Pretraga

Školarci u Tanzaniji dočekali krave Šteficu i Goricu koje su im kupili učenici iz Hrvatske

A- A+

Učenici volonteri iz Osnovne škole Eugena Kumičića još su prošle godine krenuli u akciju skupljanja novaca za kravu koja je od životne važnosti učenicima u Africi. Na svoje iznenađenje sakupili su iznos dovoljan za čak dvije krave, koje su i kupili te im dali imena Štefica i Gorica, a sada su kravice napokon stigle do učenika u Tanzaniji.

Foto: OŠ Eugena Kumičića | Unsplash

Više od 13 tisuća kuna sakupili su učenici volonteri iz Osnovne škole Eugena Kumičića u Velikoj Gorici, a taj su novac potrošili na kupnju čak dviju krava za učenike u Tanzaniji. Dali su im imena Štefica i Gorica, a sada su kravice stigle u školu De Paul u gradu Mbinga, piše VGdanas i navode kako su ih štalice već čekale spremne.

Podsjetimo, krave su potrebne učenicima koji u toj školi boluju od HIV-a, a zdrava prehrana im je potrebna kako bi lijekovi djelovali. Učenici su s akcijom prikupljanja sredstava prvotno planirali nabaviti samo jednu kravu, no prikupili su i više nego dovoljno pa su kupili još jednu.

Izdvojeni članak

Naši učenici humanitarkom prikupili novce za dvije krave u Tanzaniji, nazvali su ih Štefica i Gorica

– Krave su u Tanzaniji vrlo skupe, ali vrlo cijenjene i važne radi mlijeka koje je dostupno jedino na ovaj način. To je posebna vrsta krava koje su navikle na klimatske uvjete koji vladaju u Tanzaniji i daju do 15 litara mlijeka. Inače, klima u Tanzaniji nije toliko vruća kao u nekim drugim dijelovima Afrike, tako da ima dovoljno zelenila koje služi kravama kao hrana. Za razliku od naših krava, one imaju grbu na leđima u koju pohranjuju masti i njihovo mlijeko je vrlo bogato mliječnim mastima, stoji na stranicama OŠ Eugena Kumičića.

O kravama će se brinuti brat Leopold i časne te zaduženi djelatnici škole, ali pomagat će i djeca koja su u Tanzaniji naučena raditi sve poslove već od vrtićke dobi.