Pretraga

Doznajte u kojim županijama nastavnici štrajkaju u ponedjeljak: Čak ih je pet

A- A+

Drugi je dan štrajka nastavnika u srednjim i osnovnim školama, čiji sindikalni predstavnici od Vlade zahtijevaju povećanje plaće kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova i to za prosječno 6,11%. I dok su jučer štrajkale sve škole, od ovoga petka štrajk se odvija cirkularno – svakoga dana u nekoliko županija. Prve su na rasporedu za cirkularni štrajk bile Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska i Međimurska županija, a danas je objavljeno u kojim se županijama štrajka u ponedjeljak.

U utorak se štrajk odvija u tri županije, a o kojim je županijama riječ pogledajte ovdje.

Unsplash

Svakoga dana točno u podne Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školam (NSZSŠH)objavljuju u kojim će županijama učitelji i nastavnici štrajkati narednog radnog dana.

U ponedjeljak štrajk u pet županija

Izdvojeni članak

[Uživo štrajk u školama] Profesori prepjevali Grašu u štrajkaškom stilu

Upravo je tako najavljeno gdje se štrajk odvija u ponedjeljak – bit će to u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj (Grad Zagreb nije dio te županije), Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Sindikati u ponedjeljak očekuju još veći odaziv, a tada će biti najavljeno i koje županije štrajkaju u utorak ili sljedećih nekoliko dana, ovisno od dogovoru štrajkaškog odbora. Cijeli prvi ciklus će završiti već u petak i neće trajati deset dana, kako je najavljeno jer sindikati žele, ako ne dođe do dogovora, da sljedeći ponedjeljak započne novi ciklus, istaknuo je Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠH.

Prema podacima koje je iznijela čelnica SHU-a, Sanja Šprem, na današnjoj konferenciji za medije, u osnovnim školama Splitsko-dalmatinske županije Dubrovačko-neretvanske, Varaždinske i Međimurske županije prema trenutnim podacima štrajka 89,65%, ali još uvijek nisu obrađeni podaci svih škola. Konačni podaci od jučer govore da je štrajkalo 85,37% učitelja osnovnih škola.

Podatke za srednje škole obznanio je Mihalinec. U srednjim školama Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanske, Varaždinske i Međimurske županije 88,17% članova sindikata je u štrajku. Mihalinec je istaknuo kako brojke pokazuju da je štrajk i u srednjim školama drugi dan nastavljen malo većim intenzitetom nego u četvrtak.

SIndikalisti zadovoljni današnjim odazivom

Izdvojeni članak

Presjednik Sindikata Preporod savjetovao kako štrajk upisati u e-Dnevnik

Kako su nam ranije danas otkrile povjerenice oba sindikata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zadovoljne su današnjim odazivom na štrajk, a sami učenici uglavnom ne dolaze na nastavu.

– U Gimnaziji Metković nije organizirana nastava, kao ni u Gimnaziji Dubrovnik. Nema nastave ni na Korčuli, u Veloj luci, Blatu, Pomorskoj, a u Medicinskoj školi te Srednjoj školi Metković su samo četiri profesora koja održavaju nastavu, rekla nam je jutros Dana Svaguša, povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koja dodaje da ako negdje i ima ljudi koji bi radili, nema učenika koji su došli na nastavu.

Konferenciju za medije jutros je održao i predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, čiji su članovi također u štrajku. Iznio je podatke kojima raspolažu njegovi sindikalni povjerenici.

– U županijama u kojima se danas štrajka većina je naših članova, pa će biti zanimljivo vidjeti koje će brojke kolege iznijeti u 12 sati. Odaziv je i drugi dan dobar. U Varaždinskoj županiji 84,88, u Splitskoj 84,03, u Međimurskoj 86, a i Neretvanskoj oko 64 posto. To je visok odaziv osobito jer se radi o drugom danu štrajka, kazao je Stipić, prenosi Index.hr i još jednom napomenuo kako će štrajk trajati dok god vlada na prihvati zahtjeve sindikata, te kako nije nebitno i to što štrajkaši imaju podršku ministrice Blaženke Divjak.

Drugi dan štrajka pratite uživo na portalu srednja.hr.

 

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

[Uživo štrajk u školama] Pratite s nama drugi dan štrajka

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Još jedan štrajk u obrazovnom sustavu? Traže se veće plaće i za zaposlenike na fakultetima

Izvukli smo deset najvažnijih stvari o štrajku s današnje pressice nastavničkih sindikata

Pravobraniteljica za djecu upozorava: ‘Štrajk bi mogao stvoriti probleme učenicima’

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Sindikalisti zadovoljni početkom štrajka: ‘I učenici su uz nas’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Predsjednica Sindikata učitelja otkrila nam je koliko je izgledno da će profesori u štrajk