Pretraga

Pravobraniteljica za djecu upozorava: ‘Štrajk bi mogao stvoriti probleme učenicima’

A- A+

Ovoga četvrtka započeo je štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Rezultat je on propalih pregovora nastavnika i Vlade oko povećanja plaće nastavnom i nenastavnom osoblja. Konkretno, sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%. Istovremeno, Vlada šalje poruku kako koeficijenti ne mogu biti predmet pregovora sa sindikatima i predlaže povećanje plaće kroz dodatke i to dvokratno za 4% do lipnja. Novonastala konfliktna situacija i štrajk koji od sutra započinje cirkularno po županijama mogli bi biti problematični za učenike i roditelje, upozorava pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević.

Foto: Denis Gaščić, srednja.hr| press, http://dijete.hr

U današnjem štrajku sudjeluje 85% zaposlenih u srednjim i 89% zaposlenih u osnovnim školama, trenutni su to podaci Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Od petka započinje cirkularni način štrajkanja, što znači da se on ne održava u čitavoj Hrvatskoj, nego samo u nekoliko županija dnevno. Sutra se štrajka u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

‘Nadamo se da će se u što kraćem roku razriješiti nastali spor’

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Da bi upravo cirkularni štrajk (čiji jedan ciklus traje deset dana) mogao biti problematičan, ističe u svom dopisu Ministarstvu i sindikatima pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević.

– Cirkularni štrajk u sustavu odgoja i obrazovanja koji je najavljen s početkom 10. listopada 2019. s neizvjesnim trajanjem i ritmom, mogao bi stvoriti probleme učenicima i roditeljima. To se naročito odnosi na pravovremenu pripremu djece za nastavu te naknadno odrađivanje izgubljenih sati na što primjenjiviji i prihvatljiviji način, kako za učenike, tako i za njihove roditelje, budući da štrajk, kao Ustavom zagarantirano pravo, nije u školama posebnim zakonom vremenski ograničen. Nadamo se da će se u što kraćem roku razriješiti nastali spor između školskih sindikata i Vlade RH, kako bi se djeci omogućilo njihovo ustavno pravo na obrazovanje, ali i nesmetano odrastanje, upozorava u svom dopisu Pirnat Dragičević.

Pravo na obrazovanje propisano Konvencijom o pravima djeteta

Izdvojeni članak

[Uživo štrajk u školama] Sindikati uspješni prvog dana štrajka, a možda im se priključe i profesori s faksa

Prethodno je u istom dopisu preporučila Vladi i sindikatima da u svojem djelovanju daju prednost najboljem interesu djeteta, a u skladu s odredbama Konvencije o pravima djeteta.

– Apeliramo na sve uključene strane da ne dopuste da ijedno dijete ispašta zbog njihovog konflikta i teškoća u postizanju dogovora među njima. Konvencijom o pravima djeteta propisano je pravo svakoga djeteta na obrazovanje, ali i obaveza države da osigura obavezno i besplatno osnovno školovanje, poručuje pravobraniteljica Pirnat Dragičević čiji službeni dopis možete vidjeti u nastavku (ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu), a događaje vezane uz štrajk uživo pratite na srednja.hr.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [393.27 KB]

 

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Sindikalisti zadovoljni početkom štrajka: ‘I učenici su uz nas’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Uživo na srednja.hr: Počeo je štrajk nastavnika diljem Hrvatske

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Predsjednica Sindikata učitelja otkrila nam je koliko je izgledno da će profesori u štrajk