Pretraga

Pokrenuli školski radio: Posla ima svaki dan, a puštamo glazbu koju također stvara jedan naš učenik

A- A+

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pokrenula je vlastiti radio. Iako se još ne emitiraju svaki dan, posla, kažu, ima i na pretek. Rade tematske emisije o ovisnosti o internetu i društvenim mrežama, cyberbullyingu, videoigrama, mladim vozačima… Jednom mjesečno emitiraju se i putem Radio Stubice. Riješili su problem i s autorskim pravima – uglavnom puštaju glazbu njihovog učenika i glazbenika Roberta Tkaleca, koji je studijski snimio nekoliko svojih pjesama.

foto: Radio ŠUDIGO

– Pokrenuti školski radio nije nimalo jednostavan zadatak. Ali unatoč svim poteškoćama upravo u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u tome smo uspjeli, kaže Monika Šoštarić, novinarka i stručna voditeljica Radija ŠUDIGO.

Početkom školske godine pokrenuli su radio koji radi punom parom.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’20] Mateju Pleškovu Ideja godine bila je vjetar u leđa: Nakon srednje škole otvorio je svoju tvrtku

Učenici, njih petnaestak uglavnom 2. i 3. razreda Medijskih tehničara – Ema Mihaliček, Ana Miklaužić, Roberto Tkalec, Tomislav Šoštar, Karlo Seljan, Borna Banovec, Patricia Kranjčić, Andrian Curiš, Dea Kovačević, Vida Kunst, Bojan Štefanović, Sebastijan Gorščak, Matija Koščević, Sara Strugar, Miroslav Mihanović zajedno s voditeljicom školskog radija prof. Šoštarić te uz tehničku podršku stručnog suradnika Martina Horvata sastaju se gotovo na dnevnoj razini kako bi dogovorili sve pristupe za obradu zanimljivih radijskih sadržaja primjerenih djeci i mladima.

– Za sad, sve navedeno je u okviru izvanškolske aktivnosti, a cilj je uključiti one učenike koje radio kao medij interesira te im u skladu školskog kurikuluma pružiti osnovna znanja i kompetencije za posao radijskih novinara i tehničara, poučiti ih kako kreirati radijsku emisiju ili čak samostalno pokrenuti radio. Učenici kroz rad u Školskom radiju razvijaju komunikacijske sposobnosti, tehnike intervjuiranja kao i same montaže, a u isto vrijeme potiče se njihova kreativnost, ali i uključivanje u školske aktivnosti i kulturne projekte lokalne zajednice, pojašnjava Šoštarić.

foto: Radio ŠUDIGO

Rade brojne emisije – tema im ne nedostaje

Rad na radiju, naravno, uključuje i edukaciju učenika o pravilnom korištenju audio opreme i priprema zvučnih zapisa za radijsko emitiranje.

– Radimo brojne emisije, nekad tematske poput primjerice emisija koje smo radili za Županijsku smotru Lidrano 2020. (npr. tematska emisija o ovisnosti o internetu i društvenim mrežama, emisija o Cyberbullyingu, mladi i video igre, mladi vozači…itd), a također, do sada smo obradili i aktualne školske teme – promoviranje naših profesora u mentore, popratili smo projekt naše Škole i Muzeja krapinskih neandertalaca „S neandertalcem u umjetnosti i dizajnu“, izložbu „Zasvijetli“ medijskih tehničara u Zagrebu, razgovarali smo s našim talentiranim učenicima koji su uspješni u raznim područjima i djelatnostima, pa čak i u kulinarskom showu, prepričava stručna voditeljica ŠUDIGO-a.

Napravili su, kaže, i veliki intervju s ravnateljicom škole Božicom Šarić koja je između ostalog govorila i o budućim planovima i projektima škole. Jedan od tih zacrtanih planova, hvale se, odnosi se i na ostvarivanje boljih uvjeta rada i nabavu kvalitetnije opreme školskog radija i studija.

foto: Radio ŠUDIGO

Nabavili i profesionalnu miksetu

Trenutno su u fazi opremanja samog studija. Kupili su već 10-kanalnu Yamaha miksetu koja u potpunosti zadovoljava njihove potrebe, nove mikrofone i stalke za iste, potrebne kablove, zvučnike za studio, monitore…

– Svakako moramo napomenuti da je upravo ravnateljica Šarić od samog početka prepoznala vrijednost ovog projekta i s puno entuzijazma podržava cijelu logistiku i nastoji osigurati financijska sredstva koristeći razne fondove, projekte ili podršku grada Zaboka, koji također podupiru naše izvanškolske aktivnosti. Što se tiče podrške našeg osnivača Krapinsko zagorske županije, ona je uvijek prisutna, a vjerujemo da za još složenije projektne zahvate vezane za školski radio, koje planiramo u budućnosti realizirati , naš osnivač KZŽ će nam biti snažan vjetar u leđa, priznaju.

foto: Radio ŠUDIGO

Emitiraju i na ‘pravom radiju’

S obzirom na to da mi ne mogu biti komercijalni radio, niti imaju resurse za to, školskim kurikulumom  dogovorili su suradnju s jednim od najslušanijih radija na ovom području – Radio Stubicom.

Izdvojeni članak

Preko osam milijuna kuna dodijeljeno projektima za mlade: Pogledajte je li neki u vašem gradu dobio novac

– Zahvaljujući cijeloj ekipi Radio Stubice i inicijatorici Senki Susović učenici su dobili priliku kreirati emisiju za mlade pod nazivom Sve je lako kad si mlad – Glas Šudigovaca i to u pravilu svakog trećeg četvrtka u mjesecu, od 16 sati i 15 minuta (na 95,6 i 106,9 MHz ) u trajanju od pola sata, kaže Šoštarić.

To im je, priznaje, svakako veliki izazov, ali i odgovornost.

– Učenici sami trebaju osmišljavati sadržaje iz vlastitih interesnih područja, a moraju ujedno i pratiti sve školske aktualnosti. Dogovoreni intervjui se realiziraju, snimaju te tonski obrađuju u radio – studiju u vrijeme trajanja izvannastavne aktivnosti u Školi. Pripreme su opsežne….prvo treba dogovoriti teme za emisiju, potom podijeliti uloge voditelja, novinara, tehničara, dogovoriti termine snimanja sa svim našim sugovornicima. Potom slijedi još završni dio miksanja priloga odnosno cjelokupne montaže. Zahtjevan je to posao, koji zahtjeva puno vremena, truda, dogovora, kreativnosti, napominje.

Riješili i problem s autorskim pravima

Voditeljica emisije Ema Mihaliček kaže da im nikad nije problem napraviti emisiju.

– Kad je profesorica Šoštarić još krajem prošle nastavne godine predložila svoju ideju o školskom radiju znala sam da će moja zbirka nastavnih aktivnosti postati bogatija za još jednog člana. U devetom mjesecu kad se ta ideja počela realizirati, javila sam se profesorici i tako je započelo jedno novo iskustvo u mom životu. Cijela naša mala redakcija vrlo vrijedno radi kako bismo realizirali emisiju. Nikad nije problem ostati poslije nastave ili doći ranije jer onog četvrtka u mjesecu kad se emisija emitira osjećamo zadovoljstvo i ponos jer smo uspjeli realizirati ono što je nekad bila samo ideja na papiru. Nadam se da će ovaj projekt nastaviti rasti i da će se sve više učenika uključiti te da će ljudi prepoznati našu volju i trud, kaže Mihaliček.

Učenici su pronašli rješenje i da zaobiđu plaćanje naknada za puštanje glazbe – puštaju pjesme svog kolege.

– Što se tiče autorskih prava vezano uz glazbu koju emitiramo unutar emisije, uglavnom puštamo glazbu našeg učenika i glazbenika Roberta Tkaleca, koji ima studijski snimljeno nekoliko svojih pjesama. Pa na taj način imamo, dakako autorsko odobrenje za emitiranje tih pjesama, ističe Šoštarić.

Tako, dodaje, ponovno promoviraju talente naših učenika.

foto: Radio ŠUDIGO

Učenica: Puno smo toga naučili

I učenica Ana Miklaužić iskazala je zadovoljstvo što može sudjelovati u ovom projektu.

Izdvojeni članak

Bili smo na predstavljanju kazališnog projekta o školstvu: ‘Želimo da se u ovoj predstavi svi prepoznaju’

– Rad na radiju u školi proširio je moje znanje o ovom mediju općenito, ali i o različitim granama koje se vežu uz ovaj posao, npr. ne samo snimanje i intervjui, već i montiranje itd. Stvarno sam zahvalna, ali i sretna što u školi imam priliku naučiti ovoliko puno o svojoj struci pa tako ju i primjenjivati u praksi. Posebno me veseli i što ćemo dobiti novu opremu pa ćemo tako i svoje poslove na radiju obavljati kvalitetnije, ističe Miklaužić.

Za mentore, koji su je usmjerili u ovom smjeru, kaže su stvarno prije svega i dobri ljudi, ali i profesori, i to je samo još jedna stvar u nizu dobrih strana ovog školskog radija.

– Mislim da smo ekipa koja ulaže sav svoj trud u svoje radijske emisije i smatram da svi podjednako zaslužuju pohvalu za sve čemu su pridonijeli da se i još jedna ideja pretvori u djelo, rekla je Ana, koja sudjeluje u svakoj emisiji.

‘Trudimo se prikupiti čim više podataka’

Njezina kolegica Patricia Kranjčić ističe da vrijedno i marljivo rade od početka nove nastavne godine.

– Naša mentorica i profesorica Monika Šoštarić okuplja nas i sluša sve naše kreativne ideje, na radijskoj skupini uvijek vladaju pozitivne vibracije ali ima i puno radne atmosfere. Trudimo se iz tjedna u tjedan prikupiti što više podataka vezano na određenu temu, kako bi emisije bile što zanimljivije. Prije svega, zahvalni smo na ovom iskustvu, dodala je Kranjčić.

Kroz emisije žele u fokus staviti sve ključne informacije o Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, kao jedinoj umjetničkoj školi u ovoj regiji, predstaviti aktivnosti, talente, poslovanje te inspirirati i uključiti širu javnost da bude bolje upoznata o različitim obrazovnim, umjetničkim i kreativnim temama i aktivnostima koje se vezuju za samu Školu.

foto: Radio ŠUDIGO

Radio preko školskog razglasa

Ekipa školskog radija polako preuzima i poslove cjelokupnog školskog razglasa i kad su neke priredbe, događanja u samoj školi.

Spremni su pripremiti i ljetnu shemu, za vrijeme kada škola ne radi.

– Što se tiče radija odnosno rada naše ekipe pod ljetnim praznicima, nismo mi Radio koji ima koncesiju za emitiranje od 0 do 24 sata, a i primjerice radio postaje imaju ljetne sheme u kojima nisu predviđene emisije nego više ljetni sadržaji i puno glazbe. Ali, ukoliko će Radio Stubica biti zainteresirana za suradnju i emitiranje i u ljetnim mjesecima, mi ćemo prije školskih praznika svoj posao odraditi i snimiti emisije da se naš glas ipak čuje u nekom kontinuitetu i da nas slušatelji ne zaborave.

Cilj im je u svakom slučaju transparentno i otvoreno komunicirati s javnošću o svim tematskim područjima kojima se bavi jedna umjetničko – obrazovna institucija.

– Time je ova Škola dobila novi medijski prostor koji se povremeno emitira i u prostorijama same Škole putem razglasa, a može se redovito slušati i putem školske platforme, odnosno putem Tabule nove – digitalno izdanje u rubrici Medijateka koju vodi profesor Krešimir Varga, zaključila je Šoštarić.