Pretraga

Šef tajne službe BiH uhićen zbog krivotvorenja diplome: I ostatak obrazovnog puta mu je urnebesan

A- A+

Direktor bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA-e) Osman Mehmedagić uhićen je u srijedu ujutro zbog krivotvorenja diplome Američkog univerziteta (tako se zove sveučilište u BiH koje je u međuvremenu izgubilo akreditaciju). Međutim, osim sporne diplome zanimljiv je i ostatak Mehmedagićeva školovanja: na prvom je fakultetu prvi ispit položio već na dan upisa, a na drugom je diplomirao ni mjesec dana otkako je fakultet osnovan.

studenti diploma

Foto: Pexels

– Tužiteljstvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Postupajući tužitelj koordinira rad ovlaštenih policijskih djelatnika na terenu, te će tijekom dana narediti daljnjee aktivnosti u predmetu, naveli su danas u propćenju Tužiteljstva BiH.

Kako je prvi objavio Avaz, šef bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA-e) Osman Mehmedagić uhićen je jutros zbog krivotvorenja diplome tzv. Američkog univerziteta. U sklopu istrage u aferi Diploma prije mjesec dana je uhićen Denis Prcić, vlasnik Američkog sveučilišta. Terete ga da je Mehmedagiću omogućio nezakonito stjecanje diplome.

Da stvar bude bolja, Američki univerzitet lani je izgubio akreditaciju Vijeća za akreditaciju nezavisnih ustanova u nadležnosti obrazovanja SAD-a (ACICS), a ne radi im više čak ni web-stranica.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je, budući da je za posao trebao imati završen fakultet, potom nadležnim tijelima dostavio dvije diplome: Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (gdje je završio studij koji ima status više škole).

Studij prvi: Na dan upisa položio prvi kolegij, za dva mjeseca riješio sve ispite

Portal Fokus objavio je zanimljive detalje iz obrazovnog puta Osmana Mehmedagića, koji ima nekoliko nadasve urnebesnih detalja.

Mehmedagić je, pišu, 23. veljače 1994. postao izvanredni student Pravnog fakulteta u Sarajevu, no već je na sam dan upisa, dakle 23. veljače, položio kolegij Obrana i zaštita. Do 23. travnja, znači tačno dva mjeseca od upisa, iste godine, “očistio” je u potpunosti prvu godinu, položivši svih osam ispita.

Mehmedagić je nakon toga uzeo malu pauzu pa je diplomu više škole dobio tek krajem 1999.

Studij drugi: Diplomirao mjesec i pol nakon što je osnovan fakultet

Obavještajac je kasnije, piše Fokus, upisao Univerzitet za poslovne studije, poznat po skrećenici UPS, u Banjaluci. To je sveučilište svečano otvoreno 15. kolovoza 2007., no Mehmedagić je uspio požuriti s diplomom.

Diplomirao je već 21. rujna 2007. godine, dakle ni dva mjeseca nakon osnivanja fakulteta. Toliko je vremena trebalo da položi razliku predmeta i zasluži diplomu.

Studij treći: Ukinuli mu diplomu

Kao što smo već spomenuli, Republička prosvjetna inspekcija dovela je u pitanje validnost Mehmedićeve diplome tzv. Američkog sveučilišta i 13. studenog 2019. mu poništila diplomu.

Upravo zbog toga jutros je uhićen, dok je vlasnik sveučilišta Denis Prcić, zbog sporne diplome, već u zatvoru.

Studij četvrti: Pravo u Kiseljaku

Kako pišu bosnaskohercegovački mediji, a prenosi Fokus, Mehmedagić je krenuo u lov na još jednu diplomu. Student je Pravnog fakulteta u Travniku, a nastavu pohađa na njegovom Odjeljenju u Kiseljaku.

Šef tajne službe BiH uhićen zbog krivotvorenja diplome: I ostatak obrazovnog puta mu je urnebesan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap