Pretraga

Pomaže li nam kofein pri učenju?

A- A+

Kava je omiljeno studentsko piće, a nekako najviše ju volimo onu noć prije ispita kada u groznici pokušavamo u sebe unijeti što je više moguće informacija. Sve te podijele, imena, godine formule i što sve već ne, često zalijemo litrama kave. Jeste li znali da od toga možda imamo više koristi od same budnosti?

Flickr

Izdvojeni članak

Još jedna iznenađujuća stvar kojoj pomaže kava

Kava i studenti su dva nerazdvojna pojma. Studenti vole kavu. Bilo da se radi o trosatnim izležavanjima na sunčanim terasama uz jedan macchiato, tri čaše vode i petnaest cigareta ili o trećoj šalici nesice oko jedanaest uvečer noć prije ispita, kava je neizbrisiv dio studentskog života.

Mnogi uživanju u njenoj svilenoj gorčini i mirisu jutra. Neki ju piju crnu i oporu dok neki od nje rade slatki milkshake. Neki vole tursku, neki instant a neki cappuccino. Nekima je draga kava iz aparata, neki vole kavu iz kafića, a nekima nema boljeg zvuka od zvuka vrenja džezve.

Kakvu god da kavu volite, bez obzira koji okus ganjate, jedno je sigurno: kavu prvenstveno pijemo zbog kofeina i njegovog učinka na naš mozak.

Jeste li znali da nam kofein može pomoći pri učenju?

Izdvojeni članak

Kava koju pijete otkriva kakva ste osoba

Kako nam kofein koristi

Kofein je zbog svog djelovanja jedna od najkorištenijih supstanci na svijetu. Kofein podiže budnost, pojačava koncentraciju i odagnjuje umor. Upravo zbog tih svojih karakteristika posebno je popularan među studentima.

Kofein funkcionira tako da blokira djelovanje kemikalije zvane adenozin u mozgu. Adenozin je prirodni depresant koji vezanje za receptore moždanih stanica stvara osjećaj umora i pospanosti te smanjuje jasnoću misaonog procesa. Blokiranjem adenozina, kofein stvara osjećaj budnosti, bistrine te pojačava sposobnost koncentracije, što je vrlo korisno kada recimo morate nabubati 170 stranica za sutra ujutro.

Osim što će vas držati budnima dovoljno dugo da sve pročitate stranice, kofein će vam pomoći i da zapamtite što na njima piše.Istraživanja su pokazala kako kofein može pomoći kratkoročnom pamćenju, i da učinak traje bar 24 sata.

Testiranja su provedena na Sveučilištu Hopkins u američkom Baltimoreu, a sudjelovalo je više od 100 volontera. Polovica je dobila pilule sa 200 miligrama kofeina a polovica je dobila placebo pilule. Prije nego što su uzeli pilule, pokazane su im slike raznih predmeta.

Sutradan su volonteri sudjelovali u ispitivanju na kojem  su im pokazane fotografije od jučerašnjeg dana pomiješane s fotografijama koje su im vrlo slične. Volonteri koji su konzumirali kofein bolje su razaznavali koje su fotografije nove. Ovo istraživanje pokazalo indicije da kofein možda djeluje i na dio mozga koji je zadužen za kratkoročno i dugoročno pamćenje, te bi mogao imati pozitivno djelovanje kod ozljeda glave i Alzheimerove bolesti.

Ne čudi stoga da nam je kofein jedan od glavnih suboraca u štrebanju.

Izdvojeni članak

Popijte ili platite: ‘Kava za kasnije’ došla u hrvatske kafiće

Ali..

Iako nam može biti od koristi pri učenju i radu, kofein je svakako mač sa dvije oštrice.

Koliko ste puta čuli rečenicu – Ne bih mogao živjeti bez kave? To je zato što kofein stvarno izaziva ovisnost. Kod redovnog uzimanja kofeina tijelo razvija otpornost na njegovo djelovanje i traži veću dozu za jednak učinak. Ako ga se pokušate riješiti, pripremite se za pravu pravcatu ovisničku krizu. Simptomi ovisničke krize mogu biti i ozbiljne glavobolje, razdražljivost, pad raspoloženja i depresija te nemogućnost jasnog razmišljanja.Ovisnost o kofeinu prijeti vam ako pijete više od jedne šalice kave na dan.

Osim što može dovesti do ovisnosti, kofein može vrlo štetno utjecati na odmor i spavanje. Osim što ćete, logično, zbog kofeina teže usnuti, kofein vrlo loše utječe i na kvalitetu sna nakon što konačno uspijete. Ako pijete kavu ili energetske napitke kao pomoć pri učenju u popodnevnim ili večernjim satima, pripremite se da se nećete baš najbolje odmoriti za sutrašnji ispit. Dobar i kvalitetan san često je kod uspjeha na ispitu i važnije od samog prožvakanog gradiva.

Ako želite uhvatiti nešto kvalitetnog sna prije ispita, preporučuje se da kavu ni kofeinske napitke ne pijete između četiri i šest sati prije počinka.