Pretraga

Poznato kada bi zaposlenici škola trebali dobiti sljedeće povećanje plaće, krenuli novi pregovori

A- A+

Iako koeficijenti za obračun plaća u javnim službama nisu dio Temeljnog kolektivnog ugovora, niti su predmet pregovaranja, o njima je nakon današnjeg sastanka sindikata i Vlade oko TKU bilo najviše riječi. Očekuje se kako će se nova uredba o koeficijentima primjenjivati na plaćama za ožujak. Dakle, svi bi javni službenici, uključujući i zaposlenike škola, uvećane plaće na računima trebali vidjeti u travnju.

Marin Piletić|screenshot: HRT

Budući da je od Nove godine na snazi novi Zakon o plaćama, država sada s tim zakonom treba uskladiti brojne propise, među kojima je i Temeljni kolektivni ugovor. Novi pregovori za javne službe, što uključuje i zaposlenike škola, počeli su ovog utorka. No, najviše riječi nakon sastanka ipak je bilo o nadolazećoj novoj Uredbi koeficijenata složenosti poslova. Sindikati u školstvu i znanosti već su objavili prijedloge Vlade.

Plaće prema uvećanim koeficijentima trebale bi biti isplaćene u travnju

Ministar rada Marin Piletić nakon današnjeg je sastanka najavio je da će paralelno s pregovorima o TKU ići i razgovori o definiranju novih koeficijenata koji će biti sastavni dio vladine Uredbe. Prijedlog uredbe bit će donesen 22. siječnja, a poznato je i kada bi trebale biti isplaćene prve plaće prema uvećanim koeficijentima.

– Uredba o koeficijentima bi trebala biti donesena u drugoj polovici veljače kako bi se odnosila na plaću ožujku, koja se isplaćuje u travnju – i to za svih 244.000 državnih i javnih službenika, rekao je Piletić, prenose vijesti.hrt.hr.

Dodaje da je u proračunu za isplatu novih plaća s novim koeficijentima predviđeno 850.000.000 eura za isplatu novih plaća s novim koeficijentima. Tek u slučaju da se to ne ispoštuje – u okviru pregovora o TKU mogu se otvoriti pregovori o visini osnovice. Piletić ističe i da prijedlozi koeficijenata koje su objavili sindikati nisu konačni te da je Vlada spremna na korekciju, ali ‘ne previše’. Smatra i da nema potrebe za štrajkovima dok sve ne bude usuglašeno.

Podsjetimo, zadnje povećanje plaća u javnom sektoru bilo je u listopadu, kada je uvećana osnovica plaće. Prosječne plaća u nastavnika školama nakon zadnjeg povećanja možete pronaći na ovoj poveznici, dok se plaće na fakultetima nalaze na ovom linku.

Izdvojeni članak
učiteljica piše riječ teme na ploči

Kakve će koeficijente imati profesori na faksevima? Sindikat objavio prijedloge Vlade

Eventualni štrajk ovisi o stupnju nezadovoljstva

Pred kamere je stao i Željko Stipić, predsjednik školskog Sindikata Preporod.

– Na sastanku smo morali trasirati pregovarački put koji je pred nama, ali  nismo se mogli ne dotaknuti onog što je za nas u ovom trenutku najaktualnije – koeficijenata zaposlenih u javnim službama, izjavio je Stipić, prenose vijesti.hrt.hr.

Sindikati će svoje prijedloge iznositi i očitovati se prema Vladi s konkretnim zahtjevima nakon 22. siječnja, kada iz Vlade dobiju cjeloviti prijedlog Uredbe o koeficijentima. Nada se da će razgovor biti konstruktivan te dovesti do rješenja u kojemu će svi biti ‘najmanje nezadovoljni’.

– Teško je očekivati zadovoljstvo svih, ali nije nebitno i koji će biti stupanj nezadovoljstva. O tome će sigurno ovisiti i eventualne aktivnosti koje će se morati poduzimati, rekao je Stipić, prenose vijesti.hrt.hr.

Što se tiče Temeljnog kolektivnog ugovora kazao je kako im je obećano da će Vlad dostaviti prijedlog teksta TKU, a sugestije na taj tekst trebala bi dati ekspertna skupina koju su sindikati oformili. Naglasio je kako su i pregovori za granske kolektivne ugovore ‘u ćorsokaku’, pa će Vlada produljiti rok za primjenu postojećih ugovora do stupanja na snagu novih. Pregovore je Stipić nazvao ‘paralelnim slalomom’ te izrazio nadu da će ‘i jedna i druga strana stići do finiša utrke’.