Pretraga

Donosimo popis najpopularnijih škola prvog dana upisa: U pojedinima 8 puta više prijava od broja upisnih mjesta

A- A+

Na leđima gotovo 40 tisuća učenika ovih dana nalazi se veliki teret – moraju izabrati srednju školu u kojoj će nastaviti svoje obrazovanje i koja će im, vrlo je izgledno, odrediti daljnji životni put. Upisi u srednje krenuli su u utorak, mnogi osmaši popis prioriteta već su sastavili, a mi donosimo popis najpopularnijih škola u prvom danu upisa.

Ovogodišnji upisi u srednje krenuli su u utorak točno u podne. Iako je većina učenika već posložila listu prioriteta, ona ne mora biti konačna. Odabir programa za školsku godinu 2018./2019. traje sve do 10. srpnja.

32.606 kandidata u prvom danu prijavilo barem jednu školu

Izdvojeni članak

Kalkulator bodova za upis u srednju školu – alat koji upis u srednje škole znatno olakšava

Do srijede u 15 sati, pravo prijave srednjoškolskih obrazovnih programa putem sustava NISpuSŠ ostvarilo je ukupno 39.823 učenika. U tu brojku ulaze redovni učenici 8. razreda, učenici koji nisu 8. razred te kandidati izvan sustava obrazovanja RH.

Dio upisnih mjesta tako će nakon ljetnog roka zasigurno ostati nepopunjen, jer je ukupna kvota za upis u I. razred srednjih škola kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne samouprave 45.197 mjesta.

Prema podacima koje nam je dostavio CARNet, u prvom danu upisa u 2018. godini 32.606 kandidata prijavilo barem jedan obrazovni program.

Najpopularnije gimnazije u prvom danu prijava

Izdvojeni članak

20 gimnazija koje upisuju najbolji učenici u Hrvatskoj

Među gimnazijama je trenutno najpopularnija X. gimnazija Ivan Supek u Zagrebu. Tu školu do srijede u 15 sati prijavilo je ukupno 1.941 učenika. Usporedbe radi, X. gimnazija u svoja četiri programa – opći, opći uz skupinu predmeta na stranom jeziku, prirodoslovno-matematički i prirodoslovno-matematički uz skupinu predmeta na stranom jeziku,  upisuje ukupno 260 učenika.

Na dugom mjestu po broju prijava u prvom danu ovogodišnjih upisa nalazi se Gornjogradska gimnazija Zagreb. Zabilježeni broj prijava do srijede u 15 sati iznosio je 999. No, ova će gimnazija u školsku godinu 2018./2019. upisati 182 nova učenika i to u sedam razrednih odjela općeg gimnazijskog programa.

Popis deset gimnazija s najvećim brojem prijava do 15 sati u srijedu možete vidjeti u tablici u nastavku.

Izvor: CARNet

Najpopularnije strukovne škole u prvom danu prijava

Zdravstveno učilište u Zagrebu u prvom je danu najpopularnije među strukovnim školama. Ovu školu do srijede u 15 sati prijavilo je ukupno 1.892 učenika.

Izdvojeni članak

20 srednjih strukovnih škola koje upisuju najbolji učenici u Hrvatskoj

Ipak, brojni će bez svoga mjesta ostati jer  škola ove godine upisuje 224 đaka, dakle, osam puta manje. Zdravstveno učilište u Zagrebu učenika upisuje u sedam različitih programa – dentalni asistent, dentalni tehničar, farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, medicinski kozmetičar, sanitarni tehničar i zdravstveno-laboratorijski tehničar.

Gotovo izjednačena po broju prijava u prvom danu je i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu, koja je do jučer popodne u sustavu prikupila čak 1.860 prijava

Ipak, školu će moći upisati samo 258 učenika. Svi oni u ponudi također imaju sedam programa – prirodoslovna gimnazija, prirodoslovna gimnazija za sportaše, prirodoslovna gimnazija uz predmete na stranom jeziku, kemijski tehničar, geološki tehničar, ekološki tehničar i kozmetičar.

Popis deset strukovnih škola s najvećim brojem prijava do 15 sati u srijedu možete vidjeti u tablici u nastavku.

Izvor: CARNet

– Prilikom analiziranja ovih podataka mora se uzeti u obzir koliko škola ima programa odnosno koliko ima upisnih mjesta jer možemo reći da će škola što ima više upisnih mjesta, imati i više prijava kandidata. Napominjemo kako se podaci cijelo vrijeme mijenjaju, poručuju iz CARNet-a uz obje tablice podataka.

Prijave srednjih škola, kao što smo spomenuli, traju sve do 10. srpnja. Iznimka su obrazovni programi koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 2. srpnja. Konačne ljestvice poretka za sve programe, pa i one s ranijim rokom prijave, bit će generirane 13. srpnja.

Više o upisima u srednje škole

Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr.

Koja su zanimanja trenutno deficitarna i u kojima u vašoj županiji nedostaje radne snage, doznajte ovdje.