Pretraga

Siječanjski pozitivci: Profesor i samohrani otac postao Ponos Hrvatske, Đikić postaje savjetnik UniRi, a osnovci iz Škabrnje osvojili 100.000 dolara

A- A+

Prvi mjesec 2018. godine je iza nas, a pred godinu dana donijeli smo odluku kako ćemo čitatelje početkom svakog novog mjeseca podsjećati na sve pozitivne vijesti iz prethodnog mjeseca. S ovom praksom nastavljamo i dalje. Donosimo vam pozitivne vijesti siječnja 2018. godine.

Ako ostatak godine bude kao siječanj, mogli bismo imati poprilično pozitivnu 2018. Za prošli mjesec uspjeli smo ‘izvući’ čak deset pozitivnih vijesti, između ostaloga, onu o profesoru Kuzmičiću koji je dobitnik nagrade Ponos Hrvatske, o osnovcima iz Škabrnje koji su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osvojili nagradu od 100 tisuća dolara i o nedavno pokrenutom projektu ‘Hrvatska stvara’.

Profesoru koji je novac osvojen u ‘Potjeri’ darovao u humanitarne svrhe, dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske

Izdvojeni članak

Sasvim drugačiji vjeroučitelj iz Zagreba: Profesor i samohrani otac postao Ponos Hrvatske zbog velikog djela koje je učinio

Nikola Kuzmičić profesor je teologije, a u ožujku prošle godine sudjelovao je u HRT-ovom kvizu ‘Potjera’. Ondje je, već u odjavnoj špici, spomenuo da će osvojeni iznos od 44.500 kuna darovati u dobrotvorne svrhe. Čuli smo to i odmah drugi dan u službu za odnose s javnošću HRT-a poslali upit i uspjeli doći u kontakt s profesorom. Potvrdio nam je kako će novac darovati te nam ispričao kako su ga za to motivirali sinovi, o kojima se, nakon smrti supruge, brine samostalno.

Da stvar bude još bolja, novac osvojen u kvizu već je jednom darovao u dobrotvorne svrhe, a tada je bila riječ o 14.000 kuna. Našu priču o velikom čovjeku i profesoru kakvoga svaki učenik priželjkuje prenijeli su svi veći mediji.

Ovoga mjeseca, zbog njegova čina darovanja nagrade iz Potjere, profesoru Kuzmičiću dodijeljena je nagrada Ponos Hrvatske za 2017. godinu.

U Splitu kreće obnova studentskog doma ‘Bruno Bušić’

Izdvojeni članak

Kreće obnova još jednog studentskog doma: ‘Bruno Bušić’ dobiva kat više, a na krovu će imati sunčeve kolektore

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije krajem siječnja potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Rekonstrukcija studentskog doma ‘Bruno Bušić’. Bespovratna sredstva za obnovu doma po ugovoru iznose 32.550.000 kuna.

– Projektom rekonstrukcije namjerava se osigurati 174 smještajne jedinice, za 465 osoba, od čega 121 trokrevetnih soba, 49 dvokrevetnih soba te 4 jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Uz rekonstrukciju-nadogradnju jednog kata (četvrti kat), rekonstrukcija Doma obuhvaća kompletno uređenje postojećih prostora, potpunu zamjenu postojećih sustava grijanja i hlađenja, uključivo izvedbu sustava pripreme tople vode pomoću sustava sunčevih kolektora na krovu zgrade, zatim zamjenu sustava elektroinstalacija uz potpunu zamjenu rasvjetnih tijela LED učinkovitom rasvjetom, kao i radove na kompletnom pročelju kako bi se povećala toplinska izolacija tj. smanjio gubitak topline. Rekonstrukcijom je predviđeno uvođenje lifta za osobe sa smanjenom pokretljivosti. Također, uredit će se i malonogometno i košarkaško igralište te urbana oprema za odmor i rekreaciju u zelenilu, priopćili su sa Sveučilišta u Splitu.

Prigorski gradić novčanim sredstvima EU-a omogućio besplatnu prehranu svojim siromašnim učenicima

Izdvojeni članak

Prigorski gradić novčanim sredstvima EU-a omogućio besplatnu prehranu svojim siromašnim učenicima

Grad Križevci je na svojim službenim stranicama sredinom siječnja objavio vijest da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku donijelo Odluku o financiranju njihova projekta ‘Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017. – 2018.)’. Tom Odlukom Gradu Križevcima odobreno je 456.209,50 kuna za prehranu učenika osnovnih škola u školskoj godini 2017./2018.

Ovim su projektom osigurana sredstva za prehranu ukupno 487 učenika koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva u matičnoj i područnim školama OŠ Ljudevita Modeca Križevci i OŠ ”Vladimir Nazor” Križevci te u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.

Više o ovoj temi pročitajte na poveznici.

Razrednice maturanata splitskog MIOC-a snimile zabavan spot o izazovima predavanja u školi

Izdvojeni članak

[VIDEO] Razrednice maturanata splitskog MIOC-a snimile zabavan spot o izazovima predavanja u školi

Niti jedna nas vijest ovoga mjeseca nije nasmijala, kao video koji stiže iz splitskog MIOC-a. Naime, razrednice maturanata u splitskoj Trećoj gimnaziji, snimile su zabavan video povodom maturalne večeri svojih učenika.

U spotu kroz pjesmu progovaraju o svim izazovima s kojima se susreću u školi te majčinskim ulogama koje nerijetko moraju obavljati. Njihovu poeziju prati efektna melodijska pratnja odnosno ABBA-in evergreen ‘Money, money, money’, inače dodatno populariziran u mjuziklu Mamma mia, po kojem je ovaj video klip nazvan Mamma Mioc.

Zanimljiv video iz Splita možete pogledati na ovom linku.

Pun autobus senjskih srednjoškolaca nastavu iz tjelesnog imao na utakmici Hrvatska-Švedska

Definitivno ‘najluđa’ vijest prošloga mjeseca vezana je uz Europsko rukometno prvenstvo i Srednju školu Senj. Naime, tamošnji su đaci kao dio nastave TZK-a posjetili rukometnu utakmicu Hrvatska-Švedska.

Izdvojeni članak

Pun autobus senjskih srednjoškolaca jučer je nastavu iz tjelesnog imao na utakmici Hrvatska-Švedska

– Kad smo planirali školski kurikulum, znači još u 9. mjesecu, profesorica tjelesnog je predložila, kako je ove godine Europsko prvenstvo u Hrvatskoj, da bi bilo zgodno da ih odvedemo na jednu od utakmica u Splitu. Tako smo to i stavili u kurikulum i kako se prvenstvo približavalo, krenuli u realizaciju. Dakle, to je baš bio sastavni dio kurikuluma iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja, pojasnila  nam je ravnateljica škole, Danijela Vukelić.

Učenici su time, naravno, bili oduševljeni.

– Od Senja do Splita ima nekih 5 sati vožnje. U našem busu je svih tih 5 sati grmjela navijačka glazba i atmosfera se već zakuhala na samom putu. Kada smo došli u Split već pomalo umorni, mislili smo da nećemo moći budni izdržati cijelu utakmicu. No čim smo nogom prešli preko praga Spaladium Arene, umor kao da je netko obrisao gumicom i bili smo spremni cijelu utakmicu skakati i navijati za naše hrabre dečke, koji su zbilja ostavili i zadnji atom snage na terenu, kazao nam je Mateo Milaković, učenik Srednje škole Senj.

Pred punom dvoranom na FER-u započela velika hrvatska stvaralačka priča

Izdvojeni članak

Pred punom dvoranom na FER-u započela velika hrvatska stvaralačka priča: Omogućit će mladima da se povežu, podijele znanja i surađuju

Tvrtka STEMI i Udruga Programerko na zagrebačkom su FER-u prošloga tjedna predstavili projekt ‘Hrvatska stvara’. Cilj projekta omogućiti je upravo mladima da se povežu, podijele znanja te međusobno surađuju i podržavaju se na putu ostvarivanja vlastitih ideja.

Pokretači projekta u njegovu će sklopu obići sve županije u Hrvatskoj s ciljem osnivanja Code Clubova, inicijative koja djeluje u više od 130 zemalja diljem svijeta. Prilikom posjeta svakoj pojedinoj održat će informativno, ali i motivacijsko predavanje o tome kako razviti tehnološku tvrtku i kako od ideje doći do proizvoda. Uslijedit će početna radionica, a klubovima će u vlasništvu ostati kompleti STEMI hexapod robota za praktičnu primjenu stečenog znanja.

Na ovaj će se način hrvatskim školarcima pružiti jedinstvena prilika za besplatno razvijanje vještina, i to na isti način i u istim uvjetima u kojima se nalaze školarci razvijenih zemalja.

Riječki učenici upoznali se, družili i pjevali s izbjeglicama iz Afganistana

Izdvojeni članak

Građanski odgoj u praksi: Riječki učenici upoznali se, družili i pjevali s izbjeglicama iz Afganistana

Grad Rijeka ove je školske godine u 22 od 24 osnovne škole uveo Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost.

Kako taj predmet izgleda u praksi, najbolje su mogli doznati učenici Osnovne škole San Nicolo, sredinom siječnja.

Oni su se, naime, upoznali i družili s izbjeglicama iz Afganistana. Razmijenili su svoje priče i pjevali, a većini učenika ovo je bio prvi susret s izbjeglicama i tražiteljima azila u Hrvatskoj. Više o tome kako je protekao ovaj veseli, poučan i zanimljiv susret pročitajte ovdje.

Ugledni znanstvenik svjetskog glasa, Ivan Đikić, postao savjetnik riječkog Sveučilišta

Izdvojeni članak
ivan đikić u bijeloj kuti u laboratoriju

Split izgubio, Rijeka dobila: Ugledni znanstvenik svjetskog glasa, Ivan Đikić, postao savjetnik riječkog Sveučilišta

Točno pred godinu dana, u jeku afere oko navodnog plagijata bivšeg ministra Pave Barišića, jedan od trenutačno najznačajnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika Ivan Đikić, obznanio je kako prestaje sa znanstvenim radom u Hrvatskoj.

Studente i dio njegovih kolega sa splitskog Sveučilišta, na kojemu je djelovao, to je rastužilo. No, dobra vijest za hrvatsku znanost jest ta da gotovo godinu dana od događaja, Đikić postaje jedan od znanstvenika koji čine Međunarodni znanstveni savjet Sveučilišta u Rijeci.

Riječ je o savjetodavnom tijelu uprave i Savjeta za znanost Sveučilišta za pitanja znanstvene djelatnosti te razvoja strategija i politika na tom području. Đikić, kao i ostali članovi, trebali bi na temelju svojih ekspertiza i iskustava s uglednih znanstvenih institucija, svojim savjetima i aktivnostima doprinijeti razvoju Sveučilišta u Rijeci.

Zagrebački učenici telefonirali u svemir i od pravog astronauta dobili odgovor na pitanje kako se ondje tušira

Izdvojeni članak

[VIDEO] Zagrebački učenici telefonirali u svemir i od pravog astronauta dobili odgovor na pitanje kako se ondje tušira

Učenici Prve srednje informatičke škole iz Zagreba proteklog su mjeseca imali priliku porazgovarati s pravim astronautom iz Međunarodne svemirske postaje. Riječ je o projektu ARISS, a mogućnost za razgovor imalo je 20 učenika koji su astronautu Scottu Tingleu postavljali neka poprilično zanimljiva pitanja.

Razgovor je započeo postavljanjem pitanja učenicima o Međunarodnoj svemirskoj postaji. Nakon toga, krenula su pitanja učenika za astronauta.

Između ostaloga, zanimalo ih je kako se astronauti Međunarodne svemirske postaje tuširaju te je li ikada netko od članova njihove svemirske posade imao većih zdravstvenih komplikacija i kako u tim slučajevima izgleda protokol.

Škola u Škabrnji osvojila nagradu od 100.000 dolara pobjedom na natjecanju UAE

Izdvojeni članak

Tek u osnovnoj, a već osvajaju poslovni svijet: Škola u Škabrnji osvojila nagradu od 100.000 dolara pobjedom na natjecanju UAE

Zayed Future Energy Prize nagrada je koju dodjeljuje Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, između ostalih i u kategoriji za školarce koji osmisle projekte temeljene na održivosti i obnovljivoj energiji.

Jedan takav osmišljen je i u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Škabrnji, čiji su školarci nedavno za njega osvojili nagradu Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata u vrijednosti od 100.000 dolara.

– Uspjeli smo osvojiti glavnu nagradu vrijednu 100.000 dolara! To je nagrada za Hrvatsku, za Škabrnju i našu školu. Hvala svima koji su nas podržavali, ohrabrivali i vjerovali u naš projekt. Hvala kolegama i napose našim učenicima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji, a posebno hvala Leonardi i njezinim roditeljima na odvažnosti, potpori i susretljivosti, poručili su iz škole putem Facebooka.

_____________________________________________________________________________________

Kampanja Šeraj pozitivu, blokiraj negativu

Više o inicijativi Šeraj pozitivu, blokiraj negativu! saznajte na linku ovdje.