Pretraga

Menstruacija u svemiru: Jeste li ikada razmišljali kako se astronautkinje nose s njom?

A- A+

Briga o tome kako će žene podnositi menstruaciju u svemiru postojala je i prije nego im je odlazak u svemir bio omogućen. Neki su predviđali razne teškoće, primjerice, nemogućnost normalnog istjecanja krvi iz ženinog tijela s obzirom na nedostatak gravitacije. Također, predviđalo se da će biti lošije od muškaraca u ovom poslu, upravo radi toga što će imati menstruaciju. Međutim, pokazalo se da ove pretpostavke ne stoje. No, postoji jedan problem s kojim se zaista susreću.

Sally Ride, foto: screenshot, Youtube

Prva Amerikanka u svemiru, Sally Ride, ispričala je o svom prvom iskustvu leta sa Zemlje, koje pokazuje kako u NASA-i tad nisu bili dobro informirani o menstruaciji. Naime, prije polaska trebali su pripremiti tampone koje će koristiti tijekom jednotjedne misije. Pitali su hoće li joj sto tampona biti dovoljno, što je daleko veći broj od potrebnoga.

Menstruacija ne smanjuje učinkovitost astronautkinja

1964. godine objavljen je izvještaj u kojem se pretpostavljalo da će žene imati smanjenu učinkovitost u odnosu na muškarce. Ta se pretpostavka odnosila specifično na pojavu menstruacije unutar misija na koje bi potencijalne astronautkinje odlazile. Ipak, tijekom obuke su pokazale da nije tako.

Provedeni su testovi kojima se trebalo utvrditi jesu li kandidati podobni za odlazak u svemir. Rezultati nisu podupirali prethodno navedenu pretpostavku, s obzirom da je bilo više uspješnih žena, čak 68 posto, za razliku od muškaraca, od kojih je 56 posto prošlo.

Mikrogravitacija ne utječe na menstruaciju

Izdvojeni članak

Tampon knjige? Iza ovog njemačkog proizvoda stoji krvavo dobar razlog

Postojala je i briga oko toga hoće li menstruacija moći normalno izlaziti iz tijela. Pretpostavljali su da će mikrogravitacija loše utjecati na tijelo, tako što će prouzročiti da krv umjesto iz tijela teče gore u tijelo.

Svoja predviđanja su temeljili na općenitom znanju o funkcioniranju ljudskog tijela u svemiru. Točnije, o povećanom zadržavanju krvi i ostalih tekućina u gornjem dijelu tijela, radi tog što nam tijela nisu navikla na smanjenu gravitaciju, o čemu možete više pročitati ovdje.

No, buduće astronautkinje ova predviđanja nisu brinula. One su znale da se način protjecanja krvi u tijelu razlikuje od menstruacije. Razlika je u tome što je cirkuliranje krvi određeno ulogom arterija i vena, dok menstruaciju kontroliraju hormoni.  Njihov odlazak u svemir u konačnici je pokazao da su bile u pravu.

Neke astronautkinje ipak odluče preskočiti menstruaciju

Iako ju u svemiru normalno mogu imati, okolina u kojoj se nalaze im može uzrokovati druge probleme. Primjerice, količina pilula i tampona koju trebaju ponijeti sa sobom, kao i problemi sa odlaganjem nastalog otpada. O tome je govorila ginekologinja Varsha Jain, a prenio The Atlantic.

Spomenula je primjer žena koje odlaze na duže misije, te se dotaknula mogućeg primjera iz budućnosti. Naime, za potrebe misije vezane uz Mars, žena bi trebala provesti tri godine u svemiru. Ako pretpostavimo da želi izbjeći problem sa odlaganjem otpada, radi čega želi preskočiti sve menstruacije, bit će joj potrebno oko 1100 pilula.

Izdvojeni članak

Djevojka premazuje lice mengom i fotka se za Instagram, a tim činom želi poslati važnu poruku

To je i dalje velika količina stvari koje treba ponijeti sa sobom, radi čega je teško za njih pronaći prikladno mjesto.

Stoga postoje druge opcije, kao što je IUD (hormonal intrauterine device), koji ženama predstavlja jednostavnu opciju – maleni su i ugrađeni u tijelo, nakon čega astronautkinje više ne moraju razmišljati o količini stvari i njihovom skladištenju.

Jednom kad imaju IUD, one više ne moraju brinuti oko toga hoće li popiti pilulu u isto vrijeme kao i dan ranije, hoće li zaboraviti popiti pilulu i slično. A nakon što se ukloni, menstrualni ciklusi opet postaju normalni.

Međunarodna svemirska postaja nije prilagođena potrebama žena

Čak i uz sve navedeno, postoje astronautkinje koje se ne žele odreći menstruacije, te ističu da one s njom nemaju problema. Dakle, najnormalnije obavljaju sve poslove i briga oko odlaganja otpada im nije problem. No, tu postoji još jedna poteškoća s kojom se mogu susresti.

U Međunarodnoj svemirskoj postaji uobičajena je praksa reciklirati urin da bi se dobila voda. Postojeći sustav za reciklažu savršeno funkcionira kad se radi samo o urinu. No, dobivanje vode nije moguće ako se u urinu nalazi krv, što se događa kad astronautkinje imaju menstruaciju.