Pretraga

Da smo barem znali: 25 stvari koje nismo znali kao maturanti, a trebali smo

A- A+

Manje od 95 dana dijeli vas od mature, završnog ispita o kojem vjerojatno bruje gotovo svi razredi maturanata. Rastrgani između školskih obaveza, priprema za maturu i uživanja u posljednjim mjesecima srednjoškolskog života, mnogi ipak jedva čekaju da agonija Postani student, iako još nije ni počela, napokon završi. No, ako se za koju godinu mislima vratite u maturantske dane, shvatit ćete da oni i nisu tako strašni kao što vam se sad čine. Da smo to barem tada znali…

foto: Ivan Božić|srednja.hr

foto: Ivan Božić|srednja.hr

U stresnom i ludom razdoblju pred maturu, mnogi maturanti nekih činjenica baš i nisu svjesni. Zato smo se prisjetili svojih maturantskih dana i sastavili Da smo barem tada znali listu s dodatnim pojašnjenjima. Putem smo uvidjeli da zaista postoji niz (banalnih) stavki oko kojih smo se svojevremeno previše brinuli ili ih olako shvaćali. Neke pak nismo ni znali, jer nam to nitko nije rekao.

Pa krenimo.

1. U prvim danima faksa nedostajat će vam školsko zvono

Najčešće pitanje svih školaraca: e, za koliko zvoni?, na fakultetu ne vrijedi. Ondje niste spašeni zvonom, a između svakog predavanja imate, umjesto školskih pet, 15 minuta. No, to ne znači da kao studenti nećete pitati kolegu/icu koliko je sati i do kad traje predavanje.

2.  Studiranje je proučavanje, ne upisujte ono što ne želite

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

Borba za svako mjesto: Provjerite koji su studiji trenutno najpoželjniji među maturantima

Možda toga sad niste svjesni, no minimalno tri ili pet godina studirati područje koje vas apsolutno ne zanima, zaista nema smisla. Osim što ćete biti razočarani i izgubljeni u gradivu, vjerojatno nećete ni diplomirati tako brzo. Zato prilikom izbora fakulteta slušajte sebe i ne povodite se izborom vaših prijatelja; ne upisujte primjerice, ekonomiju i pravo, ako već sad znate da vas to ne privlači. Još nešto: nemojte ni da vas obeshrabre a što ćeš s tim? pitanja svaki put kad kažete da želite studirati društveno-humanističke znanosti. Ali, pokušajte razumjeti i tu skeptičnu perspektivu.

3. Ne treba precijeniti niti podcijeniti svoje sposobnosti

To se ponajviše odnosi na odabir razina ispita državne mature. Nebrojeno smo puta susreli maturante koji biraju razine mature sukladno kriterijima fakulteta, a ne svojim mogućnostima. Ipak, morate biti svjesni da bi vam, ako ste s matematikom na vi, viša razina mogla biti poprilično zahtjevna, pogotovo ako nemate u planu mukotrpno raditi. Stoga, ako vaš željeni fakultet zahtijeva nižu razinu, bolje se primiti posla i rasturiti ju, nego se moliti za prolaz na višoj razini. S druge strane, nemojte ići linijom manjeg otpora i odabrati nižu razinu, ako imate afiniteta i znanja iz određenog predmeta. Uostalom, ako to učinite, nećete moći upisati one programe koji traže višu razinu. Kako se preračunavaju bodovi s više na nižu razinu, saznajte ovdje.

4. Učenje za maturu se doista isplati. Doista.

Iako to već znaju i ptice na grani, nije na odmet ponoviti: ovisi o fakultetu, no najveći dio bodova potrebnih za upis, donijet će vam upravo matura. Potrudite se i zagrijte stolac. Čim se upišete na željeni fakultet, neće vam biti žao kojeg vikenda i sunčanih dana provedenih za knjigom. Štoviše, jedna nam je studentica nedavno rekla da se za maturu isplati učiti više nego za ispit na faksu. Rokova na faksu ima nekoliko, no matura je jedna, kaže ona.

5. Matura zaista nije tako strašna

Znamo da vas plaše s maturom, no ona zaista nije strašno teška. Hladna glava, nešto znanja…i čitaj dalje.

6. Ne treba vam tisuću različitih skripti za njenu pripremu

Izdvojeni članak
državna matura

Mali šalabahter za maturante: Evo kako pronaći sve važne informacije o maturi

Nikako, jer će u većini slučajeva ta hrpa knjiga i skripti samo skupljati prašinu. Uostalom, u slučaju mature ne treba vam sedam različitih skripta iz Hrvatskog i tri iz Politike i gospodarstva. Za izborne predmete birajte gimnazijske udžbenike i primjerice, famozne zbirke iz Fizike. Za Hrvatski su tu (valjda) bilježnice sa satova i neka detaljnija skripta, za Engleski stare mature i vježbanje pisanja Eseja, a za Matematiku…zadatci, zadatci i zadatci…

7. Plaćene pripreme nisu nužno potrebne

Ne kažemo da ne mogu pomoći, no ne kažemo ni da će vam plaćene priprema odmah donijeti odličnu ocjenu. Uspjeh se, naposljetku, krije u vašoj motivaciji i samostalnom radu. Zato prije nego što pola razreda, ako već nije, upiše pripreme, razmislite trebaju li vam, zašto i za koje predmete.

8. Grupno učenje je cool

Dobar način ponavljanja gradiva, ponajviše nakon završetka nastave, grupno je učenje. Sjednite na terasu, miran kafić ili negdje drugdje i međusobno si objašnjavajte gradivo. Pomaže i na faksu, kud onda neće prije mature.

9. Pitajte profesore ono što ne znate

A ako se odlučite na samostalno pripremanje, profesori bi vam mogli pomoći oko dijelova gradiva koji vas muče. Dođite im s konkretnim pitanjima; sumnjamo da vam ne bi htjeli odgovoriti. A ako pak organiziraju pripreme u školi, to iskoristite.

10. Stare mature zlata vrijede

Isprintajte i rješavajte stare mature. Možete ih čak i uvesti. Osim što će pomoći, s vremenom ćete skužiti svojevrsnu šablonsku strukturu mature. Puno se toga tako ponavlja, u ovom ili onom obliku.

11. Nemojte ljenčariti nakon norijade

Ove godine kalendar je drugačiji. Maturanti prethodnih godina završili bi s nastavom oko dvadesetog svibnja i onda imali dvadesetak dana do prve mature. Zbog štrajka, Esej iz Hrvatskog sad se piše u subotu, 16. svibnja, a nastava završava 29., odnosno zagrebačkim maturantima 28. svibnja. Kako prvog tjedna lipnja još nema ispita, nemojte se ulijeniti i potratiti ga.

12. Ne zaboravite na prijemni ili ispit dodatne provjere

Ne biste vjerovali, ali ima onih koji u maturantskoj strci ili nebrizi zaborave uplatiti prijemni ispit na željenom faksu. Nemojte biti jedni od njih i vodite računa o roku za uplatu, jer naknadno plaćanje neće biti moguće, a s tim ni upis fakulteta. Informacije o dodatnim provjerama možete naći na stranici Postani student, a ako ga ondje ne uočite, pronjuškajte internetsku stranicu odabranog fakulteta.

13. Procedura prije pisanja ispita mature skoro je najgori dio mature

Fakat je. Izvadi osobnu, sjedi na točno određeno mjesto i ne odljepljuj naljepnicu na kojoj, pazite, piše ne odljepljuj…. Ali, ništa strašno, pogotovo kad jednom to pregrmite. Profesori će vam sve objasniti i pričekati da svi otvorite vrećicu s ispitima, ne brinite. U svakom slučaju, tih 30 minuta prije mature je stresno, no ipak nema potrebe za znojnim rukama i prevelikom nervozom.

14. Ne dopustite da vas strah ‘pojede’

Jer ako vas ‘pojede’, veće su vjerojatnosti da ćete zeznuti pitanje koje biste inače znali. Zato mu ne dajte da prevlada. Večer prije ranije legnite, a na dan mature malo šećite, doručkujte, udahnite i mislite pozitivno.

15. Vaše neznanje nekad se pretvori u znanje

Zna se dogoditi da netko tko je tijekom srednje imao jedva dovoljan iz nekog predmeta, na maturi dobije vrlo dobar. A bilo je i suprotnih slučajeva. Brojčane ocjene stoga nisu mjerilo vaše (ne)uspješnosti na maturi.

16. Ni drugi neće rasturiti

A ako i oni nešto zaribaju, pragovi potrebni za upis bit će niži. Odnosno, nemojte misliti da drugi maturanti sve znaju, a vi ništa ne znate.

17. Nemojte se bojati Eseja iz Hrvatskog

Znamo da ćete njime probiti led, a znamo i da je od ove godine ukinut minimalan prag na tom dijelu ispita. Kritični prema toj odluci, molimo vas da ga ne ostavite praznim te da pročitate sva djela s popisa za Esej (s kojeg su izbacili Kiklopa, op.a.). Preporučujemo još da nabavite Vodič kroz lektire te da se poslužite bilješkama sa satova lektire. Kad 16. svibnja dođete na Esej, pažljivo pročitajte ulomak/ke i razmislite. Imate dovoljno vremena, stići ćete – bez panike. Pritom uredno pišite, jer je osim poznavanja djela, u njemu potrebno pokazati i pismenost.

18. Kad izađu, nemojte proučavati rješenja

Molimo vas, nemojte. Vjerojatno će vas nepotrebno deprimirati.

19. Imate pravo uložiti žalbu

Od dana objave rezultata mature, 13. srpnja, do objave konačnih ljestvica, 15. srpnja, imate pravo uložiti prigovor. To činite ako uvidite da vam je zadatak ocijenjen krivim, a odgovor odgovara rješenjima ili ako smatrate da vam esej nije valjano ocijenjen pa ste, mislite, zakinuti za bod. Uz argumentaciju, odlazite školskom ispitnom koordinatoru te ondje podnosite prigovor.

20. Nije konačno do objave konačne ljestvice poretka

Stvarno nije. U zadnji se tren možete podići ili spustiti za mjesto na ljestvici poretka željenog fakulteta. Zato nemojte prerano očajavati/slaviti.

21. Idite na maturalnu i uživajte, no bez previše alkohola

Lijepa je to večer koja ostaje u pamćenju i vama i profesorima. Ne želite valjda da vam zbog čašice previše završi već iza ponoći, dok se drugi još zabavljaju?

22. Dosta ljudi nakon mature/maturalne nećete više nikad vidjeti

Možda mislite da ćete sa svima iz razreda ostati u kontaktu, no istina je drugačija. Neke ljude iz razreda nakon lipnja nećete vidjeti, osim ako se slučajno ne susretnete. Isto tako, druženja s nekima će se prorijediti, pa i nestati. I to je skroz normalno.

23. S manjinom ćete se nevjerojatno zbližiti

S druge strane, neka će se srednjoškolska prijateljstva dugotrajno sačuvati. S tim ćete, vama dragim ljudima, i dalje izlaziti te dijeliti svoje uspone i padove, a kako vrijeme protječe, možda se još više zbližite.

24. Skupljajte lijepe uspomene

Kad bi stres zbog mature ostavili po strani, upravo vam posljednja tri srednjoškolska mjeseca mogu donijeti najljepše uspomene. Stvarajte ih. Na kraju krajeva, ako za koju godinu sjednete na kavu s prijateljem/icom iz srednje škole, lijepo se prisjetiti svih tih trenutaka. I grozne mature, za koju ćete onda reći da, u usporedbi s fakultetskim ispitima, i nije tako strašna. Samo, učite na vrijeme.

25. Zagrepčani/ke, na norijadi ne skačite u Manduševac i, pamet u glavu!

Svojevremeno su nam to rekli nekoliko puta, pa evo, kažemo i vama. Ali, ima do toga; podsjetit ćemo vas još.

__________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr. Kako biste lakše razumjeli pojedina lektirna djela, pogledajte rubriku Lektire.