Pretraga

Novinarku Provjerenog posrednik tražio seks u zamjenu za diplomu

A- A+

Priča novinarke Žurnala Azre Omerović pokazala ja da se u 17 dana, uz 0 sati nastave, bez polaganja ispita te po prilici 10.000 kuna, u BiH može steći diploma medicinske škole. Ispostavilo se da posrednici pri prodaji diploma iz BiH djeluju i za osobe iz Hrvatske. S jednim takvim porazgovarala je i novinarka emisije Provjereno NoveTV. Nju je posrednik, osim novca, u zamjenu za diplomu tražio i nešto više.

Screenshot: Provereno, NovaTV

Kako je zapisano u izvještajima bosanskohercegovačke državne policijske agencije, posrednici pri prodaji diploma nisu djelovali samo za osobe s teritorija BiH, već i Hrvatske. Novinari emisije Provjereno NoveTV, nazvali su troje takvih posrednika. Jedan od njih ponudio im je svoju uslugu ‘nabave’ diplome, ali zauzvrat je tražio nešto više od novca.

– Možeš ti za što god hoćeš, samo donesi pare. Samo novce. Hoćeš li letiti u svemir? Hoćeš da ti sredim da budeš astronaut? Zavisi kakva si. Ako si mačka, mogu ti sredit. Ako nisi ništa. Pošalji mi svoju sliku na Viber. Ako mi se svidiš, riješit ću ti u pola cijene, kazao je posrednik novinarki Provjerenog.

‘Ja ću svoju uslugu naplatiti hotelom, a ti ćeš se sretno upisati u školu’

Izdvojeni članak

U BiH ozbiljna akcija: Policija na osam lokacija oduzela diplome i pri tome uhitila devet ljudi

Dopisivanje su nastavili te noći, a nakon što mu je ona poslala svoju fotografiju, poslao joj je poruku da pokaže više te da mu otkrije svoje ime.

– Nemam te ja što zavlačiti. Ja ću svoju uslugu naplatiti hotelom, a ti ćeš se sretno upisati u školu za polaganje i bit ćeš mi zahvalna. Kada rezerviram hotel, javim ti se, napisao joj je na kraju posrednik.

Na ovakav način diplome su stekli pojedini zaposlenici zračne luke Dubrovnik. Ekipa emisije Provjerenog pronašla je jednog od njih za kojeg imaju informacije da je to učinio, no nije želio komentirati. Cijena koju su za prekvalifikaciju trebali izdvojiti kreće se u visini prosječne hrvatske plaće, nakon čega se u luci mogu zaposliti kao vatrogasci za plaću od 7.000 kuna.

– Ukoliko ima radnji koje nisu uredne, mi to osuđujemo i mislimo da treba postupiti prema svakom individualnom slučaju, komentirao je za Provjereno Frane Luetić, direktor zračne Luke Dubrovnik.

Klasična provjere vjerodostojnosti ‘ne pali’ kod diploma kupljenih od institucije

Izdvojeni članak

Hvatanje prevaranata nije ‘džabe’: Jedno sveučilište odlučilo provjeru diplome naplatiti 150 kn

Podsjetimo, nedavno je ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, izdala naputak prema kojemu bi se trebale povjeravati diplome 90 tisuća osoba zaposlenih u sustavu obrazovanja. Prva inozemna krivotvorena diploma otkrivena je nedavno. Prvi korak u provjeri vjerodostojnosti inozemne diplome jest provjera akreditacije fakulteta.

– Postoje određeni registri, brojevi, zaštićeni nekakvi štambilji i tako dalje, kojima se može primijetiti da se radi o neautentičnoj kvalifikaciji i na takvu sumnju se kreće dalje u dodatne provjere vjerodostojnosti, objašnjava za Provjereno Emita Blagdan, pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

No, ovakav postupak provjere teško bi išta dokazao u slučaju kupljene diplome. Ukoliko su kupljene, znači da je fakultet sudjelovao u kriminalnim radnjama koje neće priznati. Jedini dokaz mogao bi biti broj prelazaka granice tijekom ‘školovanja’. Na taj su način novinari Provjerenog doznali i kako je jedna osoba koja ima prekvalifikaciju centra za obrazovanje iz Širokog Brijega, samo dva puta tijekom ‘školovanja’ prešla granicu. Na dan koji je upisan kao datum polaganja završnog ispita, ta osoba u Širokom Brijegu nije bila.

Novinari Provjerenog nisu uspjeli doznati što je poduzelo Državno odvjetništvo RH na prijave o sumnji na krivotvorine koje uglavnom dolaze iz BiH. Ono što jesu otkrili jest da posrednik, čije se ime nalazi u policijskim dokumentima, i dalje posluje.

Cjeloviti prilog Provjerenog možete pogledati u videu na ovoj poveznici.