Pretraga

Vukovar je u 10 godina izgubio četvrtinu učenika: Izdvojili smo još nekoliko podatka o tamošnjim školama

A- A+

Vukovarsko-srijemska županija bilježi najveći pad broja učenika u zadnjih deset godina. Loše po tom pitanju stoji i sjedište te županije – Grad Vukovar, vidljivo je to iz podataka Ministarstva znanosti i obrazovanja. U tom je gradu školu 2013./14. pohađalo 3.774 učenika, da bi taj broj do ove školske godine pao na 2.821. Drugim riječima, Vukovar je u jednom desetljeću izgubio četvrtinu učenika. Osim ovih podataka iz Školskog e-Rudnika Ministarstva izdvojili smo još neke informacije o školama u Vukovaru.

Vukovar | screenshot: Google Maps/foto: Unsplash

U Hrvatskoj se ove subote obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Iako su od rata protekla tri desetljeća, demografska slika ondje je još tužnija nego u ostatku Hrvatske – vidljivo je to iz podataka u Školskom e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja o broju učenika. Podaci o broju učenika u Vukovaru nisu jedini koje smo izdvojili, pa krenimo redom.

U zadnjih deset godina Vukovar je izgubio četvrtinu učenika

U deset školskih godina, pisali smo već, Hrvatska je izgubila 58.570 učenika. Stanje je najlošije u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj se u istom razdoblju dogodio pad broja učenika za 31 posto. Kada je riječ baš o Gradu Vukovaru, broj učenika od 2013./14. do ove školske godine pao je za 25,25 posto, odnosno grad je u jednom desetljeću izgubio četvrtinu školaraca. Još konkretnije prije deset godina u Vukovaru je bilo 3.774 učenika, danas ih je 2.821. S time da je u 2023. u osnovnim školama 1.687 učenika, a u srednjima 1.134.

Pad broja učenika u Vukovaru u zadnjih deset godina

Pad broja učenika u Vukovaru u zadnjih deset godina | izvor: Školski e-Rudnik MZO-a

U 2023. u Vukovaru je ukupno 11 škola

Prema podacima u Školskom e-Rudniku, u Vukovaru ove godine djeluje 11 matičnih škola uz dvije područne, od čega je sedam osnovnih i četiri srednje. Osnovne škole su OŠ Blage Zadre, OŠ Siniše Glavaševića, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Nikole Andrića, OŠ Josipa Matoša, OŠ Antuna Bauera te OŠ Mitnica.

Kada jednom izađu iz osnovne, a ako žele ostati školovati se u Vukovaru, osmaši mogu upisati Srednju strukovnu školu Marko Babić, Tehničku školu Nikole Tesle, Ekonomsku školu Vukovar ili Gimnaziju Vukovar. Iako je broj učenika značajno pao, broj škola u odnosu na 2013./14. u Vukovaru se neznatno promijenio – i tada ih je bilo 11, ali su bile tri područne.

Mapa škola u Vukovaru

Mapa škola u Vukovaru | izvor: Školski e-Rudnik MZO-a

U razredima u Vukovaru prosječno manje od 12 učenika

Školski e-Rudnik nudi i pregled podataka po razrednim odjelima. U školama u Vukovaru ukupno je 237 razrednih odjela, odnosno prosječno 21,55. Prije deset godina u Vukovaru je bilo 250 razrednih odjela, a prosječno 22,73. Danas je prosječan broj vukovarskih učenika po razredu 11,90, a u 2013./14. prosječan broj školaraca po razrednom odjelu ondje je bio 15,10.

Spomenimo kako je na razini države prosječan broj razrednih odjela ove godine 20,14, dok je po odjelu 16,96 učenika. Prije deset godina stanje na nacionalnoj razini bilo je takvo da je prosječan broj odjela iznosio 20,81, a broj učenika po razredu 19,15.

U kojim se zanimanjima obrazuje najviše vukovarskih srednjoškolaca?

S obzirom na to da je u Vukovaru samo jedna gimnazija, logično, udio gimnazijalaca manji je naprema udjelu strukovnjaka. U strukovnim je školama 74 posto učenika, a gimnazijske programe pohađa njih malo manje od 26 posto, što je zapravo slično nacionalnom omjeru. Najviše srednjoškolaca obrazuje se u sektorima Ekonomija, trgovina, i poslovna administracija i Elektrotehnika i računalstvo.

U kojim se sektroima obrazuju vukovarski srednjoškolci?

U kojim se sektorima obrazuju vukovarski srednjoškolci? | izvor: Školski e-Rudnik MZO-a

Najveći udio vukovarskih učenika prolazi s četvorkom

Podaci s kraja prošle školske godine govore da najveći udio učenika prolazi s ocjenom vrlo dobar. Konkretnije, s peticom je lani prošlo 39,16 vukovarskih učenika, opći uspjeh vrlo dobar imalo je njih 42,04 posto, uspjeh dobar 17,42 post, dovoljan 0,6 posto, a nedovoljan 0,77 posto.

Ovi podaci znače da je ‘krivulja’ općeg uspjeha nešto povoljnija nego na nacionalnoj razini, na kojoj je najveći udio odlikaša. Naime, gledano na razini države u Hrvatskoj je lani s pet prošlo 47,32 posto učenika, s vrlo dobar njih 37,43 posto, opći uspjeh dobar na nacionalnoj razini imalo je 14,12 posto učenika, s dovoljan je prošlo 0,37 školaraca, dok je u Hrvatskoj prošle godine razred palo 0,77 posto učenika.

Postotci učenika prema općem uspjehu u 2022./23.

Postotci učenika u Vukovaru prema općem uspjehu u 2022./23. | izvor: Školski e-Rudnik MZO-a