Pretraga

Foto dani postaju međunarodni: ‘Trajat će 10 dana i okupit će stotinjak umjetnika iz cijele Europe’

A- A+

U Zadru su prije dva dana zatvoreni 3. po redu Foto dani mladih. Najbolji mladi fotografi su tijekom četiri dana stvorili više od tisuću slika, a tek što je karavana napustila Donatov grad organizatori su počeli s planiranjem. Razgovarali smo s idejnim začetnikom i organizatorom Filipom Treznerom koji nam je otkrio ambicije za sljedeću godinu.

Izdvojeni članak

Maturanti na FDM-u: ‘Strah od državne mature nije razlog da propustimo ono što zaista volimo’

Često čujemo kako mladima u Hrvatskoj nedostaje inicijative te da su pretjerano inertni. Početkom svibnja je ekipa iz udruge Izvan fokusa po treću godinu za redom demantirala ‘zle jezike’ organiziravši i uspješno realiziravši Foto dane mladih.

Tijekom četiri dana 50-ak fotografa i gotovo 30 modela je napravilo više od tisuću fotografija, a medijski prostor Lijepe naše je brujao o ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Priču su ove godine prepoznali i ozbiljniji sponzori pa je organizacija bila bolja no ikad.
Tek što je 80-ak sudionika napustilo Zadar, a treći Foto dani mladih službeno zatvoreni ova još uglavnom golobrada ekipa počela je kovati planove za sljedeću godinu. 

Kako bismo doznali što se sprema iduće proljeće ili ljeto ispred sebe smo posjeli 17-godišnjeg Filipa Treznera, idejnog začetnika i organizatora FDM-a. Nasmijani Karlovčanin nam je samouvjereno otkrio ambiciozan plan koji bi, ne bude li problema, trebao Hrvatsku smjestiti na fotografsku kartu Europe.

S: Za početak mi reci, jeste li uspjeli u namjeri da ovogodišnji Foto dani budu bolji od svih dosadašnjih?

Vjerujem da smo uspjeli sve skupa dići na jednu višu razinu. U prilog tome govori činjenica da smo imali pet puta više sudionika nego prošle godine na Lošinju, da je manifestacija trajala dan duže i da su se fotografi natjecali u jednoj kategoriji više. Uz to smo imali i puno više predavanja renomiranih gostiju te smo kroz fotografije kulturne i prirodne baštine promovirali ljepotu i znamenitosti Hrvatske.

Zadovoljni smo ovogodišnjim programom, a isto tako nam je drago što smo mogli osigurati sudionicima dovoljno vremena da se uz fotografiranje stignu opustiti i odmoriti. Glavni nam je cilj bio na jednom mjestu okupiti vršnjake koji dijele iste ciljeve, stvoriti dobru atmosferu i iz toga izvući ono najbolje – novo znanje i iskustvo.

Izdvojeni članak

U jurnjavi za kadrom: Mladi fotografi otkrivaju kako stvoriti umjetničku fotografiju pod vremenskim pritiskom

S: Kakvi su planovi za 4. Foto dane mladih? Imate li već formiranu shemu na kojoj gradite projekt?

Iduće godine planiramo sasvim novu priču – Međunarodne foto dane mladih. Ideja je okupiti mlade fotografe iz svih zemalja Europske unije kako bi upoznali svoju novu članicu, odnosno Hrvatsku. Maifestacija bi se održavala na prvu godišnjicu našeg ulaska u Uniju. Trajali bi, nadam se, čak deset dana, a vjerujem da će nas kroz svoje fondove podržati i Europska unija. Također, očekujemo potporu hrvatskih ministarstava, gradova, udruga i asocijacija.

Pozvali bismo od dva do četiri fotografa iz svake od 27 država EU. Cilj je da tih 50, 100 inozemnih mladih umjetnika napravi potpuno novu seriju fotografija Hrvatske te na taj način je promovira diljem cijelog kontinenta. To bi Lijepoj našoj donijelo mnogo više od samih fotografija. Pružilo bi nam priliku da se naša kultura i prirodne znamenitosti približe mladoj europskoj publici.

S: Imate li već ideju u kojem dijelu Hrvatske bi se manifestacija održala?

Centralni bi program bio, vjerojatno, podijeljen na Zagreb i Zadar. Iz tih bi se gradova svakodnevno organizirali izleti po cijeloj Hrvatskoj kako bi se što više kulturnih i prirodnih znamenitosti predstavilo sudionicima.

Izdvojeni članak

Nova-stara kraljica FDM-a: Srednjoškolka Lili Zaneta obranila titulu najbolje mlade fotografkinje

S: Hoće li novi format, ukoliko bude realiziran, promijeniti nešto u načinu prijava za domaće fotografe?

Kako ne bismo izgubili publicitet koji imamo među fotografima u Hrvatskoj i brend koji smo stvorili, pokušat ćemo razdvojiti nacionalni i međunarodni program. Ionako različit pogled na Hrvatsku imaju naši mladi ljudi i oni iz inozemstva. A nažalost većina domaćih fotografa se ne može nositi sa inozemnim starijim kolegama, što u opremi što u znanju i iskustvu.
Stoga, kako ne bismo zapostavili domaće fotografe planiramo odvojiti programe.

S: Projekt je zaista zahtjevan i velik. Mislite li da će te uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju na vrijeme?

Mi smo već sada ušli u partnerstvo s udrugom Carpe Diem, a i Canon Hrvatska će nas i iduće godine podržati. U razgovoru smo i s drugim sponzorima, a također ciljamo na fondove Europske unije. Vrlo brzo ćemo znati hoćemo li dobiti novac od njih i ukoliko prođemo na tim natječajima. Ako ne dobijemo lovu manifestacija ide, ali u manjem obujmu. Ako dobijemo onda ovaj maksimum.