Pretraga

Zbog ovih stvari koje su radili vaši roditelji, danas bi završili u zatvoru

A- A+

Pravila roditeljske skrbi mnogo su se promijenila u odnosu na to što su prije bila, pa su tako različite generacije imale i dosta drugačije djetinjstvo. Iz današnje perspektive, roditelji mnogih današnjih srednjoškolaca, studenata i ljudi u 20-ima bili su prilično ‘neoprezni’ što se tiče sigurnosti. Donosimo nekoliko stvari koje su nekada bile uobičajene, a zbog kojih danas intervenira socijalna služba.

www.couriermail.com.au

Izdvojeni članak

Dvadesetdevetogodišnjak tužio svoje roditelje jer ga ne žele financijski uzdržavati

Fotografiranje

Vjerojatno u obiteljskim albumima postoje deseci vaših fotografija na kojima ste goli. Ni sada nije ilegalno slikati vlastitu djecu, no ipak se može smatrati kriminalnim djelom.

Prije šest godina par iz Arizone odnio je razviti slike s godišnjeg odmora, a zaposlenik koji je na njima radio, vidjevši da su djeca na slikama s plaže kao od majke rođena, roditelje je prijavio. Iako je sud procijenio da nema ništa sumnjivo što se tiče fotografija, par je tri mjeseca proveo u pritvoru.

Ostavljanje djece same u kući

Ostavljanje djece bez nadzora danas je nezamislivo, a socijalne službe takve roditelje prijavljuju zbog nemara i oduzimaju im djecu. U Hrvatskoj nema zakona koji bi propisao s koliko godina djeca smiju ostati sama kod kuće, jedino se zna da djeca predškolske dobi ne smiju ostat bez nadzora odraslih. U Americi pak u mnogim državama djeca ne smiju biti sama ukoliko su mlađa od 12, ili čak 14 godina.

Pušenje u autu

Gotovo da nema roditelja koji puši, a da se suzdržavao od toga u autu dok vas je razvovio. Danas je poznato da pušenje u tako malom prostoru izlaže druge velikom riziku za zdravlje. U SAD-u je zakonom zabranjeno pušenje u autu u kojem se nalaze djeca.

Izdvojeni članak

Video: Najbolje SMS poruke koje možete dobiti od roditelja

Sigurnosni pojas

Do prije otprilike dvadeset godina mnoge zemlje nisu imali zakon o vezivanju djece u automobilu. Sve dotad djeca su se vozila u raznim položajima na stražnjem sjedalu, dok o autosjedalicama nije bilo govora. U Hrvatskoj je kazna za nepropisnu vožnju djece 500 kuna.

Debljina

Bucmastoj djeci prije se nije moglo ništa strašno dogoditi, osim eventualnog zadirkivanja ostale djece. Danas se roditelji s pravom mogu bojati da će im, ukoliko su im djeca pretile, iste oduzeti socijalna služba.

Upravo to se dogodilo jednom dječaku u Clevelandu 2011. godine. Dječak je težio, za svoju dob, nevjerojatnih 90 kilograma. Socijalna služba procijenila je kako roditelji ugrožavaju njegovo zdravlje, jer se nisu pretjerano potrudili da dijete smršavi, piše Yahoo.