Pretraga

U škole stigle upute za početak nastave i nove preporuke za ocjenjivanje: Pogledajte što se još danas dogodilo u obrazovanju

A- A+

Završava sedmi tjedan nastave na daljinu, a danas bi trebalo biti poznato koje su upute epidemiologa oko povratka učenika i nastavnika u škole 11. svibnja. Za sada se zna kako u školu neće moći đaci s respiratornim problemima, kronično bolesni, a nastavu u učionicama neće morati pohađati niti oni čiji je jedan roditelj na bolovanju ili kod kuće. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

foto: pixabay

17:24h Ako ste ga propustili, pogledajte još jednom naš posljednji podcast u kojem je gostovala ministrica Blaženka Divjak i pretplatite se na naš YouTube kanal!

17:19h Sve je u organizaciji: Kako sve oko vas namjestiti za kvalitetno učenje?

Znate onaj trenutak u danu kada vam odjednom pred očima zabljesnu sve zadaće, referati i obaveze koje morate napraviti za školu ili faks? Kako se tada ponašate? Jeste li među onima koji odmah gase seriju, spremaju sve što su do tada radili i kreću učiti? Ili ste možda među onima koji se natjeraju na sretne misli i nastave prokrastinirati? Donosimo nekoliko ideja kako si pomoći u takvim trenucima te kako se dovesti u raspoloženje za dugo i kvalitetno učenje, a pročitati ih možete ovdje.

17:05h Ministrica Divjak odgovorila što će biti s maturantima iz BiH koji žele na studij u Hrvatsku

Ministrica Divjak odgovorila što će biti s maturantima iz BiH koji žele na studij u Hrvatsku. Odgovor pročitajte ovdje, a video pogledajte u nastavku.

17:02h Putovanja učenika ne treba otkazivati, a za ona koja se ne realiziraju moguće je dobiti naknadu

Ministarstvo turizma predložilo je Ministarstvu znanosti i obrazovanja da se sva putovanja za ovu školsku godinu ne otkazuju, nego odgode. Što se tiče putovanja koja se tek planiraju, savjetuju da se ona realiziraju unutar Hrvatske, to jest, da učenici putuju unutar države. Uz to, izmjenama Zakona pojavile su se i nove mogućnosti za one koji nisu realizirali ili neće realizirati ugovorena putovanja. Više čitajte na poveznici.

16:14h Ministarstvo je izdalo nove preporuke za ocjenjivanje u modelu nastave koji kreće u svibnju

Od 11. svibnja u škole se vraćaju učenici razredne nastave, dakle oni od 1. do 4. razreda. No, ne svi – kod kuće ostaju oni s respiratornim bolestima, kronični bolesnici, učenici u doticaju s kroničnim bolesnicima i učenici čiji barem jedan roditelj radi od kuće ili je na bolovanju. To znači da će dio đaka pohađati klasičnu nastavu, a drugi dio nastavlja s nastavom na daljinu, što je Ministarstvo nazvalo mješovitim modelom nastave. MZO je danas objavio preporuke oko toga kako će se ona organizirati i kako će se tijekom mješovite nastave ocjenjivati. Više čitajte na linku.

14:32h Capaka pitali tko je odgovoran ako se zbog otvaranja škola razbukta epidemija: ‘Odgovornost će snositi virus’

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je danas upute za povratak u škole 11. svibnja, kada bi u klupe trebali zasjesti učenici razredne nastave. Osim učenika s respiratornim problemima, u škole neće ići ni đaci čiji je jedan roditelj na bolovanju ili radi od kuće.

Na današnjoj konferenciji za medije, ravnatelja HZJZ-a, Krunoslava Capaka, novinari su pitali hoće li roditelji u školu morati dostaviti potvrdu poslodavca da rade na radnom mjestu.

– Ako ste pogledali naše preporuke, nema te obaveze da se dostavi potvrda poslodavca, nego je od roditelja traženo da dostave određenu potvrdu prilikom dolaska djeteta prvi puta u školu. Svrha te potvrde je da dokaže da dijete nije bolesno od COVID-19 i da roditelji i ukućani nisu bolesni, da je roditelj pročitao i da je upoznat sa sadržajem uputa, ono što se tiče mjerenja temperature i uvjeta pod kojima djeca trebaju ili ne trebaju doći u škole i istovremeno da napišu da oba roditelja rade i da nema druge mogućnosti nego da se dijete pošalje u školu. To smo iskomunicirali sa strukom, s resornim Ministarstvom i stručnim službama koje smatraju da je potvrda potpisana od roditelja dovoljna. O potvrdi poslodavca nismo odgovarali, rekao je Capak.

Drugo pitanje vezano uz školstvo bilo je ono tko će snositi odgovornost, ako zbog otvaranja škola dođe do razbuktavanja epidemije.

– Mislim da će odgovornost snositi virus. Ako dođe do razbuktavanja, epidemiolozi će izaći na teren, napraviti sve što je potrebno da spriječe širenje bolesti i, ukoliko je potrebno, zaustaviti odvijanje nastave u toj školi, a razmotrit će se i mogućnost, ako se dogodi da nam poraste faktor reprodukcije, razgovarat će se o tome da se vratimo na staro, rekao je Capak.

Jedno od važnijih pitanja među nastavnicima ono je hoće li se oni s kroničnom bolesti morati vratiti na radno mjesto, među učenike.

– Mi smo jučer, nakon što smo završili dokument, imali jednu diskusiju o tome s ministricom Divjak i njenim stručnim službama. Mi smatramo da epidemiolozi ne mogu propisati takav okvir, nego je tu potrebna suradnja HZZO-a. Isto tako, rekli smo ministrici Divjak da smatramo da uvijek postoji prostor da se u dogovoru između škole oboljele osobe i liječnika obiteljske medicine dogovori kako i na koji način će osoba, ako treba, ostati kod kuće. Mi smo dali preporuku da ostanu kod kuće, kako će se riješiti njihov status vezan uz bolovanje ili neki drugi status koji HZZO dopušta, rekao je Capak.

14:11h U pauzama od učenja, riješite kviz o seriji Game of Thrones

13:22h Produljen natječaj za Rektorovu nagradu u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu produljilo je rok za prijavu na natječaj za Rektorovu nagradu. Novi rok je do utorka 30. lipnja 2020. do 16 sati. Prijava radova za Nagradu obavlja se popunjavanjem odgovarajućih obrazaca na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, zagrebački studenti neće dobiti novčani dio nagrade, samo priznanje. Novčani dio nagrade rektor Damir Boras ukinuo je 2016. godine.

12:14h Divjak: ‘Nije izgledno da će iduće godine sve ići glatko i da će se sva nastava odvijati u učionicama’

Upute epidemiologa oko povratka u škole, komentirala je u četvrtak ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

– Upute HZJZ-a su među najrestriktivnijima u Europi, a usmjerene su na dobrobit djece. Izradili smo i preporuke za škole, ravnatelje, učitelje i danas će to biti na dnevnom redu sastanka s ravnateljima i osnivačima. Upute treba dobro proučiti i kad to pročitate sve je jasno, rekla je Divjak, prenosi N1 televizija.

Dodala je kako se nitko za sada od europski zemalja nije odlučio da se radi fizički pregled djece prije odlaska u školu.

– Mi razgovaramo s HZJZ-om da se to riješi u jednom posjetu specijalistu školske medicine. Nama scenarij za iduće godine moraju uključivati bar dijelove godine nastave na daljinu. Osim nastavljanja reformskih procesa govorimo i o nastavi na daljinu za iduću godinu. To značilo i dodatno educiranje nastavnika i dodatnu opremu. Nijie izgledno da će iduće godine sve ići glatko i da će se sva nastava odvijati u učionicama, kazala je Divjak.

12:07h Nakon što pročitate upute HZJZ-a, sudjelujte u našoj novoj anketi:

 

12:00h Izašle upute HZJZ-a za otvaranje škola: Pogledajte kako će biti organizirana nastava i tko ne smije u klupe

Od 11. svibnja, učenici razredne nastave vratit će se u škole, ako epidemiološka situacija ostane povoljna. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za sprječavanje širenja epidemije nakon povratka učenika i zaposlenika u škole. Upute detaljno proučite ovdje.

9:50h Jokić: Ponašanje prema maturantima je neodgovorno, odluka o povratku u škole jedna od najsramotnijih u povijesti RH

Bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme, Boris Jokić, gostovao je jučer u Dnevniku NoveTV, a tema je bilo trenutno stanje u školstvu. Odluku da se dio učenika vrati u školu dok epidemija još traje, a da se pritom odgovornost prebacuje na roditelje, nazvao je sramotnom.

– Roditelji nemaju preduvjete da donesu tu odluku, to je jedna od najsramotnijih i najneodgovornijih odluka u povijesti Republike Hrvatske, a svačega smo se nagledali. Radi se o klasičnom prebacivanju vrućeg krumpira iz ruku politike u ruke stotina tisuća građana. To ne bi trebala biti politika. Politika nije samo slikanje po Facebooku, hodanje po briselskim hodnicima. Politika je prije svega donošenje odluka za te 9-godišnje učenike i učenice i 60-godišnje učiteljice. Stvar je vrlo jednostavna, znate – ako postoje preduvjeti za školu, onda se u školu mora ići. A ako preduvjeta nema, onda škole nema u fizičkom obliku. Sve drugo su improvizacije koje ne vode nikamo, rekao je Jokić za NovuTV.

Nadležnima predlaže da kreiraju jasan plan povratka u klupe jer je neodgovorno ‘reći da ćete nešto napraviti za stotine tisuća ljudi, a nemati plan’. Osvrnuo se i na činjenicu da maturanti još uvijek ne znaju kako će polagati maturu i hoće li na njoj biti izbornih predmeta. Podsjetimo, i u jučerašnjem je podcastu srednja.hr ministrica Divjak rekla kako se još uvijek oko tog pitanja izbornih predmeta nije sastala s rektorima, iako je matura za manje od mjesec i pol.

– Zamislite da imate 18 godina, za mjesec dana završavate školu, a ne znate koje ćete ispite polagati niti hoće li se ti ispiti razmatrati pri upisu. Radi se o jednom vrlo neodgovornom ponašanju prema ljudima koji su trenutno o najvećem stresu, to pokazuju naša istraživanja.  Djelomično je to pandemija, ali djelomično ljudi u obrazovnom sustavu uopće ne komuniciraju. Drugim riječima, ministarstvo i visoka sveučilišta ne komuniciraju u vezi tog rješenja što mladim ljudima treba. Njima što prije treba dati jasan odgovor polaže li se samo obavezni dio mature, polažu li se izborni predmeti, kako se završava godina u strukovnim školama. Strukovnjaka u jednoj generaciji ima 80%, govorili itko o učenicima trogodišnjih škola koji također trebaju završiti svoje obrazovanje. Znate što, obrazovna politika jedna je od najodgovornijih, stoga pozivam sve da sjednu za stol i donesu odluke. Trebaju tri sastanka između ministrice i Rektorskog zbora ili visokih učilišta da se donese plan kako će se polagati matura i kako će se prijeći u visoko obrazovanje, rekao je Jokić za NovuTV.

Kaže i da postoji problem s osmašima koji trebaju upisati srednje škole je trenutno ocjenjivanje nailazi na probleme i upute nisu dovoljno specifične.

– Treba im pomoć. Neka se pokuša regularno završiti godina. Možemo je spasiti, da učenike dovedemo do kraja i pripremimo se za iduću godinu. Ne zanima me tko je odgovoran, sad je važno je kako je to imati 9 godina, kako biti roditelj, učenik i maturant, rekao je Jokić.

Ističe i da su roditelji i djeca pokazali su angažman, ali da političari ne smiju biti neodgovorni te moraju imati plan.

– Digitalna tehnologija može pomoći, ali ne može zamijeniti školu. Sustav je fleksibilan za važne promjene. Sjednite zajedno za stol i donesite odluke. Uz političku neodgovornost i kukavičluk nećemo završiti tako dobro, zaključuje Jokić.

9:30h Raspored online nastave za ovaj četvrtak dostupan je na poveznici.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.