Pretraga

Fuchsov savjetnik otkrio kada bi trebali stići testovi za škole: ‘Dajemo povjerenje roditeljima’

A- A+

Zbog ogromnog broja zaraženih u školama, a kako bi se smanjio broj samoizolacija, učenici će se jednom tjedno prije nastave testirati na COVID-19. Testiranje je dobrovoljno, a učenici će u školama dobiti dovoljno testova za mjesec dana. Kako je otkrio savjetnik ministra Fuchsa, Božo Pavičin, testovi bi trebali biti nabavljeni već ovog tjedna, ali još nije određen konkretan datum kada će testiranje započeti. Pavičin je još jednom naglasio da je testiranje dobrovoljno i kaže da u Ministarstvu daju puno povjerenje roditeljima.

Foto: Unsplash

Jutros je u emisiji Hrvatskog radija, U mreži prvog, tema bilo testiranje učenika na koronavirus. Mjera je to koja je najavljena prošlog tjedna, a za učenike koji se testiraju i imaju evidentiran negativan test ukinula bi se samoizolacija. Testove će učenici dobiti u školama, a kako je za Hrvatski radio izjavio Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja, testovi bi mogli biti nabavljeni već ovaj tjedan.

Testovi bi mogli biti nabavljeni već ovaj tjedan

– Uvjet za ukidanje izolacije je testiranje učenika, a dovoljna količina mogla bi biti nabavljena ovaj tjedan. Potom ide distribucija u 1.300 matičnih škola plus 1.000 područnih škola koje moraju dobiti dovoljnu količinu testova za određeno razdoblje. Kad se podijeli roditeljima i onda bi se krenulo u mjeru oslobađanja u kojoj bi u suradnji s HZJZ-om kao što propisuje skraćenje jednako tako propisali i tu mjeru. Za jedan tjedan testiranja treba 450.000 testova, a ako se pojavi pozitivan učenik u razredu onda treba računati na još 200.000 testova, dakle 650.000 testova tjedno. Nitko nema obvezu testiranja, a učenici koji su cijepljeni i preboljeli COVID-19 ne podliježu mjerama samoizolacije pa ako se testiranje kod njih ne obavi u tome trenutku onda oni ionako ne podliježu samoizolaciji, rekao je za Hrvatski radio Pavičin.

Dodaje, ako se kod učenika izuzetih od samoizolacije i testiranja pojave simptomi, vrlo je izvjesno da će roditelj sam testirati djecu jer to rade i sada. Bilo je i zamjerki kasni li se u Hrvatskoj s ovom mjerom, jer se u, primjerice Austriji, ona provodi već godinu i pol.

– Mi smo dugo razmišljali o tome, a onda vi kažete da se kasni, a prošli tjedan imamo napade da se ide s time kako bi netko zaradio novac na testovima. Mi smo zemlja koja ima najmanje dana zatvorene škole u svijetu. Sustav obrazovanja je funkcionirao do ove omikron-varijante koji je stvarno ispraznio učionice. Zato krećemo s ovom mjerom kako bi se što više učenika vratilo u učionice, istaknuo je Pavičin.

Izdvojeni članak

Zastupnik Grmoja: Testiranje učenika se uvodi da bi netko iz HDZ-a na tome zaradio, škole nemaju ni osnovno

Pavičin: Dajemo puno povjerenje roditeljima

Predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Udruge ravnatelja osnovnih škola Đuro Baloević slaže se s testiranjem djece. I on ističe problem porasta zaraženih i učenika u samoizolaciji.

– Prošli petak je bilo oko 20% učenika osnovnih škola u županiji je bilo u samoizolaciji. U nekim školama popriličan broj razrednih odjela je u potpunosti u nastavi na daljinu, dakle po modelu C. To je neodrživo stanje. Brojke sa zaraženim djelatnicima su nešto povoljnije iako smo i tu imali ova dva tjedna odgovarajućih poteškoća s pronalaženjem zamjena za nastavnike, pa makar i nestručnu da bi nastava mogla teći, rekao je.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, smatra kako je mjera testiranja najbolje rješenje u ovom trenutku kako djeca koja nisu zaražena ne bi morala sjediti kod kuće.

– Imamo u prosjeku 2.000 djece dnevno pozitivno, onda je to 40.000 njih koji idu u samoizolaciju ako ih ima po 20 razredu. To je sigurno mjera koja nije na dobrobit sigurnosti u školi nego i da nastava bude u učionicama, rekla je Pavić Šimetin.

Svjesna je da uvijek postoji određena grupacija ljudi koja će biti protiv neke mjere. Tako je za sutra najavljen prosvjed ispred HZJZ-a. Pavić Šimetin kaže da mjera testiranja učenika neće uspjeti ako ju roditelji neće podržati i provoditi. Stav je i da bi otpor bio veći da se mjera ranije uvela, ali da ‘sada imamo više roditelja koji vide koliko je teško za njihovu djecu koji idu iz samoizolaciju u samoizolaciju’.

Pavičin je rekao kako je odlučeno da se testira kod kuće, a ne u školama, zbog lakše i učinkovitije provedbe.

– Dajemo puno povjerenje roditeljima, moramo započeti vraćanje povjerenja roditelja u obrazovni sustava i obrazovnog sustava u roditelje. Bez uzajamnog povjerenja nema šanse da će uspjeti. Veliki postotak roditelja nema razloga da ne rade testiranje, a ako ne rade onda to ne rade zbog svog djeteta koje sjedi do njega, rekao je Pavičin za Hrvatski radio.

Izdvojeni članak

Ministarstvo otkrilo detalje testiranja učenika: Bit će dobrovoljno, evo tko je oslobođen

Ravnatelji zbog nove mjere dobivaju pisma raznih inicijativa

Smatra i da je ova mjera koju HZJZ donosi za skraćenje dobra i za nastavno osoblje, koje će vratiti i nastavnike što prije u škole. Otkrio je i kako ravnatelji zbog provedbi epidemioloških mjera u školama dobivaju pisma ‘inicijativa, udruga, parapolitičkih institucija i ljudi’.

– Molim ih da sve one koji odluče maltretirati ravnatelje i profesore s pismima da ih šalju u Ministarstvo jer oni nisu ništa krivi, oni samo provode odluke. Pustite razrednike, profesore, ravnatelje više na miru, to je prevršilo svaku mjeru. Počelo je od maski, sad kreće na testiranje. Ovo bi moglo vrlo brzo završiti, neka puste ravnatelje i profesore na miru da rade posao za koji su plaćeni i školovani, a to je školovanje naše djece, naglasio je.

Baloević iz Udruge ravnatelje potvrdio je da su pisma počela stizati čim je najavljena mogućnost testiranja učenika. Riječ je, kaže, o pismima dugima od šest do osam stranica tekstova tumačenja i citiranje raznih pravnih akata, međunarodnih povelja i drugoga. Naglašava da adresa za slanje tih pisama nisu ravnatelji i škole. Ipak, dodaje, suradnja s većinom roditelja je dobra, a ravnatelji nastoje ‘napraviti sve što je moguće da što više i što dulje djeca budu u školi na nastavi uživo’.

Na tvrdnje nekih da je vrh štapića za testiranja dezinficiran etilenoksidom koji izaziva rak Pavić Šimetin je rekla da su neki građani smislili svakakve stvari.

– To su oni koji žele opstruirati i napraviti nezgodu za sve nas. Za mjeru testiranja učenika da bi funkcionirala pozivamo roditelje na suradnju, da to odrade najbolje što mogu za svoje dijete jer je to za njihovu djecu najbolje, kao i za njihove prijatelje u razredu, rekla je Pavić Šimetin za Hrvatski radio.