Pretraga

Dio škola nakon stravičnog potresa mora se kompletno rušiti, milijunske štete i na dva fakulteta

A- A+

U potresu koji je u utorak pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i mnoga okolna mjesta, stradale su brojne škole. Kako je priopćeno iz Vlade, neke od njih morat će se kompletno rušiti, a dio će se moći obnoviti. Također, na Metalurškom fakultetu u Sisku šteta se procjenjuje na čak osam milijuna kuna, a na Učiteljskom oko milijun i pol te se do kraja ljetnog semestra na oba nastava neće moći izvoditi.

30.12.2020., Petrinja – Posljedice jucerasnjeg potresa u Petrinji. Snazan potres pogodio je jucer Hrvatsku, epicentar potresa magnitude 6.2 je bio 3 kilometra od Petrinje. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u obilasku Petrinje Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Šire sisačko područje u utorak je pogodio potres magnitude 6.2 prema Richteru, pri čemu je, uz ljudske žrtve, nastala ogromna materijalna šteta. Stradao je i velik broj obrazovnih ustanova, a kako si priopćili iz Vlade, dio škola morat će se kompletno rušiti, a dio će se moći obnoviti.

Stanje po školama

U priopćenju Vlade navodi se kako od ukupno 53 škole na području Sisačko-moslavačke županije, koje pohađa ukupno 14.705 učenika i 21 vrtića koje pohađa 3.489 djece, zbog potresa potpunu sanaciju, odnosno izgradnju, zahtijeva njih pet. Devet ih je značajno oštećeno, a trinaest škola može se koristiti uz popravke.

– Posebno su teško stradale Osnovna škola Petrinja te srednja škola, koja je uz nju, gdje je došlo do značajnih urušavanja. Osim tih dviju škola potpunu sanaciju, odnosno izgradnju na području Sisačko-moslavačke županije zahtijevaju i Glazbena škola Frana Lhotke Sisak i Strukovna škola Sisak, područne škole Farkašić i Letovanić Osnovne škole Mladost iz Lekenika te matična škola OŠ Ivan Goran Kovačić iz Gora i područna škola Nebojan. Ministar je obišao i Srednju školu u Glini, na kojoj je izvana počela energetska obnova i koja će se najvjerojatnije moći obnoviti. Uz tu školu, značajna oštećenja imaju i Gimnazija Sisak, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Srednja škola Viktorovac, OŠ Ivana Kukuljevića i Ekonomska škola Sisak, OŠ Viktorovac, OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće (Topolovac), OŠ Dragutin Tadijanović (područna škola Mošćenica) i OŠ Mate Lovrak u Petrinji. Prema podacima Ministarstva, uz popravke je moguće koristiti Industrijsko-obrtničku i Tehničku školu u Sisku, OŠ Jabukovac, OŠ Ivo Kozarčanin u Hrvatskoj Dubici, OŠ Sunja, Srednju školu Topusko, Srednju školu Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici, OŠ Braće Bobetko u Sisku i OŠ Komarevo, OŠ 22. lipanj Sisak i OŠ Galdovo, OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće (Budaševo), OŠ Sela i OŠ Dvor, matičnu školu OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji, OŠ Glina i OŠ Braće Ribar u Sisku. U tim je školama uglavnom riječ o popucalim staklima, sitnijim puknućima i razbijenom namještaju, stoji u priopćenju Vlade.

Sredstva za obnovu škola, kažu u Vladi, povlačit će se iz europskog Fonda solidarnosti. Ministarstvo obrazovanja još uvijek prikuplja podatke o stanju obrazovnih institucija te će u skladu s time izraditi plan početka polugodišta na potresom pogođenom području. Potrebno je, istaknuo je ministar Radovan Fuchs, i vidjeti gdje su pojedina djeca smještena jer su zbog stradavanja njihovih domova neki odselili na druga područja. Ministar ističe i kako je potrebno vidjeti što je učenicima potrebno od pribora i alata za edukaciju.

Izdvojeni članak
Srednja škola Glina nakon potresa

[FOTO] Katastrofalni prizori iz srednje u Glini: Djelatnici u zadnji čas pobjegli iz škole

Milijunske štete na Metalurškom i Učiteljskom fakultetu

Osim na školama, milijunska šteta nastala je i na dva fakulteta na području pogođenom potresom. Riječ je o Metalurškom u Sisku te Učiteljskom u Petrinji.

– Na Metalurškom fakultetu u Sisku Sveučilišta u Zagrebu, koji pohađa ukupno 141 student, procijenjena je šteta osam milijuna kuna, dok je procijenjena šteta na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji pohađa ukupno 600 studenata, 1,5 milijun kuna. Izvođenje nastave na oba fakulteta neće biti moguće do kraja ljetnoga semestra, priopćeno je iz Vlade.

Podsjetimo, dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić, izvana zgrada ne izgleda kao da je strašno pogođena, no unutrašnjost je doživjela velika opterećenja. Pucali su zidovi, prozori, stropovi. Posvuda ima šute, cigli, stakla i dijelova namještaja, a o razmjere nastale štete možete vidjeti na fotografijama OVDJE.

Nekoliko fotografija objavio je i Metalurški fakultet na svojoj Facebook stranici.

– Iako su zgrade Fakulteta prošle pregled statičara nakon prvog vala potresa u ponedjeljak 28.12.2020. Drugi razorni potres je donio neizvjesnu budućnost. O svemu ćemo kontinuirano izvještavati, poručili su kratko s Metalurškog.


Stanovništvu koje se suočava s posljedicama razornog potresa pomoći možete pozivom na broj 060 9011. (Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru. Teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.)

Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji žele i mogu pomoći stradalima novčanom donacijom,
donacije uplate na sljedeći račun:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X

Više o potresu čitajte na sljedećim poveznicama:

Poruka mladića iz doma ganut će vas do suza: Od ravnateljice traži da pomognu vršnjacima iz Petrinje

Jučerašnji potres dodatno oštetio zagrebačku školu, dio učionica ne mogu koristiti u drugom polugodištu

Psiholozi dva zagrebačka faksa nude pomoć svima koji su doživjeli traumu od potresa

Zbor pozvao studente pogođene potresom da im se jave: ‘Dat ćemo sve od sebe da olakšamo situaciju’

[FOTO] Katastrofalni prizori iz srednje u Glini: Djelatnici u zadnji čas pobjegli iz škole

Kakva gesta: Učenicima iz područja pogođenih potresom nude besplatne pripreme za maturu

Studenti pokrenuli mnoštvo akcija za stradale u potresu, evo kako se možete priključiti

Docent s PMF-a objasnio što se jučer dogodilo: ‘Glavni uzrok nalazi se daleko od lokacije potresa’

S PMF-a kažu da su jutros zabilježili nove potrese: One koji su ih osjetili mole da ispune obrazac

Kako se određuje jačina potresa i što znači kad stručnjak kaže da je jedan 30 puta jači od drugog?

Stručnjaci izdali smjernice za djecu i mlade: Evo kako se nositi s traumom od potresa

Građani masovno organiziraju pomoć za unesrećene potresom, priključili se i studenti

Potres odnio još jedan mladi život, smrtno je stradao 20-godišnjak u Glini

U snažnom potresu koji je pogodio Petrinju smrtno stradala djevojčica

Pogledajte gdje se skloniti u slučaju potresa u Zagrebu

[FOTO] U jučerašnjem potresu teško oštećena zgrada Učiteljskog fakulteta

[FOTO] U snažnom potresu stradala škola: ‘Uočili smo napuknuća u vanjskim i unutarnjim zidovima’

S PMF-a pojasnili kako se trebamo ponašati tijekom potresa