Pretraga

Još jedan štrajk u obrazovnom sustavu? Traže se veće plaće i za zaposlenike na fakultetima

A- A+

Ovoga četvrtka započeo je štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Nastavnički sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%, a Vlada šalje poruku kako koeficijenti ne mogu biti predmet pregovora sa sindikatima i predlaže povećanje plaće kroz dodatke i to dvokratno za 4% do lipnja. No, Vlada i Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovoga su četvrtka zaprimili još jedan zahtjev – povećanje plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja sada traži i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja!

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas je Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslao zahtjev za povećanjem plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja! Kako neslužbeno doznajemo, o daljnjem razvoju situacije i postupcima vezanim uz zahtjev o povećanju plaće članovi  Velikog vijeća ovog sindikata razgovarat će na sastanku koji se održava u petak u 15 sati.

Svoje zahtjeve Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja sažeo je u četiri točke – traže povećanje plaća nenastavnom osoblju, osoblju u nastavnim zvanjima, vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3% oduzetog 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10%) zaposlenicima koji za to ostvaruju odgovarajući uvjet staža. Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Priopćenje Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Izdvojeni članak

[Uživo štrajk u školama] Sindikati uspješni prvog dana štrajka, a možda im se priključe i profesori s faksa

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u ime svojih članova postavlja Vladi Republike Hrvatske zahtjev za povećanjem plaće zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kako slijedi:

1. povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto;
2. povećanje plaća osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto;
3. vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto oduzetog 2013. godine svim zaposlenicima te
4. vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju odgovarajući uvjet staža.

Obrazloženja

1. POVEĆANJE PLAĆA NENASTAVNOM OSOBLJU ZA 6,11 POSTO

Nenastavno osoblje (službenici i namještenici) u sustavu znanosti i visokog obrazovanja su zaposlenici koji rade na pomoćno-tehničkim poslovima i ostalim poslovima čije je obavljanje potrebno radi pravodobnog i kvalitetnog obavljanja poslova iz djelokruga rada ustanova, sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. U sustavu je notorna činjenica da se radi o generalno potplaćenoj kategoriji zaposlenika bez čijeg rada javne ustanove ne bi mogle redovno funkcionirati.

Zahtjev za povećanjem plaće nenastavnom osoblju istovjetan je zahtjevu prosvjetnih sindikata koji od Vlade RH traže povećanje koeficijenata složenosti poslova svih zaposlenih na nenastavnim radnim mjestima u osnovnim i srednjim školama za 6,11 posto. Smatramo da bi bilo potpuno neopravdano da zaposlenici unutar sustava javnih službi na istim radnim mjestima i za istu složenost poslova budu različito plaćeni.

2. POVEĆANJE/UJEDNAČAVANJE PLAĆA OSOBLJU U NASTAVNIM ZVANJIMA ZA 3,5 POSTO

Koeficijent složenosti poslova radnih mjesta predavača i umjetničkog suradnika treba povećati za 3,5 posto kako bi se izjednačio s početnim koeficijentima ostalih nastavnih radnih mjesta odnosno koeficijentom asistenta. Navedena razlika u koeficijentima predavača i umjetničkih suradnika u odnosu na asistente neopravdano egzistira već dugi niz godina i nužno ju je konačno ukloniti. Dodatni razlog za povećanje koeficijenta predavača je i zahtjev prosvjetnih sindikata da se početni koeficijent učitelja i nastavnika u srednjim školama izjednači s koeficijentom asistenta. Kako su poslovi asistenta, učitelja i nastavnika te predavača usporedivi po složenosti poslova, bilo bi neopravdano i diskriminatorno da predavač ostane na nižem početnom koeficijentu složenosti poslova od asistenta u visokom obrazovanju ili učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

3. VRAĆANJE KOEFICIJENTA SLOŽENOSTI POSLOVA OD 3 POSTO ODUZETOG 2013. GODINE SVIM ZAPOSLENICIMA

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Plaće svih javnih službenika i namještenika su u ožujku 2013. godine umanjene za 3 posto. U posljednjih nekoliko godina Vlada RH je dijelu zaposlenih u državnim službama korekcijom koeficijenata složenosti poslova vratila razine plaća na onu iz 2013. godine, a nekima je plaće i dodatno povećala. Prošle godine Vlada RH uvećala je i koeficijente zaposlenih u socijalnoj skrbi od 3 do 23 posto. Sustav znanosti i visokog obrazovanja je među rijetkima kojemu u proteklih šest godina ni na koji način nisu nadoknađeni neopravdano umanjeni koeficijenti složenosti poslova. Smatramo da Vlada RH to treba učiniti u ovom trenutku i to u odnosu na sve zaposlenike u sustavu.

4. VRAĆANJE UVEĆANJA KOEFICIJENATA SLOŽENOSTI POSLOVA PO OSNOVI OSTVARENIH GODINA RADNOG STAŽA U JAVNIM SLUŽBAMA (4, 8 i 10 POSTO) ZAPOSLENICIMA KOJI ZA TO OSTVARUJU ODGOVARAJUĆI UVJET STAŽA

Ukidanjem dodatka na plaće za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto 2014. godine snažno su pogođeni najstariji zaposlenici u sustavu. Primjerice, plaća redovitog profesora s više od 35 godina staža u apsolutnom je iznosu danas manja nego što je bila početkom 2009. godine. Sukladno tome, kupovna moć plaće redovitog profesora danas je oko 12 posto manja nego 2009. Razlog tome u najvećoj mjeri leži upravo u ukidanju dodataka od 4, 8 i 10 posto. Osim poboljšanja materijalnog statusa starijih radnika, navedeni dodatak je nužno vratiti u sustav jer on i dalje egzistira u sustavu državnih službi.

U tijeku štrajk u gotovo svim osnovnim i srednjim školama

Podsjetimo, od danas je u štrajku većina osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama prethodno su od Vlade zatražili povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11 posto.

Vlada je u postupku mirenja ustvrdila kako koeficijenti ne mogu biti predmet pregovora sa sindikatima i predložila povećanje plaće zaposlenima u osnovnim i srednjim školama za 2 posto od 1. listopada i još toliko od 1. lipnja 2020., što su sindikati odbili.

Narednih dana štrajk će se odvijati cirkularno, po županijama, počevši u petak sa Splitsko-dalmatinskom, Dubrovačko-neretvanskom, Varaždinskom i Međimurskom županijom. Tijek ovog štrajka pratite uživo na srednja.hr.

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Uživo na srednja.hr: Počeo je štrajk nastavnika diljem Hrvatske

Pravobraniteljica za djecu upozorava: ‘Štrajk bi mogao stvoriti probleme učenicima’

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Sindikalisti zadovoljni početkom štrajka: ‘I učenici su uz nas’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Predsjednica Sindikata učitelja otkrila nam je koliko je izgledno da će profesori u štrajk