Pretraga

[UŽIVO] Ako ste nešto propustili, evo sažetka dana u obrazovanju: Izašao je i raspored za srijedu

A- A+

Već je 32. dan online nastave u školama i na fakultetima diljem Hrvatske. U četvrtak će biti objavljene i konkretne upute epidemiologa za povratak u škole, a danas će portal srednja.hr u podcastu ugostiti ministricu obrazovanja, Blaženku Divjak. Današnji tijek događaja u obrazovanju uživo pratite na srednja.hr

Foto: Taylor Wilcox; Unsplash

18:47h Sveučilište tvrdi: Većina studenata smatra da se nastavnici više nego dobro snalaze u online nastavi

Sveučilište u Zagrebu danas je objavilo rezultate anketa o online nastavi. Da su svi potrebni nastavni materijali u potpunosti dostupni studentima, tvrdi 85,7% prodekana. Dugom su anketom prikazali kako snalaženje nastavnika u izvedbi nastave na daljinu većina studenata smatra više nego dobrim (67,5%). Podsjetimo, i na portalu srednja.hr proveli smo anketu u kojoj je glasalo preko 12 tisuća čitatelja, no dobili smo ponešto drugačije odgovore. Većina anketiranih studenata dala joj je ocjenu jedan ili dva.

18:12h Raspored za četvrtak, 30. travnja

Raspored nastave za srijedu, 29. travnja (dio rasporeda je u .pdf formatu, pa ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu):

Razredna nastava, Treći program HRT-a

1. razred – počinje u 8.00 sati (repriza od 14.00 sati)
2. razred – počinje u 9.00 sati (repriza od 15.00 sati)
3. razred – počinje u 10.00 sati (repriza od 16.00 sati)
4. razred – počinje u 11.00 sati (repriza od 17.00 sati)

Predmetna nastava OŠ (5. – 8. razred), YouTube kanal Škola za život

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.48 MB]

Srednja škola (1. – 4. razred), YouTube kanal Škola za život

 
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.48 MB]

17:13h [Podcast] #12 Blaženka Divjak – Online nastava i državna matura

U dvanaestom podcastu po redu ugostili smo ministricu obrazovanja i znanosti Blaženku Divjak! U razgovoru s Markom prošli smonekoliko vrlo aktualnih tema – nastava na daljinu, održavanje državne mature i slično.

Poslušajte i pogledajte ga ovdje te se pretplatite na naš YouTube kanal!

16:31h Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu ponovno je produljio natječaj za studentske projekte

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu produljio je natječaj za sufinanciranje studentskih projekata, a konačni rok je 10. svibnja 2020. do 23:59 sati.

– Natječaj za financiranje studentskih projekata Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu ponovno je produžen! Konačni rok za prijavu na natječaj je 10. svibnja 2020. do 23:59 sati. Potičemo sve studente, studentske zborove i studentske udruge da pročitaju uvjete i prijave se, poručuju iz Zbora.

15:24h Zbog tehničkih poteškoća, nismo u mogućnosti uživo emitirati intervju s ministricom Blaženkom Divjak. Intervju će biti prikazan u večernjim satima, ispričavamo se čitateljima! 

14:55h Na konferenciji Stožera ponovno se govorilo o povratku u škole: MZO je tražio izmjene nekih uputa

Cilj nam je da se normalizira sve više toga, rekao je na press konferenciji u srijedu Kruslav Capak. Ravnatelj HZJZ objasnio je kako se djeca po povratku u vrtiće neće morati nositi zaštitnu opremu niti se pridržavati mjera fizičkog distanciranja, ali će ih se poticati na redovito dezinficiranje i nedodirivanje sluznica. Više čitajte na linku.

14:33h Sindikat Preporod: Tražimo opoziv sporne odluku o povratku učenika razredne nastave u školu

Predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, poslao je priopćenje kojime traži od Vlade opoziv odluke o povratku učenika razredne nastave u škole. Ističe u njemu kako ‘iznalaženju ovog rješenja nije prethodila sveobuhvatna analiza objektivnih mogućnosti kojima raspolažu osnovne škole za ovakvu vrstu prihvata učenika’. Priopćenje Preporoda u nastavku pročitajte u cijelosti.

Školska godina, koja je započela  “cirkularnom nastavom”, nastavila se s “nastavom na daljinu”, završit bi mogla “paralelnom nastavom”, trećim oblikom atipične nastave.  Svaka promjena načina rada predstavlja izniman stres za učenike i roditelje, ali njihove učitelje i nastavnike. I dok je “cirkularna nastava” bila posljedica  dugotrajnog štrajka, a “nastava na daljinu” nadomjestak za nastavu u učionici u vrijeme koronakrize, „paralelna nastava“ eksperiment je dvojbene svrhovitosti i  iznimnog rizika.

Kako svaka promjena načina rada u školi  predstavlja ozbiljan, ponajprije pedagoški problem, postavlja se pitanje čime su se vodili oni koji su Vladi predložili donošenje problematične odluke. Dojam je koji se može steći, slušajući izjave aktera ove  odluke, kako iznalaženju ovog rješenja nije prethodila sveobuhvatna analiza objektivnih mogućnosti kojima raspolažu osnovne škole za ovakvu vrstu prihvata učenika. Također, očito je kako su nedovoljno razmotreni i učinci ovakve nastave kao  i ozbiljne posljedice koje bi  „paralelna nastava“ mogla ostaviti iza sebe.

Ako već, zbog više sile, ova  školska godina ne  može  završiti na regularan način, Vlada bi svojim odlukama trebala poštedjeti od nepotrebnog stresa  učenike i njihove roditelje.  Umjesto da svojom odlukom Vlada  roditelje stavlja na muke, prebacujući na njih odgovornost za odluku s ozbiljnim posljedicama, potrebno je poduprijeti obitelji kako bi jedan od roditelja mogao ostati uz dijete i pomagati mu prigodom svladavanja nastave na daljinu u preostalim tjednima nastavne godine.

Sindikat Preporod poziva državne vlasti, a napose predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na opoziv sporne odluku o povratku učenika razredne nastave u školu od 11. svibnja. Ukoliko se ovo ne dogodi,  odgovornost za posljedice neće se moći prebacivati na Nacionalni stožer, radnike u školama ili roditelje. Isključiva odgovornost bit će na Vladi Republike Hrvatske i premijeru osobno.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

13:05h Pojavila se glasina da će studenti Prava zbog potresa akademsku godinu završiti online: Evo što kaže dekan

Pravni fakultet pretrpio je ozbiljnu štetu prilikom potresa u Zagrebu, no dekan Igor Gliha nam je potvrdio da šteta nije tolika da bi onemogućila održavanje ispita na klasičan način ako to dopusti epidemiološka situacija. Fakultet će, rekao nam je, ispite nastaviti održavati “normalno” čim to dopusti situacija s pandemijom, čak i ako to bude u lipnju. Ipak, izgledno je da će studenti nastavu završiti online. To ne znači da će akademska godina završiti online jer ona traje do kraja rujna, a kako je rekao dekan, ispiti će se moći održavati na faksu. Više čitajte na linku.

12:58h Sa Sveučilišta u Dubrovniku kažu da nema početka predavanja od 11. svibnja

Na jučerašnjoj konferenciji za medije Kriznog stožera, novinari su pitali ravnatelja HZJZ-a ima li informaciju o tome da je jedan fakultet u Dubrovniku najavio početak nastave uživo od 11. svibnja, na što je Krunoslav Capak odgovorio kako nema tu informaciju, ali da su od tog datuma dozvoljene vježbe u gupama od deset ljudi.

Sveučilište u Dubrovniku pitali smo jesu li na nekom od odjela ili studija za 11. svibnja najavljena predavanja uživo i ako da, zašto je donesena ta odluka.

– Većina nastave na Sveučilištu u Dubrovniku uspješno se odvija online i tako planiramo i nastaviti, a sukladno uputama Ministarstva, znanosti i obrazovanja i Nacionalnog stožera civilne zaštite RH.
U skladu s mjerama koje je donijela Vlada RH, u trećoj fazi, od 11. 5., dopušta se održavanje vježbi sa do deset studenata, pa trenutno prikupljamo zahtjeve i informacije od sveučilišnih sastavnica za održavanje takvih vježbi (primjerice rad na simulatorima na Pomorskom odjelu). Očekujemo da ćemo do tog datuma imati i detaljne upute Ministarstva znanosti i obrazovanja za održavanje vježbi, koje ćemo, kao i dosad, slijediti, kazali su nam sa Sveučilišta u Dubrovniku.

12:24h Maturanti, za sve novosti o državnoj maturi (i malo smijeha) zapratite našu Facebook stranicu Maturanti 2020. i pridružite se grupi Maturanti 2019./2020.

12:04h Gošća našeg današnjeg podcasta je ministrica Blaženka Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, gošća je našeg današnjeg podcasta. Podcast se emitira uživo od 15 sati, a glavne teme bit će online nastava i državna matura. Pretplatite se na naš YouTube kanal i postavite podsjetnik, a tijekom emitiranja u chatu možete slati i svoja pitanja!

https://www.youtube.com/watch?v=UdvI4rljNGc&fbclid=IwAR291hvZZgaEvTlEK8c2EzuAyo9lm2uGPFqYHLEr4ffUNWsqXZ6sOB6dUhc

11:00h Capak otkrio dio smjernica za povratak u školu, kao i koji učenici ipak neće u klupe od 11. svibnja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, rekao je kako su upute epidemiologa o održavanju nastave trenutno na razmatranju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a objavljene bi trebale biti u četvrtak. Ipak, sinoć je u intervjuu za Dnevnik.hr otkrio dio smjernica iz tih uputa.

Kazao je da su u preporukama napisali da djeca koja su kronično bolesna ne idu u vrtić ni školu, a da ne idu ni djeca čiji je jedan roditelj na bolovanju ili radi od kuće. U školu ne mogu ni djeca s temperaturom iznad 37,2 stupnja, kao ni ona s respiratornim problemima.

– Oni koji moraju ići raditi, jer se gospodarstvo mora pokrenuti, oni će poslati djecu u kolektiv, rekao je Capak za Dnevnik.hr, a na opasku da škole i vrtići nisu čuvaonice te da roditelji moraju znati jesu li ta mjesta sigurna rekao je da niti jedan epidemiolog na svijetu neće potpisati da je vrtić slobodan od koronavirusa, ali da je rizik prilično malen.

– Naravno da djeca neće držati fizičku distancu u vrtiću, ali znanstveni dokazi govore da se djeca teže inficiraju i da lakše prebole, rekao je Capak.

Neke od mjera, piše Dnevnik.hr, koje stoje u uputi su:

  •  za djecu se ne preporučuje nošenje maski. Neke kategorije djece nikako ne smiju nositi masku: kronično bolesna djeca s respiratornim smetnjama i djeca mlađa od dvije godine kod kojih maska može biti uzrok gušenja
  •  propisane su stroge mjere higijene i dezinfekcije
  •  kontrola temperature
  • kontrola respiratornih simptoma

10:40h ZET u promet pustio tri izvanredne tramvajske linije: Pogledajte kojim trasama voze

Prva faza popuštanja mjera donesenih s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa započela je u ponedjeljak, a njome je ponovno pokrenut javni gradski prijevoz. ZET je tada uveo autobusne linije 31, 32, 33 i 34, a od danas su u promet puštene i tri tramvajske – linija 3, linija 5 i linija 14. Opširnije na poveznici.

10:38h Raspored online nastave za srijedu nalazi se na poveznici.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Ostali podcasti: