Pretraga

Mitovi o seksu i zaštiti u koje mnogi još uvijek vjeruju

A- A+

Unatoč seksualnom odgoju, brojnim edukativnim materijalima i trudu zdravstvenih djelatnika da informiraju ljude, još uvijek ima velik broj onih koji vjeruju u razne mitove o seksu i zaštiti tijekom tog čina.

Seksualni odnos postoji otkad je ljudskog roda, no i dan danas među mnogima vladaju mitovi o seksu i zaštiti. Independent donosi neke od najraširenijih zabluda među ljudima.

Izdvojeni članak

Neoprezni studenti: Što su stariji, češće se seksaju bez zaštite

Prijevremena ejakulacija kao efektivna zaštita od trudnoće

Radi se o metodi koja nipošto ne može spadati u vrste kontracepcije, budući da iz penisa i prije ejakulacije može izaći tekućina, odnosno preejakulat, u kojoj se nalazi sperma. Upravo to je dovoljno da dođe do trudnoće.

Jedine metode kontracepcije su kondomi i pilule

Radi se o dvije najraširenije metode zaštite od neželjene trudnoće, no ne i jedine. Ima ih više od deset, a dok za muškarce postoje tek kondomi i sterilizacija, žene mogu koristiti nekoliko drugih metoda.

Ne možete zatrudnjeti ukoliko se seksate u stajaćem položaju

Iako zvuči nevjerojatno, zaista ima još onih koji nisu svjesni toga koliko su spermiji dobri plivači te da ih gravitacija neće spriječiti da ‘obave posao’ za koji su namijenjeni.

Izdvojeni članak

Mnogi mladi žive u ovim zabludama o sigurnom i zdravom seksu

Ne možete zatrudnjeti ako se seksate za vrijeme menstruacije

Mnogi se opuste za vrijeme menstruacije, vjerujući kako tada ne može doći do začeća. Ovo je mit zato jer velik broj žena ima neredovit ciklus, zbog čega je teže odrediti kada se točno zbiva ovulacija. Ono što je važno napomenuti je činjenica da spermiji u tijelu mog živjeto do tjedan dana, pa tako čekaju povoljan trenutak za oplodnju.

Za vrijeme prvog seksa ne može se zatrudnjeti

Ovo je također zabluda, koja je uzrokovala brojne neplanirane trudnoće. Ako spermij stigne do jajašca, nema veze je li vam ovo prvi ili stoti spolni odnos.

Dva kondoma su sigurnija od jednog

Mnogi žele pod svaku cijenu spriječiti trudnoću, zbog čega im na pamet pada i luda zamisao kao što je nošenje dva kondoma odjednom. Iako misle kako dodatni sloj znači i dodatnu dozu sigurnosti, zapravo nošenje dva prezervativa povećava rizik od pucanja.

Izdvojeni članak

Argumenti za korištenje kontracepcijskih pilula

Žena ne može zatrudnjeti ako ide na wc ili pod tuš odmah poslije seksa

Spermije ne možete tako lako istjerati iz tijela ili isprati. Kao što je već rečeno, dok žena dođe do kupaonice, oni su već daleko odmakli i ne možete ih zaustaviti na putu do jajašaca.

Kontracepcija deblja

Dosta je raširen mit da oralni kontraceptivi uzrokuju debljanje, no to nije istina. Pilule utječu na više stvari, no ne nužno i na kilažu.

Svako toliko biste trebali uzeti ‘predah’ od pilule

Nema potrebe za pauziranjem s pilulama, jer se hormoni ne mogu nagomilati. Na početku razvoja pilula, dok nisu postojala brojna istraživanja, to se savjetovalo, no danas se zna da ne postoje nikakve dobrobiti za ženino zdravlje ili plodnost ako povremeno prestane s uzimanjem hormonalne kontracepcije.

Izdvojeni članak

Kontracepcijske pilule: Debljaju ili je riječ o mitu?

Pilula ‘za jutro poslije’ može se uzeti samo ujutro

Sam termin pilule za jutro poslije nije točan, jer se oni mogu popiti i do tri dana nakon seksa.

Dugotrajno korištenje kontracepcije ženu može učiniti neplodnom

Možda zvuči iznenađujuće, no u ovu besmislicu zaista mnogi vjeruju. U trenutku kada žena prestane koristiti kontracepciju, njezina se mensturacija i plodnost vraćaju na staro. O metodi kontracepcija ovisi hoće li se vratiti odmah ili će trebate proći neko vrijeme.