Pretraga

Još dvije županije zatvaraju srednje, ali tvrde da epidemiološka situacija u školama nije loša

A- A+

Prema podacima Stožera civilne zaštite RH, u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom utvrđena je kod 4.080 osoba, što je najveći dnevni rast od početka epidemije. S ciljem sprječavanja širenja zaraze donesene su nove mjere koje na snagu stupaju u ponoć s petka na subotu. One ne uključuju zatvaranje škola, nego će o modelima nastave odlučivati lokalni stožeri u suradnji sa županijskim epidemiolozima. Međimurska županija tako je odlučila da srednje škole prijeđu na online nastavu od ponedjeljka na dva tjedna, a u Primorsko-goranskoj na online nastavu prelazi se od 14. prosinca.

Foto: srednja.hr

Nakon Varaždinske i Osječko-baranjske, zbog epidemiološke situacije i srednje škole Međimurske županije od ponedjeljka prelaze na online nastavu. Na online nastavu od 14. prosinca prijeći će i sve srednje škole u Primorsko-goranskoj županiji i to će potrajati do zimskih praznika.

U Međimurskoj online nastava na dva tjedna

– U C model nastave prelaze sve škole, dakle njih sedam. Nastava u C modelu tako će se odvijati naredna dva tjedna nakon čega se učenici vraćaju u škole. U osnovnim školama nastava se i nadalje odvija u mješovitom modelu, kaže nam Branka Novak, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije.

Model nastava se, dakle, mijenja u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, Gospodarskoj školi Čakovec, Graditeljskoj školi Čakovec, Srednjoj školi Čakovec, Srednjoj školi Prelog te Tehničkoj školi Čakovec.

Pročelnica Novak nije željela iznositi brojke zaraženih učenika i nastavnika, iako, kaže nam, podatke o tome imaju.

– Situaciju pratimo i imamo podatke no odlučili smo da ih ne objavljujemo zato što se iz trenutka u trenutak mijenjaju pa u času objave više nisu točni. Odluka o prelasku na C model nastave nije bila donijeta zato što je u školama jako mnogo zaraženih nego kao iskaz solidarnosti srednjoškolskog sustava s općom situacijom u županiji. Prije svega zato što većina učenika sudjeluje u javnom linijskom prijevozu u kojem je rizik od zaraze iznimno velik za sve sudionike, kako za učenike tako i za ostale putnike. Situacija u samim školama stabilizirala se. U većini je bila znatno povoljnija nego prethodnih tjedana, a u dvije je škole bila neznatno lošijoj fazi. Donošenje takve odluke zahtijevali su epidemiolozi i liječničke asocijacije procjenjujući da su učenici asimptomatski širitelji zaraze. No takve procjene nisu ni potvrđene ni opovrgnute istraživanjima, zaključuje Novak.

U Primorsko-goranskoj na online nastavu srednje prelaze od 14. prosinca

Osim Međimurske, odluku o prelasku na online nastavu za srednje škole donijela je i Primorsko-goranska županija, ali od 14. prosinca pa do zimskih praznika.

– Tijekom ovog tjedna bilo je puno sastanaka s ravnateljima škola i zaključak i ravnatelja i osnivača i Stožera je sljedeći: do polugodišta osnovne škole u PGŽ će nastaviti raditi prema modelu A, nastava će se i dalje odvijati u razredima. Što se tiče srednjih škola, one će promijeniti model nastave, prijeći će s A, odnosno B modela, u C model, znači online i to s 14. prosincem. Znači posljednjih osam dana polugodišta predlažemo da srednje škole u PGŽ prijeđu na online nastavu. Ne zato što je epidemiološka slika u školama loša, nego zbog prevencije. Što se tiče online nastave, dogovorili smo se s ravnateljima srednjih škola da se praksa i vježbe i dalje odvijaju u strukovnim školama u vježbaonicama, jer je za njih vrlo teško prijeći na online nastavu. Istaknut ću da niti jedan ravnatelj s kojim sam razgovarala zapravo ne želi online nastavu za svoje učenike, rekla je na konferenciji za medije Edita Stilin, pročelnica za obrazovanje u PGŽ.

Tvrdi kako je ova odluka odgovorna i profesionalna, kako se i ponašaju svi zaposlenici i učenici u školama PGŽ.

– Ukoliko se negdje procijeni da je situacija takva da je previše preventivnih samoizolacija, onda će se možda na model C prijeći negdje i ranije, kao što trenutno imamo situaciju da je predmetna nastava u OŠ Milan Brozović Kastav u modelu C i područna škola na Vrbniku je također u modelu C, kaže Stilin.

U PGŽ pozitivno 150 učenika i 30 djelatnika škola

Iz samog Stožera PGŽ ističu kako kontinuirano analiziraju podatke koji ih dovode do zaključka da prijenos virusa nije velik među učeničkom populacijom.

– Nakon analize koju radimo kontinuirano došli do podataka i do zaključaka vezano uz epidemiološku situaciju u školama i eventualnog doprinosa škola epidemiološkom stanju u županiji. Trenutno je 159 pozitivnih učenika, nastavnika i osoblja škola je 30, a pozitivnih studenata je 43, a učenika u samoizolaciji je 2.220, a broj studenata u samoizolaciji je 120, broj razreda u samoizolaciji je 102. Koliko god ove brojke zvuče velikima i jesu velike, one prvenstveno predstavljaju organizacijski problem za škole. Međutim, prilično smo sigurni na bazi analiza da doprinos širenju epidemiji u županiji nije veliki iz škola, odnosno vrlo mali je broj slučajeva obolijevanja učenika i nastavnika koji se mogu povezati isključivo sa akviriranjem infekcije tijekom školskih aktivnosti, dakle održavanja nastave. Većina slučajeva i među učenicima i nastavnim osobljem povezana je s nekim drugim okolnostima, kažu iz Stožera PGŽ.

Podsjetimo, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja rekli su kako će odluka o modelima nastave ostati na lokalnim stožerima, županijskim epidemiolozima i ravnateljima. Na nacionalnoj razini donesena je odluka o ukidanju drugog dijela zimskih praznika i produljenju prvog dijela tih praznika, o čemu više možete čitati ovdje.