Pretraga

Zbog omikrona se možda produlje praznici? ‘Bolja opcija je online nastava, pratit ćemo situaciju’

A- A+

Navodno se u javnosti pojavila informacija kako bi se zbog omikrona moglo dogoditi produljenje školskih praznika ili prelazak na online nastavu. Kako nema službene informacije hoće li se učenici osnovnih i srednjih škola vratiti normalnoj nastavi od 10. siječnja, mogućnost produljenja praznika i prelazak na online nastavu komentirali su ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Foto: Unsplash

Prema pisanju portala Dubrovački vjesnik, u javnosti se pojavila neslužbena informacija o mogućem produljenju školskih praznika ili prelazak na online nastavu kako bi se usporilo širenje novog soja koronavirusa, omikrona. Navodno je o tome bila riječ na sastanku Znanstvenog savjeta, no prijedlog o produljenju praznika je odbijen, piše Dubrovački vjesnik.

Tako će učenici sigurno biti na praznicima do 10. siječnja kako je i predviđeno. Prelazak na online nastavu ili produljenje praznika u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša, komentirali su ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

– Epidemiolozi će sa stručnjacima s kojima inače pregovaraju donijeti odluku koja će nam biti preporučena i mi ćemo, naravno, pratiti epidemiološku situaciju, a pratimo je svaki dan epidemiološku situaciju u našoj školi putem epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je Katija Kukuljica, ravnateljica Osnovne škole Cavtat za Dubrovački vjesnik.

Izdvojeni članak

Pitali smo Agenciju hoće li se natjecanja učenika održavati uživo ili online, evo što kažu

‘U jednoj smo neobičnoj i drukčijoj situaciji’

Naglasila je kako će se pratiti kakva će situacija biti pred sam kraj praznika.

– Ne bih mogla reći ni da jest za produljiti ni da nije, vidjet ćemo. U jednoj smo neobičnoj, drukčijoj situaciji, ali zajedno ćemo doći do rješenja koje će biti najsigurnije za sve nas, objasnila je ravnateljica Kukuljica za Dubrovački vjesnik.

U Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Dubrovniku trenutno su tri razredna odjela u samoizolaciji.

– To su razredi u kojima su pozitivni učenici bili u kontaktu s ostatkom razreda prije početka praznika. Kolika je trenutno brojka zaraženih učenika u našoj školi, nemam točnu informaciju s obzirom da učenici nisu na nastavi. Svakako, trebamo pratit epidemiološku situaciju narednih 10 dana i poslušat preporuke Stožera, izjavila je ravnateljica ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića, Vedrana Elez za Dubrovački vjesnik.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Digitalno obrazovanje: ‘Online nastava na otocima mogla bi postati uobičajena’

‘Možda da se u prvom tjednu nastava odvija online, da djeca ostanu doma’

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Antun Perušina napomenuo je kako su ovo utorka rezultati pozitivnih osoba na koronu bili jako loši za županiju.

– Definitivno, ako brojevi budu visoki, možda i ta opcija ne bi bila loše rješenje kako bi se stanje smirilo. Ili, možda da se ne produže praznici, nego da se u prvom tjednu nastava odvija online, da djeca ostanu doma. Gradivo se mora odraditi, a budući su danas sve škole spremne na odrađivanje online nastave, možda ne bi bilo potrebe produživati praznike, a budu li brojevi loši, prvi tjedan nastave bi se mogao odvijati online. Produžetak praznika je druga mogućnost, a prva mogućnost je online nastava u prvom tjednu, poručio je Perušina za Dubrovački vjesnik.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Raste broj zaraženih u školama: Fuchs otkrio što će biti s nastavom, praznicima i cjepljenjem nastavnika

Produljenje praznika najviše bi naštetilo maturantima

No, neki ravnatelji ne slažu se s produljenjem školskih praznika jer bi to najviše naštetilo maturantima.

– Ulazimo u drugo polugodište, potrebno je da maturanti već 10. siječnja budu u učionicama i da, ako bude sreće i epidemiološka situacija bude pod kontrolom, da nastave s nastavom, vježbama, pripremama za maturalne radove, državnu maturu… Oni su prvi koji bi od toga mogli imati štetu. Trebalo bi početi 10. siječnja jer ima dosta posla, to bi nam poremetilo planove, počevši od maturanata i svima redom dalje, ni drugima to ništa manje nije problematično, objasnio je Slobodan Begić, ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića za Dubrovački vjesnik.

Izdvojeni članak

Ministarstvo objavilo nove podatke o zarazi u školama: ‘Bilo je zahtjeva da se produlje praznici’

‘Iskreno govoreći, od online nastave nema ništa’

Dodao je kako su epidemiolozi u stalnom kontaktu s razrednicima te da škola nije bila izvor zaraze.

– Iskreno govoreći, od online nastave nema ništa, vrlo je mali prijenos znanja, razlika između online i nastave uživo je drastično velika, možda imate 10 do 15 posto efekta u online nastavi i to je stvarno jako malo. Nisam pobornik online nastave jer vidim kod učenika da i dalje imamo posljedice od onog ‘lockdowna’. Ako se pogorša epidemiološka situacija ipak treba paziti zdravlje ljudi, nećemo ništa improvizirati, organizirat ćemo nastavu po epidemiološkim uputama. Čekat ćemo što će biti, a apsolutno smo za to da nastava u drugom polugodištu počne 10. siječnja, ističe ravnatelj Begić za Dubrovački vjesnik.

Dodatak tekstu u 13:32h

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za naš portal odgovorili su kako nemaju namjeru mijenjati Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022.

– Nastava počinje 10. siječnja. Do sada nismo zaprimili obavijest niti jedne županije o prelasku na C model nakon praznika, poručili su iz Ministarstva.