Pretraga

Devet pozitivnih vijesti koje su obilježile listopad 2017.

A- A+

I ovoga smo mjeseca odlučili sakupiti pozitivne događaje mjeseca na jednom mjestu, i tako medijskim prostorom proširiti malo pozitive. Neke od lijepih vijesti koje su obilježile ovaj mjesec otkrića su znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, Medicinskog fakulteta i znanstvenice s PMF-a. Prisjećamo se i malonogometnog turnira kojeg su organizirali zadarski srednjoškolci za pomoć stradalima u poplavama kao i potpisivanja vrijednih ugovora za znanstvene centre izvrsnosti.

Listopad nam se činio malo tmurnijim po pitanju pozitivnih vijesti, ali ipak smo uspjeli pronaći njih koje su obilježile i uljepšale ovaj mjesec.

Sveučilište u Zagrebu nagradilo najbolje sportaše

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu među više od 4.000 studenata sportaša, nagradilo one najbolje

U protekloj akademskoj godini na Sveučilištu u Zagrebu organizirana su natjecanja u 19 sportova, u kojima je nastupilo ukupno 4.071 sportaša i 314 ekipa, a krajem ovog mjeseca nagađeni su najbolji među njima.

Ženska futsal te muška rukometna reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu najbolje su sportske ekipe u akademskoj godini 2016./2017., dok su taekwondoistica Melani Adamić-Golić i odbojkaš Marino Marelić najbolji sportašica i sportaš Sveučilišta u Zagrebu. Posebnim su pak priznanjima nagrađeni plivačka maratonka Dina Levačić te gimnastičar Tin Srbić. Tko su ostali dobitnici ovog vriejdnog priznanja možete pročitati ovdje.

Otkriće mladih znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković objavljeno u svjetski poznatom časopisu

Izdvojeni članak

Naši znanstvenici došli do fantastičnog otkrića pa im svjetski časopis posvetio naslovnicu koja će se svidjeti hrvatskim bakama

Grupa mladih znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković svojim je istraživanjem došla do važnih otkrića koja mijenjaju dosadašnje shvaćanje procesa razdvajanja kromosoma u ljudskim stanicama.

Kako pojašnjavaju, u svom su radu pokazali da premošćujući mikrotubuli, koji poput mosta povezuju dva snopa kromosomskih mikrotubula, igraju bitnu ulogu tijekom anafaze, ključne faze diobe stanica za koju znanstvena zajednica još uvijek nije u potpunosti sigurna kako funkcionira, pogotovo u ljudskim stanicama. Rezultate njihova istraživanja objavio i ugledni znanstveni časopis Developmental Cell, jedan od najprestižnijih na području stanične biologije. Uz to, otkriću naših znanstvenika posvećena je naslovnica posljednjeg broja tog časopisa inspirirana hrvatskom čipkom, koju možete vidjeti ovdje.

Zagrebačka ravnateljica svoje školarce spasila od izleta s pijanim vozačem

Izdvojeni članak

Osoba mjeseca: Popričali smo sa zagrebačkom ravnateljicom koja je svoje školarce spasila od izleta s pijanim vozačem

Prije svakog izleta, ravnateljica Osnovne škole Zapruđe poziva prometnu policiju koja provjerava ispravnost autobusa i stanje vozača kojeg je agencija poslala. Tako je bilo i prije izleta na Brijune, na koji su školarci išli ovaj mjesec.

I zbog opreza ravnateljice, spriječena je moguća nesreća. Naime, pregledom je utvrđeno da je vozilo ispravno, no vozač je u krvi imao nedopuštenu količinu alkohola.

O ravnateljici Ružici Vitman Sović i njenom radu objavili smo veću priču, koju možete pročitati na ovoj poveznici.

Na Medicinskom fakultetu osmišljen lijek protiv drugog najčešćeg zdravstvenog problema na svijetu

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Genijalno otkriće na Medicinskom fakultetu: Osmislili lijek protiv drugog najčešćeg zdravstvenog problema na svijetu

Išijas je nakon prehlade drugi najčešći zdravstveni problem, a obično se rješava operacijskim zahvatom, što je dugotrajno rješenje tek u 35 posto slučajeva. Izvrsna vijest za sve oboljele u svijetu ovoga mjeseca dolazi s našeg, Medicinskog fakulteta u Zagrebu gdje su znanstvenici još prije nekoliko godina otkrili lijek Osteogrow koji pomaže u regeneraciji i zacjeljivanju kostiju.

Uz to dobra vijest za hrvatsku znanost osim s Medicinskog, ovaj mjesec dolazi i s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta gdje je fizičarka Sanja Josef Golubić otkrila biomarker koji prije prvih znakova bolesti detektira Alzheimerovu bolest.

Splitska maturantica nacrtala portret Piercea Brosnana i oduševila glumca

Izdvojeni članak

Talent splitske maturantice oduševio i Jamesa Bonda: ‘Uručila sam mu na poklon crtež koji mu se jako svidio’

Maturantica Ekonomsko-birotehničke škole u Splitu, Ana Mardešić pravi je talent, čije je crteže prepoznala široka publika, a na Instagramu ih dijeli s čak 24 tisuće pratitelja.

Ovoga mjeseca na otoku Visu, gdje žive njene bake i djedovi, boravile su zvijezde filma Mamma Mia 2, koje su ondje snimale taj novi nastavak filma.

Među njima je bio i Pierce Brosnan, jedan od utjelovitelja legendarnog Jamesa Bonda, čiji je portret talentirana splitska maturantica nacrtala još ljetos, kada je čula da će glumci boraviti na otoku. Kako su se družili s lokalnim stanovništvom, Ana je dobila priliku taj crtež i pokloniti poznatom glumcu, koji je poklonom bio naprosto oduševljen. Kako je protekao njihov susret, možete pročitati ovdje.

Zadarski srednjoškolci organizirali malonogometni turnir za pomoć sugrađanima čija je imovina stradala u poplavama

Izdvojeni članak

Ogromno srce zadarskih srednjoškolaca: Dižu grad na noge za pomoć stradalima u poplavama

Da zadarski srednjoškolci imaju veliko srce, dokazali su čitavoj Hrvatskoj još prošle školske godine kada su organizirali veliku humanitarnu akciju za svoju sugrađanku Anđelu, koja boluje od teške bolesti. Prikupili su tada 30.433 kune novčane pomoći. Svoj dobri duh pokazali su i ovoga mjeseca, kada su organizirali malonogometni turnir, ponovno humanitarnog karaktera.

Ovoga puta sredstva odlaze u ruke dvaju obitelji čija je imovina stradala u nedavnim poplavama. Turnir su organizirali prošlogodišnji dobitnik Nagrade Luka Ritz, Karlo Korona i njegovi prijatelji Julian Zrnić i Arian Pauković te još nekolicina njihovih poznanika.

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za znanstvene centre u vrijednosti od 373 milijuna kuna

Izdvojeni članak

Zapošljava se preko 100 mladih doktoranada: Provjerite na koje fakultete odlazi 373.441.015 kuna za znanost

Ukupno 35 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova ovoga mjeseca je potpisano u Banskim dvorima. U sklopu njih je i deset projekata koji se odnose na znanstvene centre izvrsnosti, a čija je ukupna vrijednost 373.441.015,62 kune.

– Ono što me zaista veseli je da će u sljedećih pet godina, koliko traju ovi projekti, svoje mjesto u svijetu znanosti pronaći i mladi istraživači koji će imati priliku razvijati svoje karijere u Hrvatskoj u mentorstvu izvrsnih hrvatskih znanstvenika. Među mladim znanstvenicima, njih 101 ostat će u Hrvatskoj zajedno sa svojom obitelji i ovdje graditi svoju karijeru, rekla je ministrica Divjak prilikom potpisivanja ugovora.

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu dobio 10 novih laboratorija

Izdvojeni članak

[FOTO] Splitski fakultet opremljen s čak deset novih laboratorija te od sada djeluje na jednoj lokaciji

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu ovih je dana obilježio 57. obljetnicu utemeljenja, a tom prigodom otvoreno je 10 novih laboratorija, čime će ovaj Fakultet po prvi puta od svog osnutka znanstveno, nastavno i stručno djelovati na jednoj lokaciji.

Uz same laboratorije koji je svaki veličine 50 metara kvadratnih, uređeno je i 5 prostora za pripremu laboratorijskih vježbi te skladišta zapaljivih i nezapaljivih kemikalija. Novim laboratorijima studenti će imati priliku raditi vježbe u grupama od 12 osoba, ali u njima će se raditi i znanstvena istraživanja.

Maturanti u Puli pronašli test koji su trebali pisati pa sve pošteno priznali profesoru

Izdvojeni članak

Razred mjeseca: Maturanti u Puli pronašli test koji su trebali pisati pa sve pošteno priznali profesoru

Profesor hrvatskog jezika i povijesti Filip Zoričić, koji predaje u Gimnaziji Pula, pohvalio je maturante svoje škole zbog poteza koji je zaslužio nagradu za fair play godine.

Naime, u petak mu je ostala kopija testa u školskoj knjižnici te ga je netko našao i odnio maturantima, kako bi imali pitanja za test, koji su trebali pisati dan nakon.

Učenici su potom došli do učionice i obavijestili profesora kako su dobili test, ne želeći reći tko im ga je dao i kazali kako ne bi bilo pošteno da pišu taj isti test. Profesor je razred odlučio pohvaliti jano, a njegovu objavu možete vidjeti ovdje.

________________________________________________________________________________________

Kampanja Šeraj pozitivu, blokiraj negativu

Više o inicijativi Šeraj pozitivu, blokiraj negativu! saznajte na linku ovdje.