Pretraga

U zbrci oko Povjerenstva za Strategiju obrazovanja se ne zna tko pije, ali zato svi plaćamo

A- A+

Buka oko predsjedanja Posebnim stručnim povjerenstvom za provedbu Strategije znanosti i obrazovanja se ne stišava. U sinoćnjoj HRT-ovoj emisiji ‘Ima li što novo?’ trenutna predsjednica PSP-a kazala je kako nije shvatila da će premjer preuzeti predsjedanje PSP-om, a danas Plenković to ni nije želio potvrditi, već je samo kazao kako je ‘Povjerenstvo njegovo, kako god se okrene’.

Premijer Andrej Plenković, screenshot | N1 televizija

U Hrvatskoj gospodarsko komori danas je u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Zaklade Konrad Adenauer i HGK održana konferencija na temu ‘Stukovno obrazovanje u cjelovitoj kurikularnoj reformi’. Na njoj su, među ostalima, sudjelovali i premjer Andrej Plenković te predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije, Dijana Vican i voditeljica Ekspertne radne skupine Jasminka Buljan Culej.

– Strukovno obrazovanje od strateške je važnosti za RH, u smislu da je ljudski potencijal važan za strateški razvoj. Potrebno je razvijati inovativno i kreativno društvo kroz strukovno obrazovanje, a to je povezano s uspjehom gospodarstva i stabilnosti tržišta rada, kazao je danas Plenković.

Dodaje i kako je u središtu dualnog obrazovanja učenik, a važnu ulogu partnerstva čine poslodavci i obrazovne institucije. Osvrnuo se ovom prilikom i na cjelovitu kurikularnu reformu.

Reformski diskontinuitet

Izdvojeni članak

Zavrzlama oko Akcijskoga plana: Što očekujemo 8. rujna na sjednici Povjerenstva s premijerom?

– Cjelovita kurikularna reforma osnova je kvalitetnih promjena i procesa u modernizaciji obrazovanja. Za nju je potreban širi društveni dogovor i potrebno je pomiriti razlike, pristupe i mišljenja, kazao je Plenković i pozvao na konsenzus po ovom pitanju.

S druge strane, Vican ističe kako ne radimo dobro i imamo reformski diskontinuitet, a umjesto da radimo planski, sve radimo na brzinu. Što se tiče dualnog obrazovanja, ne slaže se s onima koji kažu da treba više prakse, već nama treba teorije i prakse.

– Svi naši reformatori i samoreformatori bavili su se samo osnovnim školstvom. Kroz razne reforme utrošili smo novac, a te reforme leže u ladicama. Hvalimo se da imamo Strategiju, a ona je dugoročan dokument bez datuma do kad traje, kaže Vican, koja je kao i Buljan Culej nakon konferencije odbila davati izjave za medije.

Inače, Vican je jučer gostovala u HRT-ovoj emisiji ‘Ima li što novo’, gdje se sučelila s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak. Kako je u javnost nedavno plasirana neslužbena informacija da će novi predsjedatelj Povjerenstva biti sam premjer Plenković, Vican se osvrnula i na to, kazavši da nije shvatila da će Plenković preuzeti tu poziciju.

– Ja tako nisam shvatila. Premijer je rekao da će na neki način područje obrazovanja približiti sebi, a ne da će on biti predsjednik pa da će sam sebe imenovati predsjednikom, rekla je Vican za HRT.

‘Povjerenstvo je moje kako god okrenete’

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak najavila izmjenu sastava Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije

Plenković je danas pred novinarima kazao kako će mu do kraja tjedna PSP predstaviti novi Akcijski plan, a nakon toga će raditi na modificiranju strukture PSP-a.

– Povjerenstvo je moje kako god okrenete, čitajte Pravilnik, pa ćete vidjeti, odgovorio je Plenković na pitanje je li on novi predsjednik PSP-a, prenosi N1.

Na ponovljeni upit novinara je li on i formalno prva osoba Posebnog stručnog povjerenstva ili ga neformalno nadzire, Plenković odgovara:

– Znači ovako, pročitajte Strategiju, pročitajte njene provedbene instrumente, pogledajte odluku Vlade, pogledajte tko je na čelu, dobro osluhnite što sam vam odgovorio maloprije kako ćemo deficirati rad Povjerenstva pa onda zaključite, kazao je Plenković novinaru N1.

Vican na televiziji optužila ministricu da pokušava ‘nakalemiti informatiku’

Izdvojeni članak

Povjerenstvo Dijane Vican više od 70 dana ne radi ništa: Istekao i dodatni rok za odabir preostalih članova ERS-a

Iako se na ovu temu u sinoćnjoj emisiji HRT-a, na ovu temu očekivala veća rasprava, do toga ipak nije došlo. Ministrica Divjak je za početak još jednom naglasila kako kurikularna reforma ide dalje, a pilot-provedba očekuje se već sljedeće godine.

– Zaključili smo da informatika za 5. i 6. razrede je nešto što je neizbježno i iznimno važno za osnovne škole i ulazak školstva u 21. st. Što se tiče Povjerenstva zaključeno je da ono do 8. rujna izradi akcijski plan koji nam je svima potreban. A onda će poslije doći do restrukturiranja posebnog stručnog povjerenstva pa onda još moramo vidjeti na koji način ćemo institucionalizirati provedbu strategije, kazala je Divjak za HRT.

Na pitanje je li joj žao što ona neće biti na čelu Povjerenstva, tek je kratko komentirala kako ‘treba pričekati pa ćemo vidjeti što će se dogoditi.’ Vican je pak kazala kako će njena participacija u Povjerenstvu ostati stručna i da je takva bila sve ovo vrijeme, te se nije složila kako je spor Divjak-Vican blokirao reformu školstva.

– Blokada nije bilo. Ja smatram da ne može područje odgoja i obrazovanja, kao niti reforma, biti svojatana i prisvajana od jedne stranke. Smatram da to treba biti demokratski način kakav se radi od 2000. godine permanentno. Ima onih koji smatraju suprotno. Smatraju da je obrazovanje politički artikl, pa onda da i ja s tim postajem politički artikl. Ja se s time ne slažem, ali to nije nikakav razlog da se ne sjedi i razgovara te da svi procesi idu i nakon 8. rujna naprijed, rekla je Vican za HRT, a ministrica Divjak dodala kako po njenom mišljenju niti nije bilo nikakva osobnog spora.

Dijana Vican na kraju nije mogla izdržati, pa je napala ministricu da će se nakalemiti informatiku samo zato što je njoj bitna. Dodala je kako se ništa neće dogoditi s velikim reformatorima te da je preduvjet svemu jednaki uvjeti za sve učenike i kvalitetniji nastavnici. Ostaje nejasno kako su jednaki uvjeti u školama povezani s nastavnim gradivom koje se u njima uči. Odnosno, kako se uopće nastava sada izvodi po postojećem programu kada ne postoje jednaki uvjeti u Zagrebu i primjerice Vukovaru.

https://www.facebook.com/HRTvijesti/