još nisu objavljeni

555 dana ‘šatoraštva’, a o stipendijama ni riječi

Prošle akademske godine natječaj za ‘braniteljske’ stipendije bio je raspisan u prosincu 2015., a rezultati objavljeni tek u srpnju 2016. Isplate su krenule na samom kraju akademske godine, u kolovozu 2016. Problemi stipendista Fonda branitelja, čini se, ostali su zasjenjeni problemima korisnika državne stipendije koji su se zbog kašnjenja iste pobunili, a dvije su studentice ispred MZO-a postavile šator. U manje od tjedan dana izborile su se za to da se natječaj raspisuje tri mjeseca ranije, a stipendija isplaćuje već od siječnja, umjesto svibnja tekuće akademske godine.

Puno veći šator 555 dana stajao je ispred Ministarstva branitelja. Prosvjedovali su tako branitelji iz javnosti nejasnih razloga. Iako većinom roditelji, nikada u tih 555 dana poteškoće sa stipendijama, koje njihovo Ministarstvo i Fond dodjeljuju učenicima i studentima, nisu spominjali, a kamoli zahtijevali rješavanje istih.

Natječaj za akademsku godinu 2016./2017. raspisan je danas, a otvoren je do ožujka. Pred samo par godina, kao što je poviše navedeno, rano proljeće bilo je početak isplate stipendija. Osim drastičnog kašnjenja natječaja, iznos stipendije za studente u samo par godina spušten je sa 1.000 na svega 400 kuna mjesečno, koliko stipendija iznosi od ove godine.

Izdvojeni članak

‘Zemlja znanja’: Braniteljske stipendije kasne gotovo godinu dana

Godišnji troškovi života studenata su 30, a stipendija pokriva samo djelić toga

Iako je stava kako je svaka kuna dobrodošla, studentica Silvija iz Đakova također dijeli Markovo mišljenje kako je stipendija od 400 kuna mjesečno preniska.

– Živim u studentskom domu u Osijeku kojega plaćam svaki mjesec 500 kuna što te dovodi do zaključka da s tih 400 kuna ne mogu ni dom platiti, a kamo li živjeti ostatak mjeseca. Treba se prehraniti, svako malo ti trebaju nekakvi materijali koje trebaš kopirati, trebaju ti stvari za osobnu higijenu, objašnjava Silvija.

Smatra da je svrha stipendije olakšati roditeljima plaćanje studentskih troškova, a kako se s ovako malim iznosom ne može živjeti, studenti su prisiljeni uz studij i raditi.

– To što stipendija dolazi u kolovozu je presmiješno. Tada nam ti novci nemaju neku preveliku korist jer tada nemamo predavanja, ne plaćamo dom, stanarine, ne putujemo i velika većina ljudi taj iznos potroši na ljetovanje ili nešto drugo, a ne zapravo na ono što je svrha stipendije da dolazi koja bi trebala dolaziti tijekom akademske godine, redovno svakog mjeseca, od rujna do lipnja, kako bi olakšala muke prvenstveno roditeljima, a i nama, kaže Silvija.

Naša sugovornica zaključuje kako je stipendija ili bilo koja druga novčana pomoć dobro došla, te kako je jedna od pozitivnih strana braniteljske stipendije ta da studenti dobitnici dobivaju dodatne bodove prilikom natječaja za smještaj u studentski dom.

Ipak, za kraj ostaje samo nada da će se studenti i školarci aktivirati, a nadležni ih poslušati i krenuti rješavati kašnjenje natječaja i problematično smanjivanje sredstva. Jer dok su prosječni godišnji troškovi studenata 30 tisuća kuna, ove 4 tisuće nisu neka prevelika utjeha.